Odprto pismo predsedniku Sveta Vlade

Študentska organizacija Slovenije je v petek, 27. novembra, poslala odprto pismo predsedniku Sveta Vlade za študentska vprašanja, Gregorju Golobiču.
V pismu so opozorili na odsotnost socialnega dialoga in nedelovanje 1. delovne skupine Sveta Vlade RS za študentska vprašanja.
Na zadnji seji Sveta Vlade RS za študentska vprašanja (Svet), ki je bila 28. oktobra 2009, je minister Golobič na zahtevo ŠOS pozval nosilce delovnih skupin Sveta, k sklicevanju in rednemu delovanju na posameznih vsebinskih področjih. ŠOS sedaj opozarja na način delovanja Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki je nosilec 1. delovne skupine Sveta in pokriva področje socialnih pravic, in kaže na neresnost in nepripravljenost na obojestranski socialni dialog.

Na ŠOS so presenečeni, da je MDDSZ v petek, 27. novembra, sestanek 1. delovne skupine nenadoma in brez tehtnega razloga preklical. MDDSZ je kot razlog odloga sestanka navedel dejstvo, da naj bi bila naslednja načrtovana seja Sveta Vlade za študentska vprašanja šele 6. januarja 2010. Na ta način so iz MDDSZ sporočili, da ocenjujejo, da je tri tedenski rok, v katerem so všteti tudi božični in novoletni prazniki, dovolj za seznanitev, preučitev, usklajevanje in konsenz na tako obsežnem in problematičnem področju kot je študentsko delo. Za študente je to nesprejemljiva in nedopustna oblika pritiska z namenom zadostiti zgolj formalnim kriterijem sodelovanja, a brez iskrene pripravljenosti na socialni dialog.

Ob tem dejstvu ŠOS izraža ogorčenost nad načinom delovanja MDDSZ, na katerega študenti nikakor ne morejo pristati. Na ŠOS so mnenja, da je lahko uspešen le iskren socialni dialog, ki pa zahteva dejavno vključenost vseh akterjev ter iskreno pripravljenost iskanja rešitev na skupaj prepoznane probleme.

Ob koncu pisma je ŠOS predsednika Sveta Vlade za študentska vprašanja pozval, da na vladni ravni izpostavi problem nedelovanja delovnih skupin, ker je to slabo tako za državljane kot tudi za državo. Zaskrbljeni so nad podobnostjo nedelovanja, kot so ji bili priča v prejšnjem mandatu. Ta pri predstavnikih različnih skupin zbuja nezaupanje in dvom v iskreno zavezanost k socialnemu dialogu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.