Nefiks (za)beleži neprecenljive izkušnje

Že poznate Nefiks – Neformalni indeks, ki vam že 10 let pomaga beležiti neformalno pridobljeno znanje in izkušnje? Če je vaš odgovor „ne“, je zdaj pravi čas, da ga spoznate!

Mladi, ki vanj beležijo, že razmišljajo o svoji prihodnosti!

Gre za sistem, ki v obliki knjižice ali v elektronski različici na enem mestu sistematično in razumljivo zbira vse kompetence in znanja, ki jih pridobite izven šole, fakultete ali podobnih formalno priznanih izobraževalnih ustanov. V indeks lahko namreč beležite znanje in izkušnje, ki jih pridobite z aktivnim državljanstvom in odgovornim delom na projektih, z delom preko študentskega servisa, pogodbenega dela ali s pomočjo drugačnih oblik delovnih izkušenj pa tudi znanje, ki ga pridobite v organiziranih oblikah izobraževanja, na taborih ali s prostovoljnim delom doma ali v tujini in še in še.

 

Ideja Nefiksa kot orodja za beleženje (in posledično priznavanje) neformalno pridobljenega znanja je nastala kot partnerski projekt mladinske organizacije Društva mladinski ceh in Urada RS za mladino, zdaj pa deluje pod okriljem Zavoda Nefiks. Zrasla je v zavesti, da se mladi učijo v različnih življenjskih situacijah in pri tem pridobivajo dragocene življenjske izkušnje (kompetence), ki so fleksibilno prenosljive. Vsaka zabeležena kompetenca ima namreč neizmerno vrednost za prihodnost in pri iskanju zaposlitve, saj lahko delodajalci v preteklih izkušnjah kandidata za neko delovno mesto prepoznajo neprecenljivo vrednost.

 

Na področju beleženja neformalno pridobljenega znanja pa se je lani zgodil še en premik, in sicer smo v sodelovanju z e-Študentskim servisom dosegli tudi to, da se vsem mladim, ki delajo preko študentskega servisa, te izkušnje tudi avtomatično zabeležijo pod „ƒMoje izkušnje“, ki jih vsak najde v svojem osebnem servisu. Na tak način dobivajo tudi neformalno znanje in izkušnje posebno veljavo, ki si jo na trgu dela zaslužijo. 

 

Sistem beleženja neformalnega znanja in izobraževanja pa so po naši državi posnemali tudi po nekaterih drugih evropskih državah. Tako na primer v Belgiji uporabljajo podoben sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja, ki se imenuje „My Talent at Work“, kot primer dobre prakse pa ga obravnavajo tudi v različnih delovnih skupinah, tudi pri Evropski komisiji. Ravno v okviru tega se bomo mladi iz Zavoda Nefiks prav kmalu srečali tudi z ministrom za izobraževanje, znanost in šport.

 

Pridružite se nam!

Čas je, da tudi vi začnete svoje hobije spreminjati v zaposlitve in da že danes pričnete razmišljati o svoji prihodnosti. Zavedajte se, da je študij le pot do tja in se pridružite vsem talentiranim, ki že beležijo v svoj NEFIKS!

Več informacij dobite na nefiks.si in talentiran.si ali pa kar osebno v naši pisarni na naslovu Zavod Nefiks, Ob dolenjski železnici 12, 1000 Ljubljana, kjer bomo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja ali vam pomagali še kako drugače.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.