»Naš glas ni utihnil, postal je le bolj subtilen«

22-letna Saša Albreht, študentka izrednega študija Visoke šole za turizem v Portorožu, vodi krmilo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) dobrega pol leta. Potem ko je zamenjala za vlado “motečega” Miho Ulčarja, so pogajanja z novimi vladnimi predstavniki ponovno stekla naprej. Trenuten položaj, kot pravi sama, je sicer spodbuden, toda odprta vprašanja, ki jih ni malo, ostajajo.

Po odhodu Mihe Ulčarja so nekateri namigovali, da bo tvoj prihod na ŠOS godil vladi Janeza Janše. Ji godi?
Žal nisem pravi naslovnik za to vprašanje. Menim, da bi morali vprašanje postaviti vladi Janeza Janše, če želite realen odgovor.

Čeprav je položaj študentov v Sloveniji ugoden, odprta vprašanja v pogajanjih z vlado ostajajo. Kakšen je trenuten položaj v teh pogajanjih?
Pogajanja so dolgotrajen proces, ki zahteva veliko usklajevanja, koordiniranja in dogovarjanja. Nekatera odprta vprašanja, kot je Resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva od 2007 do 2010, smo lahko zaključili, na področju visokega šolstva pa bo še veliko dela pri novem Zakonu o visokem šolstvu. Tudi na področju sociale je še odprto vprašanje pri usklajevanju Zakona o subvencionirani študentski prehrani in celostnega urejanja zaposlovanja mladih. Uspeli pa smo uskladiti Zakon o štipendiranju. Odprtih vprašanj je še veliko, kar pomeni, da nas čaka še ogromno napora in težkih trenutkov.

Se je po zamenjavi ministra Drobniča pogajalski kruh v zvezi z vprašanji, ki zadevajo socialni položaj študenta, kaj ogrel?
Z novo ministrico za delo, družino in socialne zadeve smo v januarju že imeli prvi sestanek in opaziti je bilo pripravljenost za sodelovanje. Kakšno bo dejansko sodelovanje, pa bodo pokazali čas in konkretni rezultati.

Zavrtiva čas nazaj. Lanski april – študentje in dijaki na ulici. ŠOS ni bila zadovoljna z rezultati pogajanj. Zdi se, da je vaš glas zdaj utihnil. Zakaj?
Naš glas ni utihnil, postal je le bolj subtilen.

Zloglasni jeziki govorijo, da ima Saša Albreht joške, Miha Ulčar pa da je imel jajca. Očitajo ti, da nimaš jajc v pogajanjih. Tvoj komentar?
Menim, da telesni deli ne vplivajo na uspešnost pogajanj.

Zakaj ŠOS kot krovna organizacija študentov ne naredi več za boljšo informiranost študentov o poteku pogajanj, ki bodo nenazadnje ključno vplivala na prihodnost visokega šolstva in položaja študentov pri nas?
ŠOS kot krovna organizacija se že sedaj trudi čim bolj informirati vso zainteresirano javnost o poteku in rezultatih pogajanj. V prihodnje pa se bomo potrudili še bolj.

Kdaj lahko študentje pričakujejo konkretne rezultate pogajanj o odprtih vprašanjih?
Rezultati se kažejo sproti. Vsak, ki pozorno spremlja pogajanja, ve, kdaj se pokažejo določeni konkretni rezultati. Glede na to, da je tendenca vseh sedanjih reform v Evropi in v Sloveniji usmerjena v zmanjševanje pravic študentske populacije, predstavlja uspeh na pogajanjih že to, da se obseg teh pravic ne zmanjšuje.

Junija bo tvoje mesto zasedel nov predsednik. S čim se boš lahko pohvalila takrat?
Z vsem, kar smo s skupnimi močmi dosegli v zadnjem letu. Želela bi poudariti, da je za nas največji uspeh vsak konstruktiven dialog.  Mislim pa, da je največji uspeh zavedanje, da imamo študentje dobre predloge in konkretne rešitve pri reševanju socialnih problemov in veliko znanja na področju visokošolske politike oz. visokošolske problematike, ki bi jih lahko uporabili v konkretnih dejanjih.


Tadej Buzeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.