Medanda – humanitarna medicinska odprava v Ugando

Študentki medicine se februarja odpravljava v Ugando, kjer bova opravljali prostovoljno delo v bolnišnici Mukono HCIV. Najin cilj je maksimalno pomagati, tako z znanjem kot z medicinskimi pripomočki, zato bi potrebovali vašo pomoč.

Kdo sva in kaj bova počeli?

Sva prijateljici in absolventki na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki letos nameravata zaključiti študij. Poleg strasti do medicine, naju druži tudi strast do potovanj, ljudi in raziskovanja kultur. Pripravljeni sva na nove izkušnje in izzive v okviru odprave, za katero verjameva, da je potrebna. V Ugandi, natančneje v mesto Mukono, bova pomagali lokalnim zdravnikom pri njihovem vsakdanjem delu v klinikah in operacijski dvorani. Merili bova vitalne funkcije, jemali anamneze, delali statuse, pomagali pri deljenju zdravil, porodih, raziskavah v laboratoriju, imunizaciji, osveščanju o HIV in vodenju medicinske dokumentacije.

Medicinska oskrba v Ugandi je nekoliko drugačna kot pri nas, saj jim zaradi revščine primanjkuje tako osebja kot mnogih osnovnih medicinskih pripomočkov in zdravil. Poleg praktične pomoči, bi radi s seboj prinesli tiste stvari, ki jim v bolnišnici najbolj primanjkujejo. To so predvsem merilci krvnega tlaka, stetoskopi, termometri, zaščitne rokavice, razkužila in drugi manjši pripomočki. Prinesli bi tudi nekaj osnovnih zdravil, predvsem antibiotike in vitamine za otroke.

Kaj je cilj najinega projekta?

V Afriko bi se radi odpravili s pomočjo organizacije Love volunteers, katere cilj je preko prostovoljnega dela pomagati državam v razvoju. Šli bi na enomesečno medicinsko prakso v Ugando, v bolnišnico Mukono Health Centre IV, ki se nahaja v mestu Mukono. Mukono HCIV je javna zdravstvena ustanova, ki ponuja brezplačno zdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem. Zaradi vse večjega števila pacientov, jim nenehno primanjkuje zdravil in osnovnih medicinskih pripomočkov. Zdravje je ena naših osnovnih vrednot, zato bi radi po najboljših močeh pomagali pri oskrbi pacientov.

Kako nama lahko pomagate, da najin projekt postane realnost?

S skupnimi močmi lahko naredimo veliko, zato sva se odločili objaviti najin projekt na Adrifundu – slovenski platformi za množično financiranje, kjer lahko izveste več o najinem projektu. V zameno za prispevke vam ponujava praktična in privlačna darila.

Avtor: Jelena Prijić

Glavni urednik

Prejšnji članekSkupina Infected izdala svojo prvo avtorsko pesem
Naslednji članekDelo v hostlu – sanjska študentska služba

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.