Od razpisa do vpisa

Do vpisa na fakulteto vodi sicer dolga pot. Ko pa se enkrat do tja prebijete, gre hitro.

Najprej spremljate razpis

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda konec januarja ali v začetku februarja Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. V njem so objavljeni dodiplomski in enoviti magistrski študijski programi vseh fakultet ter število razpisanih prostih mest za redni in izredni študij.

 

Trije vpisni roki

V prvem prijavnem roku kandidati oddajo prijavo, v kateri si po prednostnem vrstnem redu izberejo enega, dva ali tri študijske programe. Kandidat bo uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil pogoje. V drugem prijavnem roku se na razpisana mesta lahko prijavijo kandidati, ki v prvem roku niso bili sprejeti v nobenega od v prvi prijavi izbranih študijskih programov, ki prve prijave niso oddali ter tisti, ki so že bili sprejeti v prvem krogu in imajo za to upravičen razlog. V tretjem prijavem roku kandidati namesto elektronske prijave pošljejo pisno prošnjo za vpis tistemu visokošolskemu zavodu, na katerem so ostala prosta vpisna mesta po izteku drugega prijavnega roka. Kandidati v prošnjo napišejo en študijski program, za katerega izpolnjujejo pogoje za vpis.

 

Vpisna mesta so omejena

V primeru, da je število prijav v določen študijski program večje od števila prostih mest, se v večini primerov sprejme sklep o omejitvi vpisa v ta študijski program. V primeru, da je število prijav v nek študijski program le nekoliko večje od števila prostih mest, se lahko zgodi, da sklepa o omejitvi vpisa ni, poveča pa se število prostih mest.

Sklep o omejitvi vpisa Univerza izda konec aprila, po prejetih prijavah za vpis od vseh kandidatov.
Če študijski program nima omejitve, so nanj sprejeti vsi kandidati, ki izpolnjujejo osnovne kriterije za vpis.

V primeru omejitve vpisa se med kandidati za vpis izbira na poglagi dodatnih kriterijev. Kriteriji so specifični za vsak študijski program in so objavljeni v razpisu. Na podlagi kriterijev se za vsakega kandidata izračuna število točk, sprejeti pa so tisti z najvišjim številom točk glede na število prostih mest.

 

Če ste izbrani, sledi le še vpis na fakulteto

Če vpis na določen študij ni omejen in ni določena posebna nadarjenost ali psihofizične sposobnosti (npr. arhitektura, glasba, šport), je dovolj za vpis uspešno opravljena matura. V primeru omejitve vpisa (preveč prijavljenih kandidatov) posamezne fakultete upoštevajo poleg splošnega uspeha na maturi tudi uspeh v tretjem in četrtem letniku srednje šole, lahko pa tudi uspeh pri posameznih predmetih mature ter uspeh pri posameznih predmetih v tretjem in četrtem letniku srednje šole. Kriteriji so za vsak študijski program drugačni in objavljeni v razpisu. Na podlagi kriterijev se za vsakega kandidata izračuna število točk, sprejeti pa so tisti z najvišjim številom točk glede na število prostih mest.

Vpis sprejetih v prvi letnik poteka za tiste, ki so bili sprejeti v prvem roku konec julija in začetek avgusta, za sprejete v drugem roku konec septembra, sprejete v tretjem roku pa začetek okrobra.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.