Ocena filma: Odpuljeni denar

Odpuljeni denar, film o zlomu Wall Streeta
Odpuljeni denar, film o zlomu Wall Streeta Foto: on themoviedb

Odpuljeni denar (Dumb Money) je biografski film, ki ga je režiser Craig Gillespie (Cruela; Jaz, Tonja) posnel po romanu The Antisocial Network avtorja Bena Mezricha. Ta opisuje delničarsko afero GameStop, ki smo ji sledili na začetku leta 2021. Seveda so primerjave z oskarjevsko delničarsko uspešnico Velika poteza (The Big Short, 2015) na mestu, a filmu ne delajo nobene usluge.

Odpuljeni denar, delničarski David proti Goljatu

Paul Dano v filmu Odpuljeni denar
Paul Dano v filmu Odpuljeni denar Foto: on themoviedb

Keith Gill, ki ga upodobi tradicionalno fantastičen Paul Dano, je finančni analitik, ki svoj prosti čas namenja preverjanju subredditov, natančneje r/wallstreetbets, in vodenju youtube kanala po imenu Roaring Kitty. V juniju 2020, na vrhuncu epidemije koronavirusa, vidi upad delnice franšizne prodajalne GameStop in potopi se v preiskovanje situacije. Njegovi sledilci – in mnogi drugi – mu začnejo slediti pri množičnem kupovanju delnic podjetja, kar začne eno največjih afer v delničarskem svetu zadnjih let.

Odpuljeni denar se čuti kot izjemno svež film, ki upodobi dogodke izpred dveh let. Ob Paulu Danu je tu še prepričljiva igralska zasedba, ki jo sestavljajo Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen, Olivia Thirlby in celo Dane DeHaan v zanimivi vlogi.

Nick Offerman in Seth Rogen v filmu Odpuljeni denar
Nick Offerman in Seth Rogen v filmu Odpuljeni denar Foto: on themoviedb

Prav tu je največja podobnost s prej omenjeno Veliko potezo, saj vsak svojo nalogo opravi na visokem nivoju, kot mu pač dovoljujeta zgodba in scenarij. Nič pretresljivega, vsekakor pa nekaj, kar potrjuje, da v ansambelskih filmih ne smeš opaziti razlik med igralskimi predstavami.

Bitka Davida proti Goljatu se v tej izvedbi zgodi hitro in konča še hitreje. 104 minute, kot je uradna dolžina filma, sicer predstavi resničen in zanimiv zaplet, a konca z izjemo napisov ni. Še vedno pa se bo gledalec zabaval v prisrčni komediji, finančnih zapletih in povsem razumljivih pogovorih o delnicah, YouTubu in GameStopu. Še za najbolj optimističnega gledalca bo film ob koncu leta verjetno pozabljen, a tekom ogleda je povsem prijeten, sproščen in smešno preživet čas.

ODPULJENI DENAR - od 5. oktobra v kinu

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Odpuljeni denar (Dumb Money)
Prejšnji članekNano učenje: Učenje za vse s pomanjkanjem pozornosti
Naslednji članek✅KVIZ: Kako dobro poznaš Freddieja Mercuryja?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-odpuljeni-denarOdpuljeni denar (Dumb Money) je biografski film, ki ga je režiser Craig Gillespie (Cruela; Jaz, Tonja) posnel po romanu The Antisocial Network avtorja Bena Mezricha. Ta opisuje delničarsko afero GameStop, ki smo ji sledili na začetku leta 2021. Seveda so primerjave z oskarjevsko delničarsko...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.