Očala lahko dobiš tudi ‘na recept’

V času krize, ko vsak evro še bolj skrbno porabimo, potrošniki še vedno preredko izkoristijo možnost, da korekcijska očala dobijo na ‘recept’.

Pravica do pripomočka za vid je namreč pravica iz zdravstvenega zavarovanja, tako da 10 % stroška standardnega pripomočka za vid krije obvezno zavarovanje, 90 % pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Na ZPS so pozvali 186 optikov, pogodbenih dobaviteljev ZZZS, da jim posredujejo informacijo o njihovi ponudbi okvirjev za tovrstna očala. Odgovore je resda posredovala le slaba polovica, vendar ti ponujajo občutno širšo paleto tovrstnih okvirjev kot večina ponudnikov v letu 2010.

Zveza potrošnikov Slovenije je na spletnem portalu www.zps.si objavila pregled ponudbe optikov, pogodbenih dobaviteljev ZZZS.

 

Objavljena preglednica predstavlja pregled ponudbe okvirjev za očala ‘na recept’ brez doplačila za skoraj 50 % pogodbenih dobaviteljev pripomočkov za vid.

 

Kako do očal ‘na recept’?

Potrošniki za pridobitev očal na recept potrebujejo veljavno naročilnico za očala na recept, ki jo zavarovane osebe lahko dobijo pri enem izmed oftalmologov v javni zdravstveni mreži.

Čakalne dobe so različne, zato potrošnikom na ZPS svetujejo, da jih predhodno preverijo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vendar brez naročilnice, ki jo izda oftalmolog, potrošniki-zavarovane osebe pravice do očal na recept ne bodo mogli uveljavljati.

V letu 2010 je ZPS že preverjala ponudbo očal na recept. Takrat so številni potrošniki, ki so pridobili naročilnico, označili izbiro očal ‘na recept’ kot slabo in/ali nekakovostna, zato so se večinoma odločali za doplačila.

Danes je ponudba okvirjev brez doplačila pri optikih, pogodbenih dobaviteljev ZZZS, v večini primerov res pestrejša, vendar si bo ZPS prizadevala, da bo čim prej prišlo tudi do preverjanja kakovosti očal ‘na recept’.

Več informacij: www.zps.si

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.