Zabavna dejstva o Twitterju

tiktok, twitter, social media
Foto: geralt iz Pixabay

S kar 300 milijoni aktivnih uporabnikov se Twitter uvršča na 15. mesto najbolj uporabljenih družbenih omrežij. Večina nas Twitter pozna kot mesto, kjer politiki in slavni v Tweetih, ki so omejeni na 280 znakov, izražajo in delijo svoje mnenje.

1350.000 Tweetov na minuto

twitter, screen, social
Twitter je do uporabnikov čedalje manj prijazen.

Vsakih 60 sekund je objavljenih 350.000 novih Tweetov, na dnevni bazi je tako objavljenih kar 500 milijonov Tweetov vsak dan.

2Ena izmed idej za ime je bila FriendStalker

Twitter 3D Logo 3D render image Illustration
Novi regulator bi obravnaval zasebnost, moderiranje vsebin in tuje vmešavanje ter zagotovil pritožbeni postopek za uporabnike, kadar podjetja odstranijo njihove vsebine.
Foto: Stockfoo iz iStock

Ko so ustanovitelji debatirali o imenu družabnega omrežja, je Evan Williams predlagal ime “FriendStalker”, ki pa se ni prijelo. Namesto “ZalezovalcaPrijateljev” pa smo dobili poimenovanje Noaha Glassa, ki je ob iskanju besed podobnih besedi “Twitch”, naletel na besedo Twitter. Pod tem imenom je 21. marca leta 2006 luč dneva ugledalo socialno omrežje, ki je dandanes uporabljeno za razne provokacije politikov.

3Prvi Tweet je bil objavjlen 21. marca 2006

Foto: samxmeg iz iStock

Prvi Tweet, ki se je glasil “just setting up my twtter”, je 21. marca 2006 objavil soustanovitelj omrežja Jack Dorcey. Javnost je na izid morala počakati še nekaj mesecev, in sicer do 15. julija istega leta, ko je bilo omrežje tudi uradno predano na uporabi širši publiki. Popularnost Twitterja pa je hitro narasla.

4The Fail Whale

Kljub uspehu Twitterja pa njihova pot ni bila brez škandalov in težav. Ena najzgodnejših težav se je pokazala leta 2007, ko je njegova popularnost vrtoglavo narasla. Med neko konferenco, je bilo objavljenih kar 60.000 Tweetov na dan, kar pa je zelo obremenilo strežnike. V času, ko so bili ti strežniki preobremenjeni, so uporabniki na svojih zaslonih videli podobo kita, ki ga iz vode vleče 8 malih ptic. To podobo so uporabniki poimenovali “The Fail Whale”.

5Prvi hashtag

V današnjih časih je uporaba hashtaga (#) na družabnih omrežij nekaj čisto vsakdanjega. Z njim lahko svoje objave na družabnih omrežjih kategoriziramo po tematikah in jih s tem naredimo lažje najdljive. Daaaljnega leta 2007, pa je bila to še prava znanstvena fantastika. Tistega leta je bil namreč predstavljen prvi hashtag, ko Chris Messina je Tweetnil #barcamp. Statistika pravi, da sedaj kar 40 % vseh Tweetov vsebuje hashtag.

6Ptica Larry

Večina nas ob omembi Twitterja pomisli na ptico, ki je upodobljena na logotipu. Pa veš, kako je tej ptici ime? To je bilo vse do leta 2012 skrivnost, ko je Twitterjev menedžer v Tweetu javnosti izdal, da je ptici ime Larry in da je poimenovana po legendarnem NBA košrkašu Larryju Birdu. Modra ptica, ki krasi logotip, pa je modra šoja, ki predstavlja komunikacijo in radovednost.

7Oseba z največ sledilci je Elon Musk

Elon Musk
Elon Musk in Twitter Foto: on ABC news

Leta 2022 je kontroverzno Twitter za 44 milijard USD kupil Elon Musk, ki ima trenutno tudi največ sledilcev, in sicer skoraj 140 milijonov.

Napovedi za prihodnost podjetja po Elonovem nakupu omrežja pa so pretežno oblačne, saj je pričakovano, da bo zaradi tehničnih težav in sovražnega govora, v prihodnjih dveh letih Twitter izgubil dobrih 30 milijonov uporabnikov.

Na drugem mestu po sledilcih je bivši predsednik ZDA, Barack Obama s skoraj 133 milijoni sledilcev, na tretjem pa kanadski pevec Justin Bieber, s 113 milijoni sledilcev.

8Oseba z največkrat retweetanim Tweetom je Yusaku Maezawa

smartphone, twitter, mobile phone
Dva meseca po Muskovem prevzemu vodstva Twitterju ne kaže najbolje. Foto: Edar on Pixabay.

Trenutno je na prvem mestu te letnice japonski milijarder Yusaku Maezawa, ki je 100 naključno izbranim neznancem obljubil 100 milijonov YEN oziroma skoraj 70.000 EUR. Njegov Tweet je bil retweetan kar 3,6 milijonkrat.

9Vatikan pravi, da so tisti, ki sledijo papežu na Twitterju, boljši ljudje

Vatican City State - October 30, 2013: Pope Francis I on the popemobile blesses the faithful crowd in St. Peter's Square in Vatican.
Foto: Birute iz iStock

Si mislil, da so cerkveni odpustki nekaj, kar je ostalo v času protestantizma? Pomisli ponovno. Leta 2013 je Vatikan vernikom ponudil odpustek v obliki sledenja papežu na njegovem Twitter profilu @Pontifex. S tem je njegov profil pridobil veliko količino novih sledilcev, danes jih ima že skoraj 18 milijonov.

10The Library of Congress je arhivirala vse Tweete

Če si kdaj želel najti Tweet izpred nekaj let, ga lahko najdeš v The Library of Congress v ZDA. Leta 2010 so se namreč odločili arhivirati vse Tweete. Ker pa se je naloga izkazala za precej težjo, kot so sprva mislili, so se leta 2017 odločili, da bodo zbirali le še Tweete, ki ustrezajo določenim kriterijem.

Tea Bobnar

Junior novinar

Prejšnji članek7 razlogov, zakaj nikoli nisi prestar za učenje novega jezika!
Naslednji članekOcena filma: Ghosted

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.