Kako nam lahko optimizem škodi?

Face, beauty and satisfaction with a model black woman in studio on a gray background to promote natural skincare. Facial, wellness and makeup with an attractive young female happy with cosmetics
Foto: PeopleImages iz iStock

Toksična pozitivnost je slaba, vendar je optimizem povezan z boljšim telesnim počutjem. Katera je torej prava? V tem članku boš našel odgovore za uspeh v letu 2024.

Kaj pomeni biti pozitiven?

Leta 1952 je ameriški protestantski duhovnik Norman Vincent Peale izdal knjigo za samopomoč »Moč pozitivnega mišljenja«, ki naj bi bralcem pomagala, da postanejo bolj optimistični. V njej so bili med drugim naslednji nasveti: »Predstavljajte si, kako vam uspeva« in »Misli pozitivno, da preglasiš negativno misel«. Knjigo, ki ni temeljila na znanstvenih dognanjih in je vsebovala veliko neutemeljenih anekdot, so takratni strokovnjaki za duševno zdravje zelo kritizirali. Mnogi so tehnike označili za poenostavljene in neučinkovite, Peala pa za prevaranta. Kljub temu je bila knjiga 186 tednov na seznamu uspešnic New York Timesa, od tega 48 tednov na prvem mestu.

Kljub precejšnjim kritikam njegovih konceptov, ni težko opaziti, da Pealeov vpliv ostaja tudi danes. Pojavlja se predvsem na družbenih omrežjih. Pomembno pa se je uveljavil tudi na raznih aplikacijah za telesno vadbo in v podjetjih za trženje. Donald Trump je Pealea opisal kot »najboljšega človeka«.

board, chalk, feedback
Foto: athree23 iz Pixabay

Ali je to samo še ena od sodobnih prevar?

Zaradi vsega tega se lahko pozitivno mišljenje zdi v najboljšem primeru kot marketinška shema, v najslabšem pa kot orodje svetovnih voditeljev, s katerim si krepijo moč, medtem ko spreminjajo družbeno strukturo. »Toksična pozitiva« je v zadnjih letih postala modna muha, kritiki pa so opozorili na nešteto pomanjkljivosti pristopa k reševanju problemov, ki temelji na načelu »bodi samo pozitiven!«. Nasprotno pa so mnoge študije pokazale, da je optimizem povezan z boljšim duševnim in telesnim zdravjem.

Kaj naj si torej o vsem tem mislimo? Ali je pozitivna miselnost dobra za nas ali pa je povsem brez učinka? V čem se pozitivna naravnanost in optimizem razlikujeta? In ali obstaja smiseln način za gojenje bolj optimističnega pogleda?

Hand turns a dice and changes the expression "negative" to "positive".
Foto: Fokusiert iz iStock

Kaj je pozitivna miselnost?

Čeprav se pozitivno mišljenje – praksa osredotočanja na pozitivne in ne negativne stvari – in optimizem pogosto uporabljata kot sinonima, se nekoliko razlikujeta.

Dr. Carsten Wrosch, profesor psihologije na univerzi Concordia, ki je preučeval optimizem, pojasnjuje: »Optimizem je relativno stabilna osebnostna lastnost. Optimizem ni čustvo, temveč način kako gledamo na svet. Predstavlja naša pričakovanja, da bo prihodnost bolj dobra kot slaba.«

Kaj določa, ali ste optimistična osebnost, je zapleteno. Deloma gre za genetiko, pravi Wrosch. Odvisno je tudi od odnosov z vzgojitelji v zgodnjem otroštvu – dinamike odnosov, ki so osnova za to, ali pričakujete dobre ali slabe stvari – ter od vaših življenjskih izkušenj. Terapevtka in avtorica knjige Toksična pozitivnost Whitney Goodman, razlaga, da so ljudje, ki so doživeli travmo ali duševno bolezen, pogosto označeni kot negativni. »Vendar je to le posledica izkušenj, ki jih je ta oseba doživela v svetu, in vsakdo bi se lahko tako usmeril, če bi imel te izkušnje. Pozitivno razmišljanje bo torej nekaterim ljudem bolj naravno kot drugim,« dodaja Goodmanova.

Thank you my God. Happy peaceful millennial hispanic lady stand alone with closed eyes keep hands close to heart hope pray in mind. Emotional young woman express deep gratitude impressed by good deed
Foto: fizkes iz iStock

Kakšne so prednosti optimizma?

Optimizem je povezan s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Wrosch pravi, da je to deloma posledica tega, kako optimisti obvladujejo stres. Po njegovih besedah je na primer bolj verjetno, da bodo optimisti uspešno premagovali izzive, saj se manj pogosto izogibajo izzivom. Če imajo na primer težave v razmerju, a verjamejo, da obstaja upanje na pozitiven izid, se bodo bolj verjetno neposredno lotili reševanja težav in jih ne bodo pometli pod preprogo. In če na stresno situacijo nimajo vpliva, jo bodo optimisti bolj verjetno sprejeli in se iz nje umaknili ali pa se z njo sprijaznili.

Wrosch pravi, da optimisti izbirajo tudi takšne prijatelje, ki želijo dajati podporo v težjih situacijah, kar jim še dodatno pomaga pri spopadanju z nesrečami in prispeva k njihovemu splošnemu dobremu počutju. Pravi, da obstajajo tudi podatki, ki kažejo, da optimisti vlagajo več truda v svoje odnose in zato v zameno dobijo več podpore.

Ena od največjih prednosti optimizma je, da ne povzroča vseh negativnih učinkov na zdravje, ki so povezani s kroničnim stresom in negativizmom. »Negativno razmišljanje in spuščanje v zajčjo luknjo temnih misli se začne fizično kazati na telesu,« pravi Amber Dee, ustanoviteljica in izvršna direktorica organizacije Black Female Therapists. Dee pravi, da lahko simptomi vključujejo kratkoročne učinke, kot so izbruhi, utrujenost, bolečine v želodcu in glavoboli, dolgoročno pa je kronični stres povezan s povečanim tveganjem za bolezni srca.

laugh, happy, positive
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Kakšna je meja med zdravim optimizmom v primerjavi s toksično pozitivnostjo?

»Mislim, da je bila pozitivnost resnično predstavljena kot zdravilo za vse težave in bolezni na svetu,« pravi Goodmanova. Pravi, da se je začela ukvarjati s toksično pozitivnostjo, ker je videla, da se je veliko njenih strank obremenjevalo, da niso bolj pozitivni, ne glede na težave, s katerimi so se soočali. »Imeli so občutek, da bi morali biti bolj pozitivni, da bi morali biti bolj hvaležni, in se skoraj kaznovali, kadar jim to ni šlo zlahka ali kadar jim s pozitivnim razmišljanjem ni uspelo odpraviti težave.«

Ta pritisk je na splošno prisoten v naši družbi. Pomembno je, da se zavedamo, da ni nič narobe, če smo kdaj slabe volje in če imamo kdaj slab dan. Odnos, ki ga kažemo do soljudi in razumevanje za njihova čustva je tisto, kar nam bo najbolj pomagalo pri soočanju s stresom.

smiley, emoticon, anger
Foto: AbsolutVision iz Pixabay
VIRThe Guardian
Prejšnji članekOdkrita gromozanska utrdba, ki je stara več kot 4 tisoč let
Naslednji članekNagradni natečaj za dela s področja Slovenci v zamejstvu in izseljenstvu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.