Nasveti pri nakupu prvega avta

Nakup prvega avtomobila je velika stvar, ki se je verjetno veseli vsak voznik. Kar precej stvari je, na katere moraš biti pri nakupu vozila pozoren, še posebej prvega vozila. Zaradi velike izbire, ogromno podrobnosti in omejenih zmožnosti smo pripravili nekaj nasvetov za nakup prvega avtomobila.

Nakup avtomobila je odvisen od finančnih zmožnosti

Odločaš se za nakup in znašel si se pred prvimi ovirami. Ali bi kupil nov ali rabljen avto? Katero vrsto avtomobila bi kupil? To sta pri vsakem kupcu prvi vprašanji, ki si jih postavi, in sta tudi popolnoma na mestu. Tvoj odgovor mora biti zelo objektiven in kritičen, saj preko svojih finančnih zmožnosti ne gre. Marsikdo bi ti lahko rekel, da ne kupuj nečesa, česar ne potrebuješ in enako je tukaj. Res potrebuješ terenca ali limuzino? No, če si to lahko privoščiš, potem si daj duška. A večina je takih, ki si tega ne bo oziroma si ne more privoščiti. Nujno torej najprej preveri svoj budget.

Pri novem vozilu ti ni treba paziti na naslednje stvari: Servisna zgodovina, manjši popravki zunaj in znotraj, pranje motorja, testna vožnja, spremljanje ponudbe vozila in jemanje besed z rezervo. Na to moraš paziti pri nakupu rabljenega vozila.

Čeprav se pri nakupu novega vozila to ne sliši kot nasvet, ampak bolj opazka, tisti, ki lahko vozilo ob nakupu plača v celoti, ne bi smel imeti večjih težav. A vseeno prosimo, da ne greš v nakup brezglavo, ampak s premislekom.

Prvi avto ni vedno najboljši
Prvi avto ni vedno najboljši

Dodatni stroški se hitro nakopičijo

Bencin, vinjeta, zavarovanje, cestnina, tehnični pregledi, popravila, pnevmatike in še nekaj drugih malenkosti. V celem letu ti stroški nanesejo na nekaj tisoč evrov, precej je odvisno od dolžine tvoje vožnje.

Potrebe in želje

Nekaj so želje in nekje na drugem otoku so potrebe. Pred nakupom si odgovori na spodnja vprašanja, ki ti bodo že nekoliko zožala tvoj izbor.

  • Kako pogosto bo avto v uporabi?
  • Koliko kilometrov boš opravil v tednu ali mesecu dni?
  • Bo avto začasni ali bo za daljši čas?
  • Koliko denarja lahko nameniš za vzdrževanje na mesec?

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZemljevidi Petal vas bodo vedno pravočasno pripeljali na cilj
Naslednji članekFilmi z največ oskarji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.