NI VSE, KAR NI MLEKO ALI KAVA, DOPING

Marsikdo ima o prehranskih dopolnilih povsem napačno predstavo. Nekateri menijo, da so škodljiva in nenaravna ali pa jih celo zamenjujejo s prepovedanimi snovmi v športu. Resnica je daleč vstran, saj so lahko zelo koristen sestavni del zdravega jedilnika.

O tem smo govorili s strokovnjakom za zdravo prehrano in vadbo v fitnesu, Gašperjem Gromom, dolgoletnim osebnim trenerjem, lastnikom spletne strani www.maxximum.si.

 

Prehranska dopolnila so najrazličnejši izdelki v obliki praškov, kapsul, tablet, sirupov in podobno. Z njihovim uživanjem zaradi različnih vzrokov le dopolnjujemo svojo običajno prehrano, saj sodobna hrana pogostokrat ne vsebuje dovolj telesu potrebnih snovi, kot so vitamini, minerali, maščobne kisline omega 3 in esencialne aminokisline. Dopolnila so uporabna, če ima posameznik povečane potrebe po določenih hranilih, tako zaradi ukvarjanja s športom kot zaradi hujšanja ali bolezni. Dopolnila so po navadi pridobljena iz virov, kot so mleko, ribje olje, žita, sadje, zelenjava in podobno.

 

Navidezna povezava med prehranskimi dopolnili in dopingom je posledica neinformiranosti, za katero so žal velikokrat krivi tudi mediji, ki o koristnosti uporabe dopolnil nudijo zelo skope informacije oziroma jih prikazujejo v temah, ki govorijo o dopingu. Z besedo doping označujemo skupino snovi, ki so v večini klasificirana kot zdravila, njihova zloraba pa je zdravju škodljiva. Prehranska dopolnila se ne uvrščajo med zdravila in njihov promet nadzorujejo pristojne inštitucije, kot sta Ministrstvo za zdravje in Zdravstveni inšpektorat.

 

Prehranskih dopolnil je več vrst. Osnovne skupine so beljakovinski, energijski in regeneracijski napitki, dopolnila, ki pospešujejo izgubo telesne maščobe (fat burnerji), vitaminsko-mineralne formule, antioksidanti in zdrave maščobne kisline, esencialne aminokisline, beljakovinske in energijske ploščice ter drugi.

 

Beljakovinski napitki 

Mnenje, da so beljakovinski napitki nekakšni umetni nadomestki, je zmotno, saj so velikokrat bolj zdravi in primernejši za uživanje ko številna običajna živila. So zelo praktična izbira za vse, ki nimajo možnosti zaužiti zdravega obroka, na primer v šoli ali službi, kjer so pogosto na voljo le visokoenergijski obroki iz menze ali avtomata. V času hujšanja je priporočljivo poskrbeti za več manjših obrokov dnevno in dovolj visok beljakovin, zato se lahko tisti, ki jim to ne uspe z običajnimi beljakovinskimi živili, odločijo za beljakovinsko dopolnilo. Najkakovostnejši so napitki iz sirotkinih beljakovin, ki so sestavni del mleka in primarna hrana novorojenčka. Sirotkine beljakovine ne uživajo le športniki, pač pa imajo velik pomen v vsakodnevni prehrani tistih, ki se zavedajo pomembnosti zdrave prehrane. Odličen beljakovinski napitek, ki vsebuje stoodstotne beljakovine sirotke, je Maxximum Maxx Whey

 

Maščobne kisline omega 3 

Omega 3 so tako imenovane esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da so nujno potrebne našemu telesu. Telo jih ne more tvoriti samo, zato moramo poskrbeti za njihov vnos z ustrezno prehrano. Omega 3 maščobne kisline se nahajajo v lanenih semenih, nekaterih algah in orehih, njihov najkakovostnejši vir pa je ribje olje. Sodobna prehrana večinoma ne more zagotoviti njihove potrebne količine, zato je koristno uživati ribje olje v obliki prehranskega dopolnila. So tako imenovano univerzalno dopolnilo, primerno skoraj za vsakogar. Dopolnilo, ki vsebuje maščobne kisline omega 3 iz kakovostnega ribjega olja, je Vital Slim Fit Omega 3.

 

Dopolnila, ki pospešujejo hujšanje (fat burnerji) 

Uporaba fat burnerjev je smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo. Če sanjarite o postavi brez odvečne telesne maščobe, vendar se obenem niste pripravljeni odpovedati najljubšim slaščicam in udobju kavča, vam vaših sanj ne bo uresničil še tako učinkovit izdelek. Fat burnerji, ki so na voljo v slovenskih specializiranih trgovinah in lekarnah, največkrat vsebujejo kombinacijo L-karnitina, kofeina in izvlečka zelenega čaja. L-karnitin je priljubljen dodatek za izgubo telesne maščobe in se varno uporablja že precej let. Deluje tako, da pomaga pri prenosu maščobnih kislin v celične mitohondrije, kjer se porabljajo za energijo. Zeleni čaj ima poleg svojega antioksidativnega delovanja tudi lastnost pospeševanja hitrosti telesne presnove (do 4 odstotke), kar pomeni, da v času njegovega uživanja porabljamo več energije (kalorij) in s tem hitreje izgubljamo maščobo. Tudi kofein zvišuje presnovo in okrepi delovanje zelenega čaja in L-karnitina. Dopolnilo za hujšanje, ki vsebuje vse tri aktivne snovi, je Vital Slim Fit Burner.

 

Beljakovinske ploščice 

Beljakovinske ploščice so odličen, predvsem pa zelo priročen nadomestek obroka. So boljša izbira od klasičnih čokoladic, saj vsebujejo tudi do desetkrat manj sladkorja, dva- do trikrat manj maščobe ter so hkrati odličen vir beljakovin. Nekatere ploščice so obogatene še z vlakninami, esencialnimi aminokislinami ter vitamini in minerali. Beljakovinske ploščice z manjšim deležem ogljikovih hidratov (low carb) so ploščice z izjemno nizkim deležem sladkorja (ali celo brez) in povišanim deležem beljakovin. Ogljikovi hidrati v teh ploščicah so sladkorni alkoholi (polioli), ki imajo v primerjavi z navadnim sladkorjem nižjo energijsko vrednost in nižji glikemični indeks ter ne povzročajo kariesa (zato jih pogosto najdemo tudi v žvečilnih gumijih). S takšnimi beljakovinskimi ploščicami se lahko posladkajo tudi tisti, ki si na dieti želijo potešiti željo po slaščicah.

 

Izredno priljubljene beljakovinske ploščice so All Stars Hy-Pro Bar, ki vsebujejo kar 28 gramov beljakovin. Na voljo so v številnih izjemnih okusih (hrustljava čokolada-lešnik, kokos-ananas, jagoda-jogurt s koščki sadja, borovnica-jogurt s koščki sadja, lešnik-mandelj, čokolada-vanilja, bela čokolada in drugi).

 

Ploščice z nizkim deležem sladkorja vsebujejo manj sladkorja, kot ga je v vrečki sladkorja, ki ga dobimo zraven kave (5 gramov), medtem ko ga običajna čokoladna tablica vsebuje kar 50 gramov. Ploščice z nizkim deležem sladkorja so na primer CNP Pro Bar XS.

OBISKALI SMO TRGOVINO S PREHRANSKIMI DOPOLNILI MAXXIMUM SHOP

 

Če ste prišli iskat čudežni izdelek za hujšanje, ne bodite presenečeni, če boste pred nakupom deležni lekcije iz tega, kako pomembno vlogo ima pri izgubi telesne maščobe pravilna prehrana. V trgovini Maxximum Shop, ki poleg najrazličnejših prehranskih dopolnil ponuja tudi pester izbor športne prehrane, namreč dajejo velik poudarek posameznikovim prehranskim navadam, stopnji fizične aktivnosti in življenjskemu slogu na splošno.

 

Tri trgovine Maxximum Shop najdete v Ljubljani ter po eno v Mariboru in Celju. Obiščete lahko tudi spletno trgovino www.maxximum-shop.com.

 

Lastniku trgovin, Gašperju Gromu, ki je poleg tega tudi odgovorni urednik revij Postani Fit (www.postanifit.si) in Maxx Fitness & Bodybuilding (www.maxxfitnessmag.si) ter solastnik vadbenega centra MaxxFITNES (www.maxxfitnes.si) in fitnes centra MaxxGYM (www.maxxgym.si) v Ljubljani, smo postavili nekaj vprašanj.

 

 

Kdaj ste odprli svojo prvo trgovino? 

Svojo prvo trgovino sem odprl pred desetimi leti v Ljubljani.

 

Kako to, da ste se odločili za to poslovno pot? 

Od nekdaj me je zanimala prehrana. Že zgodaj v mladosti sem se pričel ukvarjati s fitnesom, kjer je prehrana bistvenega pomena. Zadnjih 20 let redno prebiram strokovno literaturo in spremljam nova dognanja na tem področju. Pridobljeno znanje skušam drugim podati v svojih prispevkih, ki jih redno objavljam na spletni strani www.maxximum.si in v obeh revijah, ki ju izdajam.

 

Kakšen je profil vaših kupcev? Se je z leti kaj spremenil? 

Kupci so zelo različni in še zdaleč ne samo športniki oziroma oblikovalci fitnes centrov. Resda je to veljalo za 10 let nazaj, zadnja leta pa je njihov delež glede na druge kupce zelo majhen. To ne pomeni, da se je njihovo število znižalo, ravno nasprotno, poleg športnikov in rekreativcev so naše izdelke pričeli uporabljati tudi posamezniki, ki želijo shujšati oziroma oblikovati svoje telo, starejši, poslovneži, študentje. Z enim stavkom – vsi, ki se zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja.

 

Imate tudi kakšne znane obraze med kupci? 

Ne bi omenjal imen (smeh), lahko pa rečem, da so med našimi kupci nekateri znani športniki, politiki, glasbeniki, igralci, poslovneži in manekenke.

 

Za katere izdelke se kupci najpogosteje odločajo? 

Med najbolj prodajanimi izdelki so različni nadomestki obroka v obliki napitkov ali beljakovinskih ploščic, dopolnila za pospeševanje hujšanja, maščobne kisline omega 3, vitamini, minerali in antioksidanti. Sledijo jim energijski in regeneracijski izdelki ter izdelki, ki povečajo koncentracijo.

 

Bi rekli, da so ljudje dobro seznanjeni s prehranskimi dopolnili in smiselnostjo njihove uporabe? 

V zadnjih nekaj letih je število ljudi, ki so seznanjeni o smiselnosti prehranskih dopolnil, močno porastlo. Za vse ostale, ki so na tem področju manj izkušeni, smo na voljo s pojasnili, ne samo o izdelkih, ki jih prodajamo, temveč tudi o osnovnih pravilih zdrave prehrane, hujšanja in vadbe.

 

V katero smer se širijo trendi na tem področju? 

Ljudje se vse bolj zavedajo pomena zdrave prehrane in zagotavljanja vseh hranilnih snovi. Vedo, da sodobna osiromašena prehrana velikokrat zahteva uporabo dopolnil. Vedno več se jih odloča za uživanje dopolnil z namenom izboljšanja svoje običajne prehrane in s tem večje kakovosti življenja. Vse več je takih, ki si želijo kakovostno življenje tudi na stara leta.

 

Ali lahko kmalu pričakujemo čudežno tabletko, s katero bomo shujšali, ne da bi za to morali karkoli spremeniti v prehrani?  

Pravilna prehrana je vedno bila in vedno bo ostala osnova. Žal. Brez urejene, uravnotežene prehrane in primerne fizične aktivnosti ne moremo pričakovati pravih rezultatov. Prehranska dopolnila niso nadomestilo, temveč zgolj dopolnilo in jih ne moremo kompenzirati s slabimi prehranskimi navadami. Glavni ključ do dobrega počutja je uravnotežena prehrana, dopolnila pa so lahko le pika na i.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.