Neljubljančani brez subvencije!

Študenti, ki nimajo stalnega bivališča v Mestni občini Ljubljana, bodo jeseni ostali brez subvencij za mesečno vozovnico, dijakom in študentom višjih strokovnih šol pa bo mesečno vozovnico financiralo ministrstvo.

Kot je znano, je MOL sprejel sklep, po katerem bo 1. septembra začela veljati odprava subvencije za mesečno vozovnico za Ljubljanski potniški promet za dijake, študente in upokojence. Za dijake, študente in upokojence, ki imajo stalno bivališče v Ljubljani, sprememb ne bo. Ministrstvo za šolstvo bo s spremembo pravilnika o subvencioniranju prevozov za dijake in študente višjih strokovnih šol tem omogočilo polovično subvencioniranje za celotno šolsko oziroma študijsko leto. Pričakujejo, da bo pravilnik sprejet še pred začetkom šolskega leta.

Brez subvencij 14.000 študentov
Brez subvencije je tako ostalo okoli 14.000 študentov (razen iz višjih strokovnih šol) in upokojenci, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani. Na ministrstvu za visoko šolstvo zatrjujejo, da zakonskih podlag za to, da bi subvencionirali nakup mesečnih vozovnic študentom, prav tako pa o spremembi pravilnika o subvencioniranju prevozov, ne razmišljajo. Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je dejal, da bi v primeru sprememb pravilnika treba subvencijo zagotoviti tudi za vsa druga slovenska mesta. Drugod zdaj imajo subvencije, a jih financirajo občine. Minister zato pravi, da je odločitev MOL-a nerazumna in škodljiva za mesto ter da odstopa od prakse drugih slovenskih, pa tudi evropskih mest, je poročal časopis Dnevnik.

Lani je mesečno vozovnico uporabljalo 18.643 mladih Neljubljančanov, za subvencije njihovih vozovnic pa je MOL porabil 316.931 evrov na mesec. Šolske mesečne vozovnice je lani uporabljalo 15.665 dijakov, 21.688 študentov in 588 študentov višjih strokovnih šol.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.