Neomejen plačan dopust?

Young caucasian woman in swimming pool on beautiful tropical bay, blue sky and ocean, summer vacation concept.
Foto: nikkimeel iz iStock

Neomejen plačan dopust! Iluzija ali resničnost?

Pred kratkim (23. 9.) je Richard Branson, direktor podjetij VIRGIN, na svojem blogu objavil, da je v svojih podjetjih uvedel možnost koriščenja neomejenega dopusta; novica je v trenutku obkrožila svet. Vendar tudi v Sloveniji imamo „Richarda Bransona“, ki svojim zaposlenim nudi možnost neomejenega plačanega dopusta. Celo uvedli so ga že veliko prej, pred gospodom Bransonom. Kdo je torej slovenski „Richard Branson“? To je inovativno usmerjen direktor podjetja Mikro+Polo, d. o. o., Marko Podgornik!

Podjetje Mikro+Polo, d. o. o., je že več let imetnik številnih certifikatov, med drugim tudi certifikata „družini prijazno podjetje“. Je podjetje, ki svojim zaposlenim zraven kosila nudi tudi zajtrk in strmi k nenehnim izboljšavam in inovacijam. In prav zato je kot prvo podjetje v Sloveniji s 1. 1. 2014 uvedlo neomejen dopust.

Morda si mislite: „Kako je to sploh mogoče, kako je to sploh izvedljivo?“ „Če bi jaz imel neomejen plačan dopust, me celo leto ne bi bilo v službi,“ je verjetno prva vaša misel. Vendar temu ni tako. Uvedba tega sistema poveča odgovornost do podjetja, predvsem odgovornost do slehernih nalog posameznika. Verjemite, ko si zaposlen v podjetju, ki te spodbuja, da si vzameš dopust, boš zagotovo produktivnejši in bolj „zagret“ za delo. Kako to poteka v podjetju Mikro+Polo? Dopusta ti več ne odobri direktor, temveč skupina (TIM), v kateri delaš in oseba, ki te bo nadomeščala in namesto tebe tudi opravila delo.

Zakaj dopustiti zaposlenim, da si vzamejo toliko počitnic, kot si želijo? Plačan tradicionalni pristop ne deluje najbolje, zato ga je potrebno izboljšati. V prizadevanju je spodbuditi zaposlene, da vzamejo dopust, saj so kasneje produktivnejši na delovnem mestu. Prilagodljiv delovni čas je že revolucioniral kako, kje in kdaj opravljamo svoje delo in če omejitev dela od 8. do 16. ure izgublja na pomenu, zakaj bi potem pogojevali in omejevali koriščenje dopusta? Koriščenje prostih dni naj bo odločitev vsakega posameznika, vendar ob predpostavki, da njihova odsotnost ne bo na noben način oškodovala poslovanja podjetja ali ustavila katerega od projektov.

Neomejen dopust je danes redkost; po poročanju CNN-a ga je v prakso uvedla le peščica podjetij: Zynga, Groupon, Glassdoor, Evernote, VMware, HubSpot, Ask.com, Motley Fool, Eventbrite, ZocDoc, SurveyMonkey, Netflix, Virgin ter v Sloveniji podjetje Mikro+Polo. Njihova pričakovanja so, da bodo zaposleni še odgovornejši do svojega dela. In rezultati so zelo pozitivni. Gre za korak v smeri samozadostnejše avtonomne filozofije na delovnem mestu, kar naredi na koncu delavca produktivnejšega, saj ljudje cenijo fleksibilnost!

Tista podjetja, ki so koncept uvedla v svojo prakso, so z rezultati zadovoljna. Sicer je še prezgodaj, da bi lahko rekli, da gre pri tem konceptu za nov trend, pa vendarle, podjetja, ki so to uvedla v svojo prakso, so navdušena nad rezultati. Govori se o precejšnjem skoku navzgor, v vsem: morali, ustvarjalnosti in zavzetosti. Rezultat te politike je, da so zaposleni produktivnejši pri svojem delu IN v zasebnem življenju. Gre za win – win situacijo.

Dragi študentje; plačilo za opravljeno delo je seveda pomembno, pa vendar, morda le-to ni vsem najpomembnejše. Splača se biti ustvarjalen, produktiven in pripravljen nadpovprečno dobro opravljati svoje delo in pri vsem tem imeti tudi višjo moralo, v Sloveniji namreč obstaja podjetje, ki to nagrajuje!

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.