Naše telo – Živeti zdravo z več kot 200 primerki

NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO (2. 2. – 3. 7. 2016). RAZSTAVNI SALON METALKA – Dalmatinova 2, Podhod Ajdovščina, Ljubljana.

Razstava NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO, OUR BODY – LIVING HEALTHY, ki je na ogled do 3. 7. 206 v Razstavnem salonu Metalka v Ljubljani, ponuja fascinanten in celovit vpogled v človeško telo. Poznavanje anatomije in fiziologije telesa je ključno za boljše razumevanje lastnega telesa, boljši skrbi zanj in zdravega načina življenja. Na doslej največji poučni in izobraževalni razstavi v Sloveniji NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO je na ogled več kot 200 organov, človeških teles in drugih anatomskih primerkov obdelanih s posebno metodo, ki omogoča navdušujoč vpogled v pravo človeško telo.

Razstava razkriva kompleksnost človeškega telesa in tridimenzionalni vpogled v naš notranji ustroj. Namesto modelov so na razstavi prava človeška telesa, kar omogoča omogoča pogled v telo, kot ga po navadi vidijo samo zdravniki in znanstveniki. Razstava je primerna za vse starosti, radi pa jo obiščejo tudi zdravstveni delavci, umetniki in vsi drugi, ki jim je anatomija, kot tudi skrb za lastno telo, zelo pomembno! Gre za edinstveno in poučno doživetje, ki se ga vsako leto udeleži več sto tisoč obiskovalcev vseh starosti po vsem svetu!

 

NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO

Naše telo – Živeti zdravo je fascinantna in izobraževalna razstava, ki nam pokaže dejanska človeška telesa in organe. Primerna je za vse starosti in razkriva vso lepoto in bogastvo, skrivnostost človeške anatomije.

 

Telesa, vzorci in organi so obdelani po posebnem postopku, s polimerno impregnacijo. Naše telo – Živeti zdravo vam omogoča vpogled v notranjost človeškega ustroja: daje vam resničen vpogled v notranje delovanje izjemnega mehanizma človeškega telesa.

 

POSLANSTVO RAZSTAVE NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO

Cilj razstave je globlje razumevanje oblik in funkcij telesa, s tem pa tudi večje spoštovanje do edinstvenosti našega telesa, vseh njegovih organov. Razstava tako prinaša znanje o človeškem organizmu, brez odvečnih vonjav ali neprijetnega občutka, saj je ravno postopek polimerne impregnacije popolnoma neškodljiv in daje vtis popolne ohranjenosti človeških teles in organov, v pravem prijetnem galerijskem okolju. Obiskovalci vseh starosti se tako lahko mirno posvetijo raziskovanju našega telesa, na najboljši možni način, saj nobena knjiga, računalniška animacija ali pa tudi v strokovne namene secirana človeška telesa, ne morejo na tako lep in odlično viden način prezentirati magijo povezanosti organov v tem čudovitem človeškem telesnem ustroju.

 

Na razstavi lahko vidite tudi, skozi poučno zgodovinsko predstavitev, kako se je razvijala znanost poznavanja človeškega telesa. Razstavljeni primerki tako služijo tudi kot privlačen vir za slikovit prikaz razvoja raziskovanja anatomije, od Galenovih anatomskih skic še iz 2. stoletja našega štetja, do danes.

 

VEČ O RAZSTAVI NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO

Naše telo – Živeti zdravo je znanstvena in izobraževalna razstava, na kateri lahko vidite več kot 200 različnih primerkov, med njimi tudi cela telesa, ki so za ta namen ohranjeni s posebno tehniko, polimerno impregnacijo. Za nekatere primerke so potrebovali tudi do 18 mesecev za pravilno obdelavo.

 

Razstava nam skoraj dobesedno gre »pod kožo«, saj razkriva kompleksnost človeškega telesa in omogoča obiskovalcem bližnji, neposredni in tridimenzionalni vpogled v našo notranjost. In namesto umetnih, plastičnih modelov, ki nikoli ne morejo do takih potankosti prikazati čarobnost našega ustroja, gre za dejanska človeška telesa, katerih ogled in študij je koristen tako splošnemu občinstvu vseh starosti, kot tudi zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem, znanstvenikom, umetnikom in drugim, ki jim je poznavanje telesa zanimivo ali pomembno. Cilj razstave je, da jo obiskovalci zapustijo – ogled lahko traja od 45 minut do treh ur, odvisno od vašega časa in želje po temeljitem spoznavanju telesa – z globljim razumevanjem oblike in delovanja telesa, kot tudi še z večjo željo ostati zdravi in močni.

 

POLIMERNA IMPREGNACIJA

Polimerna impregnacija je relativno nov način konzerviranja telesa, pri čemer se telesne tekočine nadomestijo s tekočo plastiko, ki nato s strjevanjem ustvari trdne in trajne trajne anatomske primerke.  Zelo pomembno je dejstvo, da s tem postopkom ohranijo tudi najbolj delikatne in občutljive dele telesa, saj ostanejo strukture tkiv praktično nedotaknjene, celo do mikroskopskih detajlov, zaradi česar je postopek neprecenljiv tudi za medicinske raziskave.

 

Pred izumom polimerne impregnacije, je bil edini način za ohranjanje teles in organov za medicinske raziskave shranjevanje teh v formaldehidu, zaradi česar je bilo seciranje in proučevanje človeških teles precej težavno, kot tudi zdravju škodljivo.

 

OD KOD PRIHAJAJO PRIMERKI TELES IN ORGANOV IN KAKO JE ZANJE POSKRBLJENO

Vsi primerki so sposojeni od Fundacije anatomskih znanosti in tehnologije (ASTF), ki je neprofitna organizacija s sedežem v Hong Kongu. Primerki so zakonito pridobljeni od različnih univerz, zdravstvenih šol, zdravstvenih ustanov, raziskovalnih ustanov in laboratorijev, ki so člani kitajskega združenja za anatomsko znanost. Vsa telesa in deli teles so od oseb, ki so umrle naravne smrti, s strinjanjem njihovih svojcev, da se darovano uporablja samo za izobraževalne in medicinske namene.

 

ASTF je poskrbel tudi za preverjanje, pregled in preučitev vseh vzorcev, da le-ti ne bi bili okuženi z nalezljivimi boleznimi, bakterijami ali bili kako drugače toksični in je s tem  zagotovil, da ni nevarnosti za občinstvo.

 

Namen razstave je zbiranje sredstev za postavitev stalnega muzeja, kjer bodo lahko potem naprej izobraževali občinstvo z razstavljenimi primerki teles in organov.

 

NE ZAMUDITE!

 

Kdaj: Od 2. februarja do 3. julija 2016.

 

Kje: RAZSTAVNI SALON METALKA – Podhod Ajdovščina Ljubljana, pasaža Metalke (vhod v podhod med vhodoma v Metalko in Mercator).

 

Odpiralni čas: Odprto vsak dan od 9.00 do 19.00

 

CENE VSTOPNIC:

  • Odrasli: 14,50 €
  • Otroci do 15. leta: 9,50 €
  • Dijaki, študentje: 12,50 €
  • Upokojenci: 12,50 €
  • Družinski paket (2+2): 35,50 €


Pssst:
10 % popust na druzinsko vstopnico in vodenje po razstavi med 10h in 17h!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.