Nasveti za upravljanje financ

Po navadi študenti v veliki meri niti nimamo veliko izkušenj z rokovanjem z denarjem, zato tokrat ugotavljamo, kako rešiti zagato, v kateri želimo več, kakor imamo, kar sploh ni tako enostavno, kot se sliši.

Odgovor na vprašanje, kako preživeti s tem, kar imamo, je organizacija, nadvse pomembna pa je tudi samokontrola! V nekaj korakih ti predstavljamo, kako si zastaviti poletni načrt varčevanja, da boš svoje poletje izkoristil maksimalno.

 1. Najprej se moraš dobro pozanimati o tem, kakšna bo tvoja urna postavka in koliko te bodo na izbranem delovnem mestu potrebovali oziroma koliko ur na teden boš lahko delal.
 2. Če želiš nekaj doseči, moraš najprej dobro definirati svoje cilje (primer: želim iti na morje s prijatelji, želim žurati vsak drugi dan, želim se spraviti v formo). Cilji so lahko popolnoma različni in seveda jih je lahko več. Ampak bodi pazljiv, da jih vseeno ne bo preveč in da bodo uresničljivi!
 3. Potem oceni stroške za vsakega od ciljev in na tej točki raje vsaki aktivnosti nameni kakšen evro več (primer: če stane vožnja s trajektom 52 €, zanjo predvidevaj 55 € in si tako, če bo vse šlo po načrtu, privošči še dodatno razvajanje v višini razlike). Izjemno pomembno je, da si pri oceni stroškov specifičen in zelo natančen. Če nekaterih številk ne poznaš ali jih ne znaš oceniti, se o njih pozanimaj. Najhitrejši in najcenejši informator je seveda internet. Naj ti ne bo težko, prej ali slej boš moral v vsakem primeru preveriti cene, zato je najboljše, da to opraviš že v fazi načrtovanja.
 4. Svoje življenje popredalčkaj – ni dovolj, da si zastaviš le večje cilje, ki so omenjeni zgoraj. Tudi vsakdanje obveznosti zahtevajo finančne vložke. Življenje razdeli na segmente in načrtuj predvideno porabo za vsakega od njih. Na primer: mesečno bom za hrano porabil 40 €, mesečno bom za žuranje namenil 50 €, tedensko bom za pijače namenil 20 € itd. Predvidevanje je zelo pomembno, saj lahko za vsakdanje stvari, brez zavedanja, hitro porabimo preveč, kar nam znižuje budget za ostale poletne aktivnosti (kot so potovanja in izleti).
 5. Poleg zgoraj omenjene členitve pa je neizbežno tudi predvidevanje o tem, koliko lahko mesečno nameniš za šparovček. Na primer: za potovanje konec junija potrebujem 500 €, ker imam do takrat še 2 meseca, moram dati mesečno na stran 250 €. Verjetno bo količina prihranjenega denarja mesečno variirala, včasih boš prihranil več, včasih manj. Ampak pomembno je, da si zastaviš cilj, s katerim se boš lažje motiviral, ko boš izgubil zagon.
 6. Tako, sedaj poznaš predvidene stroške, veš, kolikšna je tvoja urna postavka in kako pogosto boš lahko delal. Sedaj je čas, da si narediš plan, koliko dela je nujno potrebnega, da pokriješ svoje mesečne stroške in da daš na stran predvideno vsoto denarja, da bo do predvidene aktivnosti dovolj na kupu. Primer: moji mesečni stroški v vseh segmentih (hrana, žuranje, fitnes, pijačke …) so 150 €, za potovanje moram dati na stran 250 €, zato moram zaslužiti VSAJ 400 € mesečno. Moja urna postavka je npr. 5 € neto, zato moram ta mesec delati 80 ur, da dosežem zastavljeni cilj. Če pa imaš čas in motivacijo, lahko ta mini cilj tudi presežeš in presežek nameniš za druge aktivnosti oziroma si ga pustiš za študijsko obdobje.
 7. Kontroliraj se in se drži zastavljenih ciljev! To je v vsem procesu pravzaprav tudi najpomembnejši vidik. Če nimaš samokontrole, ti ne pomaga niti odlično zastavljen plan. Sicer je praktično nemogoče, da se držiš prvotnega plana do potankosti, ampak moraš imeti dovolj samodiscipline, da v primeru nedoseženih ciljev v kakšnem mesecu to v nadalje popraviš.

Sestava plana ti bo vzela največ nekaj dni, plan pa v vsakem primeru sestoji iz stvari, o katerih boš v določeni točki moral razmišljati. Zato je bolje, da s tem opraviš čim prej in potem mirno pluješ skozi poletje. Bolj kot boš discipliniran v fazi načrtovanja, manj skrbi in obremenjenosti boš občutil v drugih segmentih življenja. Da pa vse ne bo zaman, te še enkrat opozarjamo, da se moraš zastavljenega načrta držati!

Upravljanje financ Šparovček

Če meniš, da sam ne moreš spremljati vseh dohodkov in odhodkov, si lahko pomagaš s številnimi aplikacijami za pametne naprave (money trackerji, spending trackerji, money managerji). Poleg tega ti lahko pri varčevanju (če res ne zaupaš svoji samodisciplini) pomagajo tudi na banki. Odpreš varčevalni račun, na katerem se ti avtomatsko shranjuje določena vsota denarja. To je sicer rešitev za tiste, ki potrebujejo nekaj pomoči, vendar je v tem primeru dobro, da imaš precej redne mesečne dohodke, upoštevati pa moraš, da so z upravljanjem računa povezani tudi dodatni stroški. O podrobnostih se pozanimaj na svoji banki.

Da pa ti bo vse skupaj lažje, že danes začni z upoštevanjem nekaj nasvetov za uspešne vsakdanje nakupe, ki ti bodo pomagali prihraniti še kakšen evro več.

 1. Če kupuješ hrano, se v trgovino nikoli ne odpravi lačen.
 2. Če kupuješ blago široke potrošnje, vedno nakupuj s seznamom, ne pa na pamet (seznam imaš lahko tudi na telefonu).
 3. Če te zanima, kateri izdelek se za nakup najbolj izplača, primerjaj cene po kilogramih.
 4. Kupuj toliko, kot potrebuješ, in ne preveč, da ne boš metal v smeti.
 5. Ne boj se skloniti! Najdražji izdelki so vedno na sredini polic, najcenejši pa najnižje, kjer jih težje opazimo.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekKako potešiti željo po sladkem med PMS-jem?
Naslednji članekHuawei je številnim modelom telefonov prepolovil strošek menjave stekla
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.