Obletnica Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto bo med 8. in 10. septembrom 2017 obeležil 24. obletnico zasedbe. V skoraj četrt stoletja obstoja je Metelkova vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo, in prostor, znotraj katerega se lahko kolektivno premišljuje alternativo obstoječim družbenim odnosom in izkoriščanju. 

Na novinarski konferenci so uporabnice in uporabniki AKC Metelkova izpostavili pomen avtonomnih prostorov v mestu in družbi ter predstavili prihajajočo obletnico zasedbe. “Metelkova ni prostor, ki ga je potrebno šele napolniti s vsebino, je v prvi meri skupnost, ki vsa ta leta brani drugačne družbene odnose, tako kot vsi avtonomni prostori,” je poudarila Jadranka Plut iz KUD Mreže. Prav skupnost, je Metelkovo ohranjala, kljub številnim vdorom inšpekcij, policije in ostalih procesov gentrifikacije in turistifikacije, ki se dogajajo znotraj Ljubljane in posledično vdirajo tudi na Metelkovo, še dodaja. Metelkova ni edini avtonomni prostor v mestu in širše, in se redno solidarizira z Indejem, Argom, Sokolcem in Rogom, ter ostalimi skvoti, ki so napadeni s strani države in kapitala, je poudaril Matjaž Levak iz A-Infoshopa.  »Pomembno je poudariti, da skvoti niso mladinski centri, čeprav se mladi tukaj dobro počutijo, niti niso del kreativne industrije, čeprav so polni kreativnosti,« je dodal. »Metelkova je splošno priznana kot pozitivna praksa, zaradi katere je življenje v Ljubljani boljše.«  

Metelkova je skupnost različnih praks in mesto kreativnega ustvarjanja, od klubske do rokodelske in umetniške produkcije. »Metelkova je izjemno veliko podpornik umetnosti. Ne vem, če znamo prešteti število ateljejev in absolutno jih ni zadosti. Omogoča nam, da tukajšnje umetnosti ne rabimo podvreči komercializaciji in principom kulturnega trga,« je povedal metelkovski umetnik Tomaž Furlan.  

Jasna Babič iz Kluba Gromka je poudarila, da Metelkova obstaja tudi zaradi veliko entuziazma ljudi, ki jo ustvarjajo. »Ogromno ljudi tu dela prostovoljno medtem, ko hodijo v službo. Ljudje so večinoma zavezani projektu in gojijo ljubezen do alternativne kulture.« Obletnice so zadnja leta predvsem priložnost, da v vsej razsežnosti predstavimo lastno produkcijo. »Tudi zato, ker je čez leto ogromno zunanjih organizatorjem dogodkov. Tudi ljudje, ki so na Metelkovi, imajo marsikaj za pokazat,« je še dodala.

Med petkom in soboto se bo zvrstilo več deset glasbenih koncertov, predstav, diskusij, razstav, tržnic ter ostalih dogodkov, s katero Metelkova daje jasno sporočilo, da tudi po 24 letih ostaja zavezana neodvisni samoorganizirani produkciji, principom avtonomije in gradnji skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.