Nano učenje: Učenje za vse s pomanjkanjem pozornosti

Nano učenje
Nano učenje Foto: HAKINMHAN iz iStock

Kaj vse smo že slišali o zmožnostih koncentracije pri mladih? Tej znižani stopnji držanja pozornosti se zdaj prilagajajo tudi stili učenja. Tu nastopi nano učenje. Osnovano je kot majhni delčki določene snovi. Tako se posameznik uči dlje časa, ampak po majhnih delih. Nano učenje obljublja bolj jasen in natančen način razumevanja snovi. Ker imajo mladi raje nove učne modele kot tradicionalne, saj so le ti privlačni in vodijo v prihodnost.

Kaj je nano učenje?

Nano učenje je izraz, ki se uporablja za opis metode podajanja izobraževalne vsebine v majhnih kosih. Ti kosi so običajno predstavljeni v obliki kratkih videoposnetkov ali druge večpredstavnosti in so zasnovani tako, da se porabijo v nekaj minutah ali sekundah.

Cilj nano učenja je ljudem olajšati hitro in učinkovito učenje novih stvari, ne da bi morali posvetiti veliko časa ali pozornosti eni sami temi. Običajno so videi pri nano učenju dolgi od 2 do 10 minut.

Glede na študijo, ki jo je izvedla Academia, 90 % zaposlenih pozdravlja pristop mikro učenja za usposabljanje. Ko se dolžina vsebine krajša, se preference zaposlenih povečujejo.

kids, girls, writing
Foto: klimkin iz Pixabay

Kako je nano učenje drugačno od mikro učenja?

Nano učenje je drugačno od mikro učenja, čeprav sta oba podobna koncepta in se pogosto uporabljata izmenično. Oba se nanašata na podajanje izobraževalnih vsebin v majhnih, lahko prebavljivih kosih. Glavna razlika med obema je trajanje vsebine.

Nano učenje se običajno nanaša na vsebino, ki jo je mogoče uporabiti v sekundah ali minutah, kot je kratek video ali interaktivna animacija.

Po drugi strani pa se mikro učenje nanaša na vsebino, ki jo je mogoče zaužiti v nekaj minutah do eni uri. Vsebina mikro učenja je običajno bolj poglobljena kot vsebina nano učenja in lahko vključuje interaktivne dejavnosti, videe in kvize. Mikro učenje je bolj osredotočeno na določeno temo ali veščino, njegov cilj pa je učencem zagotoviti globlje razumevanje gradiva.

Nano učenje ni nadomestilo za tradicionalno učenje. Je pa dodatek; je ustrežljiv. Ker se premikamo v gospodarstvo koncertov, kjer bodo ljudje opravljali več nalog in namesto stalnih zaposlitev sprejemali kratkoročne pogodbe ali samostojna dela, jih lahko nano učenje v hipu izboljša.

man, writing, laptop
Foto: StockSnap iz Pixabay

Razlogi za uporabo nano učenja

5 razlogov za to, da bo nano-učenje ostalo in postalo pomembna učna metodologija za študente v prihodnji prihodnosti:

  1. Večja vključenost in zadrževanje: Nano učenje omogoča učencem, da se osredotočijo na en koncept naenkrat, kar jim lahko pomaga bolje ozavestiti informacije.
  2. Prilagodljivost: Nano učenje je mogoče izvajati v različnih formatih,kot so videoposnetki, podcasti in besedilo, zaradi česar je dostopno učencem različnih učnih stilov.
  3. Priročnost:dostopen je kadarkoli in kjer koli,zaradi česar je primeren za učence, ki so zaposleni ali imajo omejen čas.
  4. Stroškovno učinkovito: Nano učenje je mogoče zagotoviti po nižji ceni kot tradicionalne oblikeizobraževanja.
  5. Privlačnost: z vključitvijo elementov igranja ga lahko naredimo bolj interaktivnega in privlačnega.
laptop, woman, education
Foto: JESHOOTS-com iz Pixabay
VIRMInterpreneur
Prejšnji članekInovativna oglaševalska rešitev Petal Ads na sejmu DMEXCO
Naslednji članekOcena filma: Odpuljeni denar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.