Čustva niso znak šibkosti

Vsi poznamo koga, ki hitro zajoka, je najbolj navdušen navijač in se obenem hitro razjezi. Pogosto jim rečemo, da so preobčutljivi in da se morajo bolj obvladati. Hitro namreč pade kak komentar v smislu »kakšna jokica si«.

Sama sem bila občutljiva že kot otrok. Naši sosedi bi ti znali povedati, kako sem se neko poletje drla čez cel kamp in pri tem jokala kot dež. Ni lahko biti tako občutljiv, da te v jok spravi že reklama za mačjo hrano. Ampak resno, kako lahko kdo ostane resen pri tako luštnih muckih?

Oseba joka
Jok je dober za tvojo psiho.

V psihologiji poznamo izraz HSP – highly sensitive person, kar bi dobesedno prevedli kot zelo občutljiva oseba. Gre za osebo, ki se običajno močno čustveno odzove na dražljaje in to ne samo psihično, ampak tudi fizično (klasični primer tega je jok). Dejansko imamo torej psihološko definicijo, ki nam občutljivim rožicam dopoveduje, da z nami ni čisto nič narobe.

Kaj pa pomeni, če si HSP? Kot pri vsaki stvari, je ogromno pozitivnih in negativnih lastnosti. Pri prednostih izstopata empatija in intuicija, medtem ko je slabost ta, da se čisto preveč primerjaš z drugimi, se hitro prestrašiš in težko sprejemaš spremembe.

Osebe z visoko mero čustvovanja potrebujemo VELIKO časa zase. Bolj nam odgovarja počasen način življenja, kjer se lahko v miru pripravimo na vse obveznosti. Kadar smo pod stresom, ne spimo in če ne spimo, smo v peklu. Težko gledamo grozljivke in jokamo ob pocukranih filmih.

Krohotanje
Močno občutimo tudi srečo.

Težko je, ampak obenem zna biti tudi zelo lepo. Kadar smo zelo žalostni, samo jokamo in se zavijemo v odejo, ker hočemo pobegniti pred svetom, ampak kadar nam je lepo, res uživamo v življenju. Nova najljubša serija nas na primer tako osreči, da kar lebdimo.

Če te zanima, ali si tudi ti HSP oseba, lahko rešiš tale test, spodaj v komentarjih pa nam sporoči rezultate.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekAli naj študiram in kaj?
Naslednji članekUniverza v Ljubljani med boljšimi na svetu

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.