Napoved za dohodnino

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Upoštevani so vsi obdavčljivi dohodki v koledarskem letu. V obdavčljive dohodke štejejo vsi dohodki, ki z zakonom izrecno niso oproščeni oz. izvzeti.

Za študenta ali dijaka so obdavčljivi dohodki sledeči: dohodek za opravljeno začasno in občasno delo preko napotnic, dohodki iz premoženjskih pravic (avtorski honorar …), dobiček iz kapitala, katastrski dohodek, dohodki iz premoženja (dividende, obresti, najemnine), pokojnina po starših, različne nagrade.
Napoved za dohodnino mora oddati vsak, ki je v koledarskem letu imel obdavčljive prihodke višje od splošne olajšave. Za leto 2009 znaša splošna olajšava 3.051,35 €, za leto 2010 pa 3.100,17 €. Več informacij nam je posredovala Carmen Vodovnik, nadzorni kadrovski referent e-Študentski Servis.

Na strani http://www.studentski-servis.com/Studenti/Dohodnina/Napoved-za-dohodnino najdemo vse informacije o dohodninski napovedi za leto 2009 za študente. Tu so zbrane vse informacije glede akontacije dohodnine, napovedi za dohodnino, olajšave, primeri izračunov ter pogosta vprašanja študentov.

Napoved je priporočljivo oddati tudi tistim, ki pričakujejo vračilo akontacije dohodnine, znesek obdavčljivih prihodkov pa je nižji od zneska splošne olajšave v tekočem koledarskem letu.

Če vam je bila med letom odvedena akontacija dohodnine in želiš vračilo zneska akontacije dohodnine, skupni obdavčljivi dohodki pa so nižji od zneska splošne olajšave 3.051,35 €, morate napoved za dohodnino oddati sami. Rok za vložitev je 31. 07. 2010, obrazec pa se nahaja na spletni strani DURSA.

Novosti
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravlja nov zakon, imenovan Zakon o malem delu, v katerega naj bi v prihodnji ureditvi bilo zajeto tudi študentsko delo. Predlog Zakona o malem delu je bil prvič javno predstavljen 12. 03. 2010. Dne 29. 03. 2010 je MDDSZ objavilo dopolnjen predlog (http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/predpisi_v_pripravi/). Zbiranje pripomb in predlogov na zakon v okviru javne razprave poteka do 12. 04. 2010. Zakon predvideva uveljavitev s 01. 06. 2011.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.