O CS

Uporaba kratic je prikladna za tiste, ki poznajo besede, ki jih kratica okrajšuje.

Za preostale zna biti nadležna in lahko v njih vzbuja negativna občutja, saj imajo občutek, da jih tisti, ki ve, da jih ne razumejo, uporablja zato, da bi izpadel pametnejši od njih in si pridržal nek občutek ekskluzivnosti. Tako se za uspešen prenos sporočila priporoča, da sporočevalec premisli o tem, ali naslovnik kratice s tega področja pozna ali ne; v splošnem zato pri njihovi uporabi velja biti previden. V samem besedilu pa je koristno besedo najprej predstaviti – zapisati v polni obliki s kratico v oklepaju – potem pa v besedilu lahko nadaljujemo le z uporabo kratice. Kratico „CS“ sem uporabil že v naslovu, pa ne zato, ker bi želel kar koli skrivati ali si pridržati občutek ekskluzivnosti, temveč preprosto zato, ker tak naslov deluje zanimivo in pritegne pozornost (vsaj meni se je zdelo tako).

Kakor koli že, CS je popularna okrajšava za CouchSurfing.org, spletni portal, na katerem posamezniki ali skupine, ki si ustvarijo spletni profil, ponujajo popotnikom brezplačno prenočišče pri sebi doma (sama beseda „couchsurfing“ je sicer starejša kot portal in kot neologizem označuje dejavnost – „surfanje po kavčih“). Nekdo, ki želi obiskati določen kraj in bi se rad poslužil CS, lahko na iskalniku s pomočjo kriterijev (spol, starost gostitelja in drugo) poišče svojega želenega gostitelja in mu pošlje prošnjo za prenočišče. V kolikor gostitelj njegovo prošnjo odobri, se lahko dogovorita za podrobnosti obiska.

CS poleg tega ponuja tudi možnost dogovarjanja za skupna potovanja, druženja in organizacijo najrazličnejših družabnih dogodkov (preverite, kaj vse se dogaja v mestih po svetu!). Skratka, CS je prava spletna skupnost, ki ponuja najširše možnosti spoznavanja zanimivih ljudi, potovanj in nabiranja različnih izkušenj. Obisk kraja v družbi nekoga, ki je tam domačin, ima vsekakor visoko dodano vrednost in lahko omogoča dostop do stvari, ki „navadnim“ turistom ostajajo skrite.

Seveda brezplačno prenočišče nikakor ni nadomestilo („običajnemu“ ali mladinskemu) hotelu, ampak je za gosta („surfarja“) na nek način privilegij – gre namreč za prostovoljno dejanje gostoljubnosti njegovega gostitelja – da ga gostitelj povabi v svoje najožje domače okolje in zato mora do tega imeti ustrezen spoštljiv odnos. Primerno je, da vsak, ki se v samo skupnost vpiše, vanjo tudi prispeva, če že ne more ponuditi prenočišča, lahko ponudi svoje nasvete, družbo … Skratka prispeva po svojih zmožnostih. Ni obvezno, je pa zelo dobrodošlo, da gost svojemu gostitelju ob svojem obisku prinese kakšno simbolno darilo in mu na tak način pokaže, da gostoljubnost spoštuje. Lahko pa ga namesto tega preseneti na način, da gostitelju, npr. pripravi kakšen obrok po receptu iz njegove lokalne kuhinje.

Seveda se posameznik povsem utemeljeno lahko vpraša, ali je tako gostovanje pri neznancih sploh varno. Da bi povečali medsebojno zaupanje, se je na CouchSurfing.org razvil, npr. sistem referenc; po vsakem gostovanju je zaželeno, da gost na spletu objavi svojo izkušnjo o bivanju pri gostitelju. Pričakuje se, da je v svoji oceni pošten, saj negativni komentarji zelo slabo vplivajo na ugled gostitelja. Seveda pa tudi gostitelj napiše svoj komentar o gostu, zato je vsekakor dobro, da ima gost ves svoj čas obiska do gostitelja spoštljiv in prijateljski odnos.

Veliko nasprotovanja pa je med uporabniki povzročilo dejstvo, da se je organizacija, ki stoji za projektom CS iz neprofitne spremenila v gospodarsko družbo. Odločujoči v organizaciji so namreč zaznali, da ima veliko število osebnih podatkov na spletni strani visoko tržno vrednost. Kakršen koli zapis ali fotografija na spletni strani se tako v skladu s splošnimi pogoji lahko posreduje tretji osebi. To naj ne bo razlog, da se CS ne bi pridružili (popularni Facebook namreč deluje na podoben način), vendar velja to dejstvo imeti pred očmi. Iz nasprotovanja tržni naravnanosti organizacije so se številni uporabniki začeli pridruževati spletni skupnosti BeWelcome.org, ki deluje na enak princip kot CS, vendar ostaja neprofitna organizacija.

Sodelovanje v CS ali podobnih projektih tako po mojem mnenju predstavlja zanimivo izkušnjo in dodaja svoj prispevek k izboljšanju medčloveških odnosov v svetu.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.