Kako uporabljamo pike in presledke?

vintage, typewriter, plant
Foto: AnnieSpratt iz Pixabay

Presledki in pike niso tako samoumevni, kot se ti morda zdi. Ali veš, da na koncu pisem pike ne postavljamo? Kako pa je s presledki v zapisu datumov? Vse to in še več izveš, če nadaljuješ z branjem.

Pika

Pika je končno ločilo, ki se večinoma uporablja na koncu trdilnih stavkov. Zapišemo pa jo tudi v nekaterih drugih primerih, kjer lahko označuje marsikaj. V skoraj vseh primerih je levostična, kar pomeni, da za njo stoji presledek, pred njo pa ne.

Skladenjska raba:

Slovenski pravopis pravi: Piko (.) pišemo na koncu samostojne proste ali zložene pripovedne povedi: Dolgost življenja našega je kratka. – Kosilo se je zavleklo, primanjkovalo je posode. – To se je res zgodilo. Včeraj. Pred očmi vseh ljudi.

Glede skladenjske rabe pike je to skoraj vse, kar moraš vedeti, a obstaja nekaj izjem.

 1. Na koncu priredja in proste zveze stavkov (tj. soredja) iste povedi pike ne pišemo, če je ne dopušča zadnji neodvisni stavek: Korenike dehte pod hladom ros, mavrične rose bleste, sredi vej, kje je tvoja sila, kje tvoj ponos?
 2. Pika kot končno ločilo povedi, ki je citirana na koncu kakšne pripovedne povedi, se izpušča (tudi če je taka poved citirana med narekovaji): Shakespeare je zapisal verz Nekaj je gnilega v deželi Danski. Nekaj je gnilega v deželi Danski, je zapisal Shakespeare. – Podrl je napis »Ne hodi po travi«. oz. Napis »Ne hodi po travi« so nam ukradli.
 3. V bibliografskih zapisih se posamezni deli naslova (razen imena avtorja) obravnavajo kot samostojne povedi, zato se ločijo s piko: Milko Kos: Srednjeveška Ljubljana. Topografski opis mesta in okolice. Ljubljana 1955.
 4. Na koncu pripovednih povedi, ki pa so mišljene s čustveno prizadetostjo, namesto pike pišemo klicaj: Ne boš ji glave mešal! Ne maram te več videti!                                  Hkrati pa na koncu velelnih stavkov, ki ne nosijo čustvene prizadetosti, namesto klicaja pišemo piko: Odprite učbenike na strani 456. Denar nakaži na moj račun.
 1. Pike v skladenjski rabi ne pišemo še v nekaterih primerih. V Slovenskem pravopisu najdemo deset takih posebnosti, a tu omenimo dve najbolj pogosti napaki:
 • Pike ne pišemo pri pozdravih v dopisih: Lepo te pozdravlja

                                                            Tone

 • Ne pišemo je na koncu seznamov: Obvesti naj se:

                                                       predsednica

                                                      podpredsednik

                                                      tajništvo

 1. Piko tudi zamenjamo z vejico pri zapisovanju premega govora: »Danes je miren dan,« je rekla Breda.
Ljubljana - Slovenia (Church and river Ljubljanica)
Foto: TomasSereda iz iStock

Neskladenjska raba pike:

 1. Piko uporabljamo, da okrajšamo besede: npr. (na primer), str. (stran), ga. (gospa), gl. (glej), M. (Marjan).

Vendar brez pike pišemo kratice in simbole za mere, denar, kemične prvine, spojine: RS, SIT (slovenski tolar), m, kg, dl, S (žveplo), H2O.

 1. Uporabljamo jo pri vrstilnih števnikih: 1989. leta, 12. sedež v XV. vrsti, ob 8. uri.
 2. Pišemo jo med deli številk, da ločijo enote različnih stopenj (npr. ure od minut, tisočice od stotic): 8.15, 30.000. V teh primerih je pika stično ločilo.

Tri pike

Poznamo pa še eno obliko pike – tropičje. To ločilo je (skoraj) vedno nestično, kar pomeni, da ima presledek spredaj in zadaj. Tudi tropičje se uporablja skladenjsko in neskladenjsko.

Skladenjsko:

 1. Tropičje zaznamujejo nedokončano misel: Tja bomo našli pot, kjer nje sinovi so prosti … – Grobovi tulijo …

Namesto tropičja lahko pišemo tudi: Bratu bi povedala, pa –

 1. Pri navajanju in krčenju avtorskega besedila: Mesta ob morju /…/ in nekateri drugi tamšnji kraji so /…/ danes po ogromni večini slovenski (M. Kos). Oklepaj je nestično ločilo, zato v tem primeru ni presledka pred in za tropičjem.
 2. Nakazujejo premor pri dodatnih pojasnitvah ali dopolnilih, t. i. dostavkih: Srečen sem, ko me ta občutek … prevzema.
 3. Nakazujejo spremembo skladenjskega naklona v zloženi povedi: Tebi se je pač lice privadilo … kako bi bila drugače tako mirno pustila!

Neskladenjsko

Tropičje uporabimo tudi, kadar hočemo zapisati izpust besede: O, ta sveta prepr…! V tem primeru je tropičje stično, nima presledka ne levo ne desno.

Drone View of Izola in Slovenia.
Foto: merc67 iz iStock

Presledek

Presledki ločujejo besede in simbole ter preprečujejo komaj berljive kače, ki jih sicer srečamo pri nemščini. Večina ločil je levostičnih, za njimi naredimo presledek in stvar je rešena. Včasih pa ni tako preprosto. Zato za konec še dve pogosti napaki pri pisanju presledkov.

 1. Zapisovanje datumov: Kot je bilo povedano višje, lahko piko uporabimo za zapis vrstilnih števnikov. V tem primeru je pika levostična in za njo stoji presledek. Pravilen zapis datuma: 3. 11. 2023
 2. Večdelne okrajšave: Tudi pri okrajšavah je pika levostična. Zato okrajšave tipa d. o. o., s. p. ali t. i. (tako imenovani) pišemo s presledkom za vsako piko.

Morda se vse to sliši veliko, vendar si verjetno večino že intuitivno vedel. Vseeno pa se nam kdaj zgodi, da nam jo zagode tiskarski škrat. Levostičnost postane desnostičnost ali namesto ene pike zapišemo dve. Povprečen Slovenec bojda naredi deset slovničnih napak na stran, saj ne uporablja Amebis Besane. Spletna lektorica ti bo natančno pregledala besedilo, označila napake in predlagala popravke, z njo pa si lahko pomagaš tudi pri spreganju. Program Amebis Besana si lahko naložiš na računalnik in je primeren za daljša besedila ter ima še več možnosti. Piši brezhibna besedila z Amebis Besano!

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekSupernova uspešno zaključila dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin
Naslednji članekKatere srednješolske abonmaje se splača imeti?
info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.