Bodi Gorenjc in nehaj zapravljati!

  1. Postavi si (mesečni) cilj. Vedno moraš vedeti, za kaj služiš denar. Bodisi za osnovne potrebe, potovanje ali za prihodnost. Ko imaš namen, si lahko ustvariš cilj, koliko denarja želiš zaslužiti. Potem si lažje organiziraš količino dela.
  2. Sledi svojim stroškom. Za boljše uresničevanje prihodnjih ciljev, sledi predhodnim. Če je tvoja ciljna enota en mesec, si tudi vsak mesec zapiši, koliko denarja si porabil za katere namene.
  3. Varčuj. Morda se ti to ne zdi potrebno, vendar se lahko kadarkoli pojavijo nepričakovani stroški ali obdobje, ko morda ne zaslužiš dovolj za dosego svojega cilja.
  4. Loči potrebe od želja. Zaslužen denar nameni tistemu, kar potrebuješ (hrana, položnice, šolski pripomočki …). Kar ti ostane, pa glede na prioritete nameni posebnim željam. Vse to vštej v mesečni cilj.
  5. Odpri varčevalni račun. Ta način je zelo priročen za vse, še posebej pa za tiste, ki se ne morejo upreti poseganju po denarnici. Na varčevalni račun nalagaš denar in sam določiš, na koliko časa se ti izplača koliko denarja (o podrobnostih se pozanimaj na svoji banki).
  6. Naloži si aplikacijo za varčevanje. Aplikacija za telefon je še ena vrsta pomoči, če si ne zaupaš z denarjem.
  7. Pomagaj si s štipendijo. Štipendije prispevajo dodatek sredstev, s katerimi si lažje pokriješ stroške izobraževanja. Poznamo različne vrste štipendij, vsaka pa ima različne pogoje za pridobitev in ima drugačne roke za oddajo prošnje.
Bankovci rastejo na drevesu
Denar ne raste na drevesih!
Prejšnji članekKomentar: Naslednjih štirinajst dni je ključnih
Naslednji članekPrihodnost potrebuje inženirje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.