Kako zapisujemo imena slovenskih regij?

zemljevid
Foto: on Localguides-slovenia

Slovenija je razdeljena na 12 statističnih regij. Te zapisujemo z malo. Razdeljena je tudi na 12 razvojnih regij. Te zapisujemo z veliko. Štiri turistične in dve kohezijski regiji prav tako pišemo z veliko. Nobena izmed teh pa ni zemljepisno ime, kot bi pričakovali.

Današnji nasvet je na meji med splošnimi jezikovnimi pravili in politično ureditvijo Republike Slovenije. Če si želiš le vedeti, kako zapisati Gorenjska, Dolenjska in Zasavje, je odgovor preprost. Z veliko. Upoštevaj pa še, da se pridevniki iz lastnih imen pišejo z malo in tako dobimo gorenjsko narodno nošo, dolenjski cviček ter zasavske rudnike.

Vendar zgolj poimenovanje pokrajin »po domače« mnogokrat ni dovolj. Če pišemo o demografiji ali povprečni plači Štajerca, je bolj pravilno in profesionalno pisati o demografiji in povprečni plači prebivalcev štajerske statistične regije. Vendar postoj, štajerska statistična regija sploh ne obstaja. To je le zgodovinska pokrajina, ki je danes zaradi administrativnih razlogov razdeljena na savinjsko in podravsko statistično regijo.

Zapisovanje statističnih regij

Statistične regije Slovenije so ena izmed teritorialnih ravni, za katere Statistični urad RS zbira in izkazuje statistične podatke. Regionalni podatki se uporabljajo za podporo regionalnemu razvoju, pri strokovnem načrtovanju in merjenju učinkov regionalne politike ter za družbenogospodarske analize.

Imena regij niso ne zemljepisna ne stvarna lastna imena, zato se je ustalil zapis z malo začetnico. Govorimo torej o statističnih regijah jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska statistična regija, gorenjska statistična regija, zasavska statistična regija, pomurska statistična regija, savinjska statistična regija, goriška statistična regija, posavska statistična regija, koroška statistična regija, podravska statistična regija, primorsko-notranjska statistična regija, obalno-kraška statistična regija.

Vsaj za zdaj. V aplikaciji Slovenske statistične regije in občine v številkah Statističnega urada republike Slovenije so imena statističnih regij še vedno zapisana z malo. Hkrati pa je od leta 2019 v nastajanju pravopis 8.0, ki predvideva zapisovanje statističnih regij z veliko. Vendar nismo še tam.

slovenija
Foto: Regional stat on Wikipedija

Zapisovanje razvojnih regij

V vsaki izmed dvanajstih razvojnih regij so vzpostavljene institucije regionalne politike, ki opravljajo svoje poslanstvo in naloge po Zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. Organ odločanja je razvojni svet regije, v katerem so predstavniki občin, združenj gospodarstva in nevladnih organizacij. Najpomembnejše dokumente, razvojne programe in dogovore potrjuje svet regije, ki ga sestavljajo župani vseh občin v regiji.

Razvojne regije se zapisuje z veliko in dobimo: Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska razvojna regija, Gorenjska razvojna regija, Zasavska razvojna regija, Pomurska razvojna regija, Savinjska razvojna regija, Goriška razvojna regija, Posavska razvojna regija, Koroška razvojna regija, Podravska razvojna regija, Primorsko-Notranjska razvojna regija, Obalno-Kraška razvojna regija.

bled, slovenia, europe
Foto: Miller_Eszter iz Pixabay

Še več tipov regij

Po nomenklaturi se Slovenija deli še na dva tipa regij; turistične in kohezijske. Vse se zapisuje z veliko začetnico. Tako imamo turistične regije: Alpska Slovenija, Mediteranska in Kraška Slovenija, Termalna Panonska Slovenija, Ljubljana in Osrednja Slovenija. In kohezijski regiji: (kohezijska regija) Zahodna Slovenija, (kohezijska regija) Vzhodna Slovenija.

Zdaj veš vse o zapisovanju regij Slovenije. Manjka le še nekaj vaje, če veliko pišeš, pa ti priporočamo spletno lektorico Amebis Besano. Ta inovativni program prepozna in odpravlja tiskarske napake in dvigne kakovost tvojih besedil. Z njegovo pomočjo boš brez težav izboljšal svoje pisanje in se izognil nepotrebnim napakam. Amebis Besana je tvoja zanesljiva sopotnica za brezhibno komunikacijo. Preprosto vnesi besedilo, počakaj na čarobnost Amebis Besane in opazuj, kako tvoje besede zaživijo v popolni formi!

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekRecept za popoln kiš z le 7 sestavinami (VIDEO)
Naslednji članekTrendi naročanja, ki jih je Glovo letos beležil v Sloveniji
info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.