Junij, mesec ponosa

Junij je mesec, ko se proslavlja drugačnost in spodbuja enakopravnost LGBTQ+ skupnosti. Mesec ponosa obeležuje Stonewallski upor, ki je nastal kot odziv na policijske racije 28. junija leta 1969 v gejevskem lokalu Stonewall Inn v New Yorku. Dogodek velja za najpomembnejšega v zgodovini, ki je vodil v organizirano gibanje in boj za pravice skupnosti LGBTQ+.

V ZDA se je najprej praznovala zadnja nedelja v juniju (Gay Pride Day), ampak dan je postal fleksibilen. Kmalu se je praznovanje razširilo na cel mesec in v mnoge države sveta. Vsak junij po svetu potekajo praznovanja, pikniki, zabave, delavnice, koncerti in drugi dogodki. Ponekod organizirajo tudi spominske slovesnosti za člane skupnosti, ki so umrli zaradi nasilja nestrpnežev ali aidsa.

Parada ponosa

Raznolike prireditve (od slovesnih do karnevalesknih), povezane z LGBTQ+ ponosom, običajno potekajo junija, kar se je razširilo iz ZDA. Lahko pa potekao tudi v katerem drugem obdobju, ki obeležuje prelomnico v zgodovini LGBTQ+ v določeni državi (na primer moskovski ponos v maju ob obletnici ruske dekriminalizacije homoseksualnosti).

Namen meseca ponosa je obeležiti vpliv, ki ga imajo lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci na lokalno, narodno in mednarodno zgodovino. Hkrati gre za promoviranje dostojanstva in enakosti ter uveljavlanje pripadnikov LGBTQ+ kot družbene skupine. Ponos je v nasprotju z zasramovanjem in stigmatizacijo prevladujoči pogled, ki podpira večino pravic LGBTQ+. Pride oz. ponos je svoje ime posodil organizacijam, inštitutom, fundacijam, naslovom knjig, periodičnim publikacijam, kabelski TV postaji in knjižnici Pride.

Parada ponosa
Pogosti simboli ponosa so mavrična zastava ali zastava ponosa, mala grška črka lambda (λ) ter rožnati trikotnik in črni trikotnik.

Prva parada ponosa pri nas je bila organizirana leta 2001 kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja do Braneta Mozetiča in kanadskega pesnika Jeana-Paula Daousta pred lokalom Mestne galerije Ljubljana. Letos bo v Ljubljani od 12. do 19. junija potekal Festival Parada ponosa (Ljubljana Pride), 19. junija pa bo potekala parada. Posamezni dogodki iz programa, ki si ga lahko ogledaš tukaj, so se sicer začeli že 1. junija. Parada ponosa bo potekala tudi v Mariboru, in sicer 26. junija, tudi tam bodo prej potekali številni dogodki. Pridruži se!

#loveislove

Prejšnji članekCankarjeva nagrada Gašperju Kralju za Škrbine
Naslednji članekBom po končanem študiju zaposljiv kader?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.