Prispevaj k spremembi, ki jo želiš videti v svetu

Med nami je vse več mladih, ki opravljajo prostovoljno delo, kar je zelo spodbuden podatek. Nekateri se pridružijo tabornikom in v okviru tega opravijo veliko ur prostovoljnega dela, spet drugi radi pomagajo starejšim osebam, tretji pa nudijo učno pomoč mlajšim. Prostovoljno delo ne pomeni nujno trdega dela, gre lahko tudi za manjše prispevke družbi, ki pa lahko nekaterim posameznikom polepšajo dan. Pod prostovoljstvo uradno spada delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji in brez pričakovanja materialnih koristi opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Zgodovina prostovoljnega dela sega že v srednji vek, ko so posamezniki prostovoljno pomagali v samostanih, bolnišnicah, kasneje pa so se prostovoljci okrog 18. stoletja začeli tudi združevati. Danes je prisotno predvsem organizirano prostovoljno delo v okviru raznih organizacij, kot so društva, zveze in podobno.

Javljanje za prostovoljstvo.

Kaj ti lahko da prostovoljstvo?

Opravljati prostovoljno delo je lahko zelo dragocena življenjska izkušnja, ki bi jo moral vsaj enkrat izkusiti vsak, ne glede na svoj natrpan urnik.

  • Pri prostovoljstvu se lahko spletejo zelo močne vezi, ki ostanejo celo življenje. Na ta način lahko spoznaš ljudi, ki jih drugače ne bi nikoli srečal.
  • Pridobiš izkušnje na različnih področjih in zaznamek v svojem CV. Le kdo si v službi ne želi človeka, ki mu je mar za druge?
  • Za trenutek ti omogoči, da se oddaljiš od svojih težav in se posvetiš težavam drugega. Morda se ti po tem tvoje težave ne bodo zdele več tako velike ali nerešljive.
  • Občutek pripadnosti, optimizma in potrditev dobrega dela.
  • Medgeneracijsko povezovanje. Mladi premoremo ogromno veščin in znanja, ki jih primanjkuje starejšim generacijam, starejši ljudje pa imajo nedvomno neprecenljive življenjske izkušnje in zgodbe. Prostovoljstvo je odličen način za njihovo izmenjevanje.

Preden se odločiš, kakšno prostovoljstvo bi opravljal, se vprašaj, na katerem področju bi rad delal in s katero ciljno skupino. Premisli, ali so ti bližje starejši ljudje ali pa imaš raje delo z otroki ali drugimi skupinami, npr. migranti, bolniki. Pomembno je tudi, da predvidiš, koliko časa boš prostovoljstvu lahko namenil.

Javim se za prostovoljca.

Prostovoljstvo v Sloveniji

Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij koordinira Slovenska filantropija, ki vsako leto organizira tudi uvodno izobraževanje za prostovoljce. Veliko možnih prostovoljnih del je objavljenih na spletni strani prostovoljstvo.si, kjer so zbrane tudi vse informacije o pravnem vidiku prostovoljnega dela pri nas. Tega od leta 2011 ureja Zakon o prostovoljstvu, poteka pa po Etičnem kodeksu organiziranega prostovoljstva. Prostovoljstvo lahko opravljaš v različnih zdravstvenih, kulturnih in drugih društvih ter javnih zavodih, osnovnih šolah, v domovih za ostarele, v dijaških domovih itd.

Ljudje smo čuteča bitja, ki premoremo veliko moči. Svet se spreminja, naša družba postaja vedno bolj odtujena, zato je prostovoljno delo eden izmed načinov, s katerim lahko to vsaj poskušamo preprečiti. Naj nam pomanjkanje časa ne bo izgovor, da ne bi pomagali sočloveku. Mogoče bomo kdaj pomoč potrebovali tudi sami.

Novinar

Prejšnji članekKlic na pomoč: otroci odvisnih staršev – ACOA
Naslednji članekCankarjeva nagrada Gašperju Kralju za Škrbine

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.