Objavljen razpis za štipendije »Za ženske v znanosti« 2015

Razpis traja do 3. novembra 2014. Med kandidatkami bodo izbrane tri mlade znanstvenice, ki bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov.

Partnerji nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« – L’OREAL Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – so danes objavili že 9. razpis za štipendije v višini 5.000 evrov. Raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, se lahko na razpis prijavijo do vključno 3. novembra 2014. Po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov bodo štipendije prejele tri najperspektivnejše raziskovalke.


Partnerstvo L’Oreal – UNESCO »For Women in Science« je bilo ustanovljeno leta 1998 z namenom opozarjati na ženske v znanosti in jih spodbujati. Hkrati si prizadeva za njihovo vidnost, da bi postale vzornice mladim dekletom. S tem, ko znanosti daje ženski obraz, skuša navdihniti mlade ženske, da se odločijo za raziskovalno pot. V preteklih 16 letih je partnerstvo postalo resnično globalno in podprlo že več kot 2000 žensk iz več kot 100 držav.

Program »Za ženske v znanosti« že od leta 2006 tudi v Sloveniji opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na neenakopravni položaj žensk v znanosti. V preteklih letih so se na tem področju tako na svetovni ravni kot tudi  v Sloveniji zgodili premiki, kljub temu pa nas do enakopravnega položaja  žensk v znanosti loči še mnogo korakov. Predsednik Nacionalnega odbora »Za ženske v znanosti« in direktor Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal je ob objavi razpisa poudaril: »V sklopu programa smo do sedaj več kot uspešno dokazali, da imamo tudi v Sloveniji vrhunske znanstvenice. Ne glede na to položaj znanstvenic še ni na ravni, ki jo želimo doseči. Za soočanje z izzivi, ki nam jih prinaša prihodnost, pa je nujno, da se vzpostavi enakomerna raven zastopanosti obeh spolov tudi v znanosti, saj le z doprinosom enega in drugega lahko pridemo do najboljših rešitev.«


Po podatkih Statističnega inštituta UNESCO so namreč raziskovalke po vsem svetu še vedno v manjšini. Na svetovni ravni delež znanstvenic znaša le 30 %, nekoliko višji delež je v Evropi, kjer znaša 40 %. V Sloveniji je ta delež celo pod evropskim povprečjem in znaša zgolj 36 %. Moški prevladujejo na položajih v javnem in akademskem, predvsem pa v zasebnem sektorju. V javnem sektorju se položaj še najbolj približuje enakopravnemu, saj tam delež znanstvenic znaša že 48 %. Zaskrbljujoča pa je zastopanost žensk v naravoslovnih vodah, kjer delež znanstvenic znaša le 37 %. Po podatkih She Figures, zadnjem objavljenem poročilu Evropske komisije o položaju žensk iz marca 2013, je podoben položaj znanstvenic po vsem svetu. Njihovih karier pa ne ovira le t.i. stekleni strop, temveč tudi t.i. materinski zid, še ugotavlja Evropska komisija.

V okviru nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« L’Oreal Slovenija, Nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija že vrsto let podeljujejo štipendije ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih raziskovalnih institucij. Vsako leto štipendijo prejmejo tri štipendistke, ki jo lahko porabijo v poljuben namen, ki ni nujno povezan z njihovim raziskovalnim delom. Kandidatke, ki se prijavljajo za štipendijo, morajo biti mlajše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji, raziskovalni projekt, ki ga prijavljajo, pa ne sme vključevati testiranj na živalih.

Za štipendijo »Za ženske v znanosti« 2015 se bodo lahko kandidatke prijavile med 1. oktobrom 2014 in 3. novembrom 2014. Prijavni obrazec je objavljen na spletnih straneh www.mizs.gov.si, www.unesco.si in www.szf.si. Vloge za štipendijo z ustrezno dokumentacijo bosta vrednotila ocenjevalna skupina ter nacionalni odbor, prejemnice štipendij pa bodo razglašene v marcu 2015. Nacionalni program »Za ženske v znanosti« pa je tudi dobra odskočna deska za mednarodne štipendije »For Women in Science«. Letos se je spremenil način prijave in za mednarodne štipendije se bo lahko potegovala le po ena štipendistka iz nacionalnega izbora.

Program živi tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti ter You Tube kanalu Za ženske v znanosti. Poleg tega pa je L’Orealova fundacija letos zagnala portal DiscovHer, ki v ospredje postavlja ženske s celega sveta, ki delujejo na področju znanstvenega napredka. 

 

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je v Sloveniji zaživel leta 2006 in odtlej so partnerji s štipendijami nagradili že 22 izjemnih znanstvenic:  geologinjo dr. Mirijam Vrabec, genetičarko dr. Luco Lovrečić, biofizičarko dr. Zrinko Abramović, atmosfersko kemičarko dr. Sašo Kovačič, farmacevtko dr. Natašo Obermajer, biotehnologinjo dr. Paulo Pongrac, biokemičarko dr. Tino Šmuc, biotehnologinjo dr. Nežo Finžgar, kemičarko dr. Niko Lendero Krajnc, biokemičarko dr. Petro Brožič, mikrobiologinjo dr. Ano Rotter, farmacevtko dr. Mojco Brunskole Švegelj, biologinjo dr. Biserko Bakrač, biokemičarko dr. Nino Erčulj, biologinjo dr. Majo Pociecha, fizičarko dr. Brigito Rožič, farmacevtko dr. Natašo Beranič, živilsko tehnologinjo Tino Jerman Klen, biologinjo Živo Pipan Tkalec, mikrobiologinjo Barbaro Hubad, biologinjo Evo Ogorevc in inženirko kemijske tehnologije Janjo Stergar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.