O študentskih domovih

Študentje, ki prihajajo iz oddaljenih krajev, se pogosto odločajo za bivanje v študentskih domovih. Ker pa se večkrat zgodi, da so podatki o vpisu, rokih in razpisih nejasni, smo pripravili kratek pregled najpomembnejših informacij.

Študent, ki želi bivati v študentskem domu, mora oddati prošnjo za sprejem v pristojno pisarno za študentske domove. Rok oddaje za novo študijsko leto je običajno v prvi polovici avgusta. Študent mora upoštevati vsa navodila in rok oddaje, sicer izpade že zaradi formalnih razlogov. Za pridobitev študentske sobe mora kandidat biti državljan Republike Slovenije, imeti mora status študenta, ne sme biti zaposlen, njegovo stalno  prebivališče mora biti oddaljeno najmanj 25 km od kraja študija, povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne sme presegati 150 % povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju in ne sme biti izključen iz študentskega doma.

Pri sprejemu se točkuje oddaljenost stalnega prebivališča od Ljubljane, materialni položaj študentove družine ter študentov uspeh v predhodnem izobraževanju. Dodatne točke lahko študent pridobi za izjemni uspeh in obštudijske dejavnosti, posebne socialne in zdravstvene razmere ter druge izjemne okoliščine, če priloži ustrezna dokazila.

Vsa potrebna dokazila, potrdila in spričevala, ki jih je potrebno priložiti prošnji za bivanje v študentskem domu, so zabeležena v razpisu. Zaradi premajhnega števila prostih bivalnih zmogljivosti, študenti, ki so državljani Republike Slovenije in izpolnjujejo ostale pogoje za subvencionirano bivanje na podlagi pravilnika, čakajo na vselitev po prednostnem seznamu oziroma so na čakalni listi. Na vselitev so povabljeni vsi študenti iz seznama, vendar kapaciteta ne dovoli vselitve takoj v začetku oktobra, zato se študenti preselijo med letom, ko se izselijo študenti, ki ne izpolnjujejo pogojev, diplomirajo ali se izselijo iz kakšnih drugih razlogov. Če pa je na razpolago še dovolj prostih ležišč, v pomladnih mesecih študentski domovi objavijo še dodatni razpis, zato je dobro, če študent, ki želi bivati v subvencioniranih študentskih sobah, redno spremlja spletne strani študentskih domov, kjer najde vse potrebne informacije in novosti.

Na voljo so tudi zasebni študentski domovi, ki so v večini nadstandardni in posledično tudi dražji. Cena dvoposteljne sobe je 130–150 EUR na mesec brez stroškov, enoposteljna soba pa stane 210–250 EUR, prav tako brez vštetih stroškov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.