Kaj je hygge?

Kaj je hygge?
Kaj je hygge? Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Danska besede hygge (izgovorjava “hoo-gah”), ki jo je težko razložiti in še težje izgovoriti, je v preteklih letih postala zelo priljubljena po vsem svetu. V grobem bi jo lahko prevedli kot udobje, vendar pomeni veliko več kot to. Kaj pravzaprav sploh je hygge?

Kaj pomeni hygge?

Hygge prihaja iz danske in pomeni ustvarjanje toplega vzdušja in uživanje dobrih stvari v življenju, z dobrimi ljudmi. Hygge je topel sij plamena sveč, ali gledanje filma z ljubljeno osebo. In nič ni bolj hygge kot sedeti s prijatelji in družino ter razpravljati o velikih in majhnih stvareh v življenju. Morda je prav hygge razlog, zakaj so Danci eni najsrečnejših ljudi na svetu.

Hands holding hot cup of coffee. Hygge background. Christmas mood.
Kaj je hygge in kaj hygge pomeni? Foto: Kuziki iz iStock

Hygge zajema vzdušje in izkušnjo, ne pa stvari. Gre za ustvarjanje domačega družbenega in čustvenega okolja zase; gre za to, s kom se odločiš obkrožiti in kako preživiš svoj čas. Gre za to, da smo z ljudmi, ki jih imamo radi; občutek, da smo varni, da smo zaščiteni pred svetom in si dovolimo popustiti svoj “zid”.

Začetki danskega hyggeja

Hygge ne izvira iz danščine, ampak iz stare norveščine, kjer je pomenil nekaj podobnega besedni zvezi dobro počutje. Prvič se je v danščini pojavil ob koncu 18. stoletja, in Danci ga imajo vse od takrat za svojega. Dobra plat hyggeja je, da ga lahko vključiš kamorkoli, Danci pa ga velikodušno namenjajo vsemu običajnemu.

Visoka sezona hyggeja

Božič in praznični čas je zagotovo visoka sezona hyggeja. Danske zime so znane kot dolge in temne, zato se Danci proti temi borijo s svojim najboljšim orožjem; hygge in milijoni sveč, ki sodijo zraven. Hygge v času zime in božiča vključuje (toplo) razsvetljavo, kot so sveče, kuhano vino ali ostale tople napitke, odeje in prevelike šale.

holidays, celebration and people concept - happy friends having christmas dinner party and drinking non-alcoholic red wine at home
Kako doseči hygge? Foto: dolgachov iz iStock

Kako hygge vključiti v svoje vsakdanje življenje?

Dokazano je, da ustvarjanje prijetnega, vabljivega in privlačnega okolja vpliva na naše dobro počutje. In kako začeti z ustvarjanjem hygge vzdušja? Zares je vse odvisno od posameznika, zapomniti si je potrebno le, da okolje vpliva na naše počutje. Tako lahko poskrbimo, da imamo nadzor nad svojim okoljem in ga naredimo dobrega in prijetnega.

Da začneš z vpeljevanjem hyggeja v svoje življenje, kot oblika skrbi zase lahko preizkusiš naslednje nasvete:

  • Svetloba naj ustvari vzdušje: Doma ugasni luči in prižgi nekaj sveč, če imaš kamin lahko v njem zakuriš ogenj.
  • Druži se z manjšim krogom tesnih prijateljev: Najpomembnejši družbeni odnosi so tesni odnosi, v katerih stvari doživljaš skupaj z drugimi, ter se počutiš sprejetega in razumljenega. Ustvari si skupino ljudi, s katerimi lahko deliš misli in občutke, ter lahko izmenično drug drugemu dajete oziroma sprejemate podporo.
  • Naj ti bo udobno: V domače okolje dodaj odeje, blazine in pregrinjala. Nosi udobne, ohlapne puloverje, pajkice ali kavbojke. Ne pozabi tudi na debele nogavice in velike šale.
  • Vzpostavi ritual pred spanjem: Poleg tega da se držiš rednega urnika spanja, strokovnjaki priporočajo, da svoj prostor za spanje ustvariš čim bolj udobno in v skladu s filozofijo hygge. Pocrkljaj se z vročim čajem, zavij se v toplo odejo in naredi svojo spalnico najbolj sproščujoč kraj v hiši.
  • Kuhaj: Hrana in pijača sta nedvomno velik del hygge izkušnje. Gre za vrsto užitka, zato le uživaj v slaščicah, tortah, vroči čokoladi, kuhanemu vinu in drugih okusnih dobrotah. Le malo stvari prispeva k hyggeju bolj kot vonj svežega peciva. Zato zavihaj rokave in sam ali s prijatelji speci nekaj okusnega.
  • Uživaj v trenutku – tukaj in zdaj: Čuječnost in hvaležnost sta ključni sestavini hyggeja. Občasno izklopi telefon in druge digitalne naprave, ter se osredotoči na sedanji trenutek. Poslušaj glasbo, ki te pomirja, ali pa prižgi svečo. Preberi dobro knjigo ali igraj zabavno družabno igro s prijatelji. Gre za doživljanje sreče v preprostih užitkih in zavedanje, da bo vse v redu.
Cozy winter evening card with burning aroma, candle in a dark glass jar with empty label mock up. Soft focus, copy space for text. Blurred bokeh lights on the background. Christmas holiday at home.
Kaj pomeni hygge? Foto: AnSyvanych iz iStock

Želiš izvedeti še več?

Če bi o hyggeju rad izvedel še več, lahko sežeš po knjigi danskega pisatelja Meika Wikinga z naslovom “Hygge: umetnost dobrega življenja po dansko” (ang. The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living), ali pa si pogledaš spodnji videoposnetek.

The Scandinavian Hygge Lifestyle Taking The World By Storm

Junior novinar

VIRwww.visitdenmark.com
Prejšnji članek10 najbolj brutalnih prepovedanih orožij na svetu
Naslednji članekSe da v novo leto vstopiti tudi brez ognjemeta?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.