Cankarjeva nagrada Gašperju Kralju za Škrbine

Vrhniški Cankarjev dom je bil gostišče podelitve Cankarjeve nagrade za najboljše literarno delo preteklega leta. Nagrado, ki je obenem poklon velikemu slovenskemu književniku in priznanje za najboljše izvirno literarno delo, je prejel Gašper Kralj. Kralj, ki je s svojim romanom Škrbine tudi med finalisti kresnikove nagrade, je žirijo navdušil z zgodbo o nenapisanih zgodbah.

Štirje nominiranci, en zmagovalec

Za Cankarjevo nagrado so bili štirje finalisti. Andrej Blatnik (Luknje), Mirana Likar (Pripovedovalec), Lucija Stepančič (Naj me kdo zbudi) in Gašper Kralj (Škrbine). Nagrado pa je prejel prav Gašper Kralj za svoj roman Škrbine. Knjiga je izšla pri Založbi *cf. Kralj je ob prejemu nagrade povedal, da je roman posvečen leta 2019 preminuli urednici, prevajalki in publicistki Zoji Skušek, njegovi prvi urednici in nekdanji urednici založbe *cf.

»Roman Škrbine je zgodba o nenapisanih zgodbah,« je Kraljevo delo opisala žirija. Po njihovem mnenju ta bralcu ponuja samorefleksijo o mejah, možnostih ubeseditve človekovega postajanja in življenjskega dogajanja. Žirijo so sestavljali predsednik Ivan Verč, Niko Grafenauer, Ana Geršak, Matej Bogataj in Darja Pavlič.

Celotna utemeljitev žirije

Roman Škrbine Gašperja Kralja je zgodba o nenapisanih zgodbah, ki jih piše nekdo drug. Nenapisane zgodbe o življenjskih okruških pripovedovalca (odnos do očeta, slučajno očetovstvo), nesojenega pisatelja in anonimnega junaka romana, delujejo kot torzo morebitne pripovedi. Junak je prekarni prevajalec, ki se v tujem besedišču ne prepoznava. Nameni se pisati zgodbo o babici, opisati njeno aktivno življenje v burnem 20. stoletju, o katerem skoraj ni sledu v arhivih in ustanovah, kjer je delovala. Drobce življenja beleži na raztrošenih lističih, iz katerih štrlijo le ostre in boleče »škrbine« nenapisanih zgodb. Z vzporedno pripovedovalko Klaro komunicira po spletu. Klara urejuje škrbine in jim pripisuje pomen in smisel. Iz njih razpleta potencialno zgodbo, ki naj bi iz junaka naredila pisatelja.

Razkorak med razpršenostjo junakovega doživetega dogajanja in možnostjo literarne ubeseditve je prevelik, da bi bilo mogoče iz raztrošenih lističev napisati roman. Kraljeve Škrbine se bralcu ponujajo kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. Še tako fragmentarno eklektični roman, ki nam ga literatura sicer ponuja že celo stoletje, bi nenapisane drobce dogajanja in postajanja stlačil v Prokrustovo posteljo dogodka in stanja. Gašper Kralj pripoveduje zgodbo o okruških resničnosti. Sodobni tehnološki svet jih označuje, zapisuje, preslikuje. Ko jim samovoljno pripisuje pomen in smotrnost, postanejo konstrukt na tržišču uporabnih resnic.

Dobitnik Cankarjeve nagrade Gašper Kralj
Dobitnik Cankarjeve nagrade Gašper Kralj

Cankarjeva nagrada je podeljena delu s katerega koli področja ustvarjanja Ivana Cankarja. Pesniška zbirka, drama, roman in zbirka kratkih pripovedi ali esejev. Nagrado so leta 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), Univerza v Ljubljani (UL) in Znanstvenoraziskovalni center SAZU (ZRC SAZU). Prejemnik nagrade dobi tudi nagrado v višini 5000 evrov, ki jo donira Občina Vrhnika. Letošnja podelitev je druga, lani jo je prejel Sebastijan Pregelj za svoje delo V Elvisovi sobi.

Kralj nominiran tudi za kresnika

Gašper Kralj je tudi eden izmed finalistov za kresnika, ki bo podeljen 23. junija na ljubljanskem Rožniku. Poleg njega so nominirani tudi Mirana Likar, Borut Kraševec, Vincenc Gotthardt in Feri Lainšček. Več o finalistih in njihovih delih si preberi v našem prispevku Znani so nominiranci za kresnika.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrispevaj k spremembi, ki jo želiš videti v svetu
Naslednji članekJunij, mesec ponosa

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.