8 znakov, da si našel prijateljstvo za vedno

Multiracial friends group taking selfie portrait outside - Happy multi cultural people smiling at camera - Human resources, college students, friendship and community concept
Foto: Kar-Tr iz iStock

Nekateri ljudje imajo raje širok krog prijateljev, ki je med sabo povezan in odprt. Drugi se počutijo najudobnejše med dvema prijateljema, s katerima tvorijo zaprto a neuničljivo trdnjavo prijateljstva.

Velikokrat se na takih seznamih pojavijo klišejske parole o tem, da morata biti večna prijatelja ves čas skupaj in da se strinjata v vsem. A ta seznam je malce drugačen. Mogoče cheesy a vsaj malo bolj realističen. Ali so inside šale res edini pokazatelj pravega prijateljstva, kakor nas uči kultura tagganja?

Zate smo zbrali 8 značilnosti pravega, večnega prijateljstva.

Tabu med vama ne obstaja

Prijateljstvo nima nikoli dlake na jeziku. Pa naj bo pogovor o seksu, problemih v družini, problemih v življenju, priznanja, sramotne misli ali napake, ki smo jih storili. Z večnim prijateljem se lahko pogovoriš o čemerkoli, kadarkoli.

Šepetanje med prijateljema.

Pravi prijatelj ne obsoja, a svetuje

Če misliš, da bo tvoj pravi, večni prijatelj vedno potegnil s tabo, se motiš. Pravi prijatelj te bo opozoril, da se motiš ali pa da delaš napako. Pogumni se zoperstavijo sovražnikom, najpogumnejši prijateljem.

Morava se pogovoriti o tvojih odločitvah.

Če te prijatelj opozori, da se motiš, še ne pomeni, da tekmuje s tabo ali pa da te spodkopava. Pravi prijatelj ti želi najboljše in da te tudi drugi vidijo v tvoji najboljši luči. Zato ne bo tiho, ko bo tvoja jeza neupravičena ali pa bo tvoje ravnanje napačno.

1 dan, dva meseca ali tri leta

Mnogo ljudi ima napačno predstavo, da se večni prijatelji vidijo vsak dan. V otroštvu je to že res, a kaj kmalu kruta realnost zasadi svoje neizprosne čekane v naše življenje in realnost ni več samo igranje v peskovniku ali pogovor o ljubezni enodnevnici.

Presenečenje ob ponovnem srečanju.

Včasih nam življenje vsili pogled na platonsko sorodno dušo, s potovalno torbo v roki, kako izginja v daljavi. A to ne pomeni konec prijateljstva. Pravi, večni prijatelji ne spremenijo odnosa tudi po letih oddaljenosti. Če je odnos isti kot ob odhodu, je to prijateljstvo obsojeno na večnost.

Ljubosumje?

Pravi prijatelj je lahko nate ljubosumen. Vsi smo nagnjeni ljubosumju, saj smo konec koncev le ljudje. A kako predelamo to ljubosumje in kako ga izrazimo je tisto, kar pokaže iz kakšnega testa smo.

Malce ljubosumen izgledaš.

Pravi prijatelj bo svoje ljubosumje predelal na samem in bo poskrbel, da ne bo vplivalo na vajino prijateljstvo. Mogoče mu bo celo uspelo, da te bo na tem področju vzel za vzornika in svoje ljubosumje spremenil v zagon za rast.

Jaz sem jaz in ti si ti

Pravi, večni prijatelj te pozna. Ve kaj te razveseli in razžalosti. Pozna pa tudi tvoje najboljše in najslabše lastnosti. A takšnega te sprejme in ima rad. To pa nikakor ne pomeni, da mirno prenaša tvoje slabe karakteristike. Skušal ti bo pomagati, da postaneš boljša oseba in jih odpraviš– za tvoje dobro.

Igralca se objameta, kljub kazanju sredincev.

Prav tako se pravi, večni prijatelj nikoli ne norčuje iz tvojih sanj in želj. Pa naj bodo še tako čudne in tuje za ostalo človeštvo. Bo pa tudi stopil med tebe in te sanje, če vidi, da sanjavost škoduje tebi ali drugim ljudem.

Drugo lice

Prijatelji se skregajo, zamerijo ali celo kdaj stepejo. A to ni nujno zadnje dejanje vajinega prijateljstva. Pravi, večni prijatelj te ima rad in se bo vedno poskusil zavedati, da si le človeško bitje, ki stori napake.

In če vidi, da ti je za napako žal in da skušaš situacijo popraviti, ti bo pripravljen nastaviti drugo lice in upati, da klofuta ponovno ne prileti.

Lama reče: Ali slišiš to? To je zvok oproščanja.

Odpuščanje je ključen del vsakega prijateljstva, saj smo ljudje na žalost mučno pomanjkljiva bitja. Lahko je biti prijatelj in naokoli metati fraze kakor BFF in Squad goals, ko je vse lepo in rožnato. Šele ko je prijateljstvo postavljeno na preizkus se pokaže resničnost tega tovarištva.

Bratje in sestre v orožju

Večni, pravi prijatelj ti bo stal ob boku, tudi ko nad tvojim življenjem divja nevihta in se spopadaš s tisočerimi problemi. Kril ti bo hrbet, te spodbujal in skrbel za tvojo moralo. Ko bo grozila nevarnost (fizična, družbena ali življenjska) bo takoj priskočil na pomoč in bil pripravljen deliti s tabo posledice.

Skupina bojevnikov hodi bok ob boku.

Prav tako te ne bo blatil za hrbtom ali pa si gradil ego na tvojem ponižanju. Medsebojno zafrkavanje je opeka vsakega trdnega prijateljstva, a velikokrat nekateri ljudje v to opeko zamaskirajo kamen, na katerem se skušajo povzpeti nad tabo preko poniževanja.

Razumem

»Oprosti, punca je prišla k meni. A se lahko slišiva jutri?«

»Ni panike.«

»Jutri imam kolokvij, pa se še nisem učil. A lahko prestaviva na naslednji teden?«

»Ni panike.«

»Malo sem utrujen od vsega. Zameriš, če bi bil rad malo sam?«

»Ni panike.«

Razumem.

Seveda teh značilnosti ne smeš samo pričakovati, ampak jih moraš tudi sam prakticirati pri svojih prijateljih. Spusti ego, prehodi nekaj kilometrov v tujih čevljih in močno ceni vsakega prijatelja, ki ga imaš!

Prejšnji članekPoletje se začenja tudi za študente
Naslednji članekHuawei P30 Pro izbran za najboljši telefon leta 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.