Prostovoljsko delo je aktivnost posameznika

Študenti smo aktivni na različnih področjih, mnogi med njimi pa so prostovoljci. Definicija prostovolnega dela:
Prostovoljsko delo je aktivnost posameznika, ki temelji na podlagi svobodne, prostovoljne odločitve, jo opravlja za druge ali širšo skupnost in za to ne prejema plačila.

Zadnja raziskava Andreje Črnak Meglič z Inštituta za socialno varstvo pa je pokazala, da so prostovoljci v slovenskih nevladnih organizacijah leta 2004 opravili 1,3 milijona ur, kar ustreza delu 7.125 polno zaposlenih delavcev.

Prostovoljci dajejo svoj čas, svoje sposobnosti in znanje, predvsem pa izkušnje, brez pričakovane materialne koristi, prav zato da bi tudi drugi imeli več možnosti, da v življenju uspejo. Prostovoljci spoznavajo potrebe drugih, ščitijo njihove pravice in nas spomnijo, da je dajanje izredno pomembno, saj je tesno povezano s sprejemanjem, ki daje prostovoljcem novo energijo in mnogim smisel svojega življenja.

Andreja Svete, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, nam je posredovala informacije o prostovoljstvu. Posredovala nam je povzetek mini raziskave, ki jo je opravil njen sodelavec Primož Jamšek, ki je pripravil vprašalnik za organizacije. Na vprašalnik je odgovorilo 93 organizacij, od tega 54 nevladnih organizacij in 39 javnih zavodov. Po njihovih podatkih je bilo v letu 2008 aktivnih 183.025 prostovoljcev, ki so opravili 14.694.588 število prostovoljskih ur.

Zakaj se mladi odločajo za prostovoljno delo?
Mladi se najpogosteje odločajo za prostovoljsko delo, ker si želijo pridobiti izkušnje pri delu z ljudmi, ker želijo delati kaj koristnega ali ker želijo pomagati ljudem v stiski. Največ prostovoljcev dela v mladinskih organizacijah (mladinskih centrih, svetih, društvih, klubih …), centrih za socialno delo in svetovalnih centrih in v domovih upokojencev. Najpogosteje prostovoljsko delajo na področjih družbenega vključevanja, socialnega varstva in prostega časa. Najpogostejše naloge oz. vrste dela, ki jih opravljajo mladi prostovoljci, so nudenje učne pomoči, družabništvo in spremstvo, vodenje ali pomoč pri izvedbi projektov, organizacija ali pomoč pri org. dogodkov in izvajanje kreativnih ali mladinskih delavnic.

»Mislim, da vsak od nas želi v tem svetu pustiti svoj pečat, nekaj, kar bo dalo smisel njegovemu življenju. Vse iz med nas bogatijo številna znanja in izkušnje, ki morda v našem vsakdanjiku niti ne pridejo na plano, skozi prostovoljsko delo pa jih lahko ponovno izrazimo. Poleg tega biti prostovoljec ne pomeni le dajanje in razdajanje samega sebe, nazaj dobiš ogromno. S prostovoljstvom pridobiš življenjske izkušnje, nova znanja in veščine, občutek koristnosti, nova prijateljstva, reference pri iskanju zaposlitve in še marsikaj.« Andreja Svete, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

Festival prostovoljstva mladih
V Sloveniji bo že 11. Festival prostovoljstva mladih, ki bo tokrat potekal od 19. do 25. aprila. V tem času bodo različne prireditve, namenjene poudarjanju pomena prostovoljstva mladih, nagrajevanju prostovoljcev. Prireditve v okviru Festivala so namenjene tudi pridobivanju novih prostovoljcev.
Mladi s svojim entuziazmom poiščejo mnogo družbenih rešitev, zato si želimo, da bi letošnji festival poudaril pomembnost družbene participacije mladih in spodbudil sodelovanje različnih pobud mladih.
Slovenska filantropija bo organizirala osrednjo prireditev Festivala, ki bo potekala v četrtek, 22. aprila 2010, v centru Ljubljane. V dopoldanskem času bomo organizirali večji forumski dogodek za prostovoljce in mentorje, popoldan pa predstavitev prostovoljskih organizacij na stojnicah in spremljajoči animacijski program.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.