Koliko časa je treba hraniti račune?

Smiling woman analysing bills filling tax documents while at sitting on sofa at home
Foto: BartekSzewczyk iz iStock

Računi, bodisi fizični bodisi digitalni, so del našega vsakdana. Nakupujemo hrano, oblačila, elektronske naprave in plačujemo različne storitve. Računi so dokazilo o nakupu ali transakciji in igrajo ključno vlogo pri osebnih in poslovnih financah. Pomembno je vedeti, koliko časa je potrebno hraniti račune, da bi izpolnili zakonske obveznosti, zagotavljali finančno sledljivost ter preprečili morebitne zaplete pri davčnih in drugih inšpekcijskih nadzorih.

Zakaj hraniti račune?

Hranjenje računov je pomembno iz več razlogov:

 1. Davčna obveznost: Za fizične osebe in podjetja je ključnega pomena hranjenje računov zaradi davčnih inšpekcij in dokazovanja upravičenosti do davčnih olajšav.
 2. Garancija in vračila: Računi služijo kot dokazilo o nakupu v primeru reklamacij, garancijskih zahtevkov ali vračil izdelkov.
 3. Finančno načrtovanje: Spremljanje izdatkov in prihodkov omogoča boljše finančno načrtovanje in upravljanje osebnih ter poslovnih financ.
 4. Pravni razlogi: Računi so lahko pomembni tudi pri reševanju pravnih sporov, kot so npr. neskladja pri storitvah ali izdelkih.
Unhappy customer getting an inflated check at the diner
Foto: nicoletaionescu iz iStock

Koliko časa hraniti različne vrste računov?

Osebni računi

 • Dnevni nakupi: Račune za dnevne nakupe, kot so hrana in oblačila, je priporočljivo hraniti vsaj do zaključka garancijskega obdobja ali možnosti vračila. Običajno je to obdobje med 30 in 90 dnevi.
 • Večji nakupi: Račune za dražje izdelke, kot so gospodinjski aparati, pohištvo ali elektronika, je potrebno hraniti vsaj za obdobje garancije, ki lahko traja od enega do pet let, odvisno od izdelka in proizvajalca.
 • Stanovanjske in gospodinjske storitve: Račune za različne stanovanjske in gospodinjske storitve (npr. elektrika, plin, voda, internet) je priporočljivo hraniti najmanj eno leto. Nekateri strokovnjaki priporočajo hranjenje teh računov do tri leta za primer morebitnih nesoglasij ali reklamacij.

Poslovni računi

 • Računi za davčne namene: Za poslovne subjekte je ključno hranjenje računov za davčne namene vsaj pet let od konca leta, na katerega se račun nanaša. To obdobje je določeno z zakonodajo in omogoča davčni upravi izvedbo inšpekcijskih nadzorov.
 • Plače in zaposlitveni dokumenti: Dokumente, povezane s plačami, je potrebno hraniti najmanj pet let, medtem ko nekatere druge kadrovske dokumente, kot so pogodbe o zaposlitvi, priporočamo hraniti še dlje.
 • Poslovna korespondenca: Poslovne pogodbe, dobavnice in druge pomembne dokumente je priporočljivo hraniti vsaj toliko časa, kolikor velja pogodba oziroma dokler ni zaključena morebitna garancija ali pravni postopek.
Stressed homeowner receiving bad news in formal letter
Foto: nicoletaionescu iz iStock

Digitalni računi

Sodobna tehnologija omogoča hranjenje računov tudi v digitalni obliki. Digitalizacija računov ima več prednosti, kot so zmanjšanje fizičnega prostora za shranjevanje, lažje iskanje in upravljanje ter zmanjšanje tveganja za izgubo ali uničenje. Vendar pa je potrebno poskrbeti za varno shranjevanje digitalnih računov, saj lahko izguba podatkov zaradi tehničnih okvar ali kibernetskih napadov povzroči velike težave.

 • Shranjevanje v oblaku: Ena izmed možnosti je shranjevanje digitalnih računov v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni in dostopni z različnih naprav.
 • Varnostne kopije: Pomembno je redno izdelovanje varnostnih kopij digitalnih računov, bodisi na zunanjih diskih bodisi na drugih varnih mestih.
 • Zakonodaja: Pri digitalnem hranjenju računov je potrebno upoštevati tudi zakonodajo, ki določa, kako dolgo in na kakšen način je potrebno hraniti digitalne dokumente.
Focused middle aged man making calculations of utility payment holding paper bill invoice in hand at table. Serious businessman doing paperwork for paying taxes online using laptop at home
Foto: brizmaker iz iStock

Kako organizirati hranjenje računov?

Ustrezna organizacija računov je ključna za njihovo enostavno iskanje in uporabo. Nekaj nasvetov za organizacijo:

 1. Razvrstitev po kategorijah: Račune razvrstite po kategorijah, kot so npr. osebni nakupi, gospodinjski stroški, poslovni stroški, davki itd.
 2. Označevanje datotek: Račune označite z datumi in opisi, da boste lažje našli potrebne dokumente.
 3. Fizične mape in registratorji: Če hranite račune v fizični obliki, uporabite mape in registratorje za organizirano shranjevanje.
 4. Digitalne mape in aplikacije: Za digitalne račune uporabite organizacijske aplikacije ali ustvarite digitalne mape na računalniku ali v oblaku.
Medical Bill Codes And Spreadsheet Data. Business Analyst Woman
Foto: AndreyPopov iz iStock
Prejšnji članekZakaj se Vatikan boji tradicionalne latinske maše?
Naslednji članekS Huawei Pura 70 Pro spet na vrh lestvice Dxomark

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.