7 razlogov, zakaj nikoli nisi prestar za učenje novega jezika!

Learning languages online. Audiobooks concept. Books and headphones on the map world. 3d
Obvezni tuji jezik že v 1. razredu osnovne šole Foto: Bet_Noire iz iStock

»Prestar sem, da bi se naučil novega jezika!« Kolikokrat si to že slišal? Kolikokrat si to rekel sam sebi? Je starost res ovira, ki nas drži nazaj, da se ne učimo novih jezikov?

V nadaljevanju ti bomo predstavili 7 razlogov, zakaj nikoli nisi prestar za učenje novega jezika. Ni važno, koliko si star, pri učenju jezika je pomembno, da uporabljaš zabavne in učinkovite metode.

1. Ostali ljudje, ki so »prestari za učenje jezika« se ga učijo

Ljudje vseh starosti se učijo jezikov. Steve Kauffmann poznan tudi pod imenom »The Linguist«, razume kar 20 jezikov. Zase pravi, da je trenutno pri starosti nekaj čez 70 let boljši v učenju jezikov, kot je bil pri 16ih letih.

Ko najdejo pravo metodo se tudi starejši učenci, jezika učijo hitreje in lažje.

2. Otroci se NE učijo boljše od odraslih

Female speech therapist curing child's problems and impediments. Little boy learning letter O with private English language tutor during lesson at office

Zagotovo si že kdaj slišal mit, da se otroci učijo hitreje od odraslih, ter da starejši kot si, težje se boš naučil jezika. No in točno to tudi je – le mit.

Največja prednost otrok je, da so naravnani na učenje jezika že od rojstva. In če imajo srečo, jih okolica spodbuja in odobrava iz vseh strani. A niti 10-letnik ne obvlada popolnoma svojega maternega jezika – in to po desetih letih vpijanja in učenja le tega.

Resnica je torej, da se otroci jezikov sploh ne učijo hitro oziroma hitreje od odraslih.

3. Vključiš svoje življenjske izkušnje

Morda mladost res ni na tvoji strani, a za učenje jezikov nisi nikoli prestar. Tvoja prednost je, da imaš več znanja in življenjskih izkušenj. Navsezadnje imaš veliko bolj zrel odnos, do tega da nalogo, ki se je lotiš tudi dokončaš, česar pa ne zmore veliko mladih.

4. Življenje te je naučilo KAKO se učiti

Starejši kot si, več si se v življenju že naučil – študiral si, delal, se ukvarjal s hobiji, zmajeval z glavo nad domačimi nalogami in užival v novih strasteh in dogodivščinah.

Torej si že izkušen študent – čeprav se tega morda ne zavedaš. Dobro pa se zavedaš kako se najbolje učiš. Bi raje poslušal, gledal, bral, delal ali pa uporabil kombinacija omenjenih metod. Vse to pomeni, da lahko izbereš metode in način, ki ti najbolj ustreza in se tako hitreje in lažje naučiš jezika.

5. Tvoja samodisciplina, ti omogoča da delo opraviš

The image of the human brain, a hologram, a dark background. The concept of artificial intelligence, neural networks, robotization, machine learning. 3D illustration, copy space.
»Vrsta mikroglije, ki jo najdemo v človeških možganih, bi lahko predstavljala imunski odziv na okolje.«
Foto: MARHARYTA MARKO iz iStock

Otroci odraščajo v svetu družbenih omrežij in elektronskih naprav. Vse to pa vpliva na njihovo pozornost in disciplino. Starejši pa se znajo osredotočiti, ne da bi jih zmotila vsaka naprava.

Vedeti moraš, da je tvoja samodisciplina in sposobnost, da pri nečem vztrajaš velika prednost, ko gre za učenje novega jezika. Najboljša starost za učenje jezika, je starost v kateri si trenutno!

6. Imaš čas

To še posebej velja če si upokojen. Imaš razkošje, da čas posvetiš stvarem, ki jih želiš početi. In če to vključuje učenje novega jezika, je to fantastično.

7. Pravi namen učenje jezikov je obogatitev življenja posameznika

Young woman and man in headphones learning different languages communicating through simultaneous interpretation

Učenje jezika ima števila prednosti, ena najpomembnejših pa je zdravje možganov.

Če mislimo, da imamo slab spomin, se bo to uresničilo. Velja pa tudi nasprotno – če se prepričamo, da imamo dober spomin, bo to kmalu tudi resnično.

Torej se bo ves besedni zaklad, ki se ga trudiš naučiti, zdaj in v prihodnosti obrestoval. Pomagal bo ohranjati tvoje možgane zdrave in aktivne.

Zakaj bi se učili novih jezikov?

Zdravi možgani pa niso edina prednost učenje novega jezika. Tu je tudi socialni vidik.

Predstavljaj si, da se v baru sredi Toskane pridružiš pogovoru. Da med plezanjem na goro Fuji pozdraviš drugega romarja. Kakor koli že, izkušnja ti obogati življenje, znanje jezika pa ga naredi še slajšega.  In to je bistvo učenje jezika. Vse je v tem, da sami živimo boljše življenje in zato nikoli ne moreš biti prestar za učenje novega jezika.

Zdaj pa hitro slovar v roke, Duolingo na telefon in tuj radio na slušalke in tako boš lahko kmalu bral tudi članke v italijanščini, morda švedščini ali katerem koli drugem jeziku.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRstorylearning.com
Prejšnji članekNevladnim organizacijam na voljo razpis za male in srednje projekte
Naslednji članekZabavna dejstva o Twitterju

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.