Opravljanje izpitov na drugi fakulteti

Answer sheets with Pencil drawing fill to select choice : education concept
Foto: sasirin pamai iz iStock

Smo v obdobju izpitov in večurnega učenja. Ali se kdaj vprašate, če lahko opravljate kateri predmet oziroma izpit na drugi fakulteti in se vam nato ta izpit prizna za opravljenega na matični vaši fakulteti? Je sploh to možno?
Blaž Jamšek, Študentska svetovalnica, pravno svetovanje, nam je takole odgovoril na naše vprašanje: »Lahko. Ko študent opravi izpit, vloži prošnjo za priznanje predmeta, skupaj s programom predmeta ter potrdilom o opravljenem izpitu (kaj je poleg tega še potrebno, določa fakulteta sama). Nato se na podlagi programa odloči, ali se bo opravljen predmet priznal ali ne. Priporočljivo se je o tem pozanimati že pred opravljanjem izpita v referatu matične fakultete in pri profesorju, ki je nosilec predmeta.«

Vendar pa se morate ob tem še nekaj zavedati. Če bi npr. želeli opravljati izpit matematike na Fakulteti za matematiko, bi vam tega priznali, ni pa nujno, da vam bi izpit priznali na kakšni izmed družboslovnih fakultet.
Zato se pred opravljanjem izpita najprej pozanimaj na fakulteti, kjer bi rad opravljal izpit in nisi študent njihove fakultete, če izpit lahko opravljaš kot občan. Če ti to možnost dopustijo, moraš pa tudi vedeti, da navadno take stvari precej stanejo.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.