Odkrita gromozanska utrdba, ki je stara več kot 4 tisoč let

Odkrita antična utrdba, ki je stara več kot 4000 let
Odkrita antična utrdba, ki je stara več kot 4000 let Foto: on esquireme

Že v začetku leta lahko poročamo o velikanskem in nadvse pomembnem odkritju v svetu arheologije in širše. Le nekaj dni prej in bi se prispevek uvrstil na seznam Največjih odkritij v svetu arheologije leta 2023. Tako pa bo odkritje romalo v seznam za leto 2024. Tako, brez dolgovezenja – kaj so odkrili arheologi?

Več kot 14 kilometrov dolgo obzidje oaze Khaybar

Oaze severnoarabske puščave so bile poseljene s sedečim prebivalstvom v 4. in 3. tisočletju pred našim štetjem. Skupina znanstvenikov je razkrila utrdbo sredi ene najdlje poznanih oaz na svetu, oazi Khaybar. Poleg oaze Tayma je to ena od dveh največjih oaz v Savdski Arabiji. Čeprav so bile dokumentirane že številne obzidane oaze, ki segajo v čas bronaste dobe, je to nadvse pomembno odkritje. Prikazuje novo plat človeške okupacije v severozahodni Arabiji in omogoča boljše razumevanje lokalne družbene kompleksnosti v predislamskem obdobju.

S pomočjo terenskih raziskav in podatkov daljinskega zaznavanja ter arhitekturnimi študijami je ekipa ocenila prvotne dimenzije obzidja na 14,5 kilometra dolžine, med 1,70 in 2,40 metra debeline in približno 5 metrov višine. Ta ogromna struktura, ki se je ohranila na nekaj manj kot polovici svoje prvotne dolžine (41 %, 5,9 km in 74 bastijonov), je obdajala podeželsko ozemlje s skoraj 1100 hektarji.

Prikaz utrdbe, ki je bila najdena v oazi Khaybar
Prikaz utrdbe, ki je bila najdena v oazi Khaybar Foto: on esquireme

Datum izgradnje je ocenjen med 2250 in 1950 pr. n. št. na podlagi radiokarbonskega datiranja vzorcev, zbranih med izkopavanji.

Zakaj je bilo obzidje postavljeno?

Medtem ko študija potrjuje, da je oaza Khaybar očitno pripadala mreži obzidanih oaz v severozahodni Arabiji, odkritje tega obzidja sproža tudi vprašanja o tem, zakaj je bilo obzidje zgrajeno, kakšna je bila narava prebivalstva, ki ga je zgradila in njihovem odnosu s prebivalci zunaj oaze.

Utrdbo trenutno izkopavajo pod vodstvom predane skupine arheologov in raziskovalcev. Da bi zagotovili ohranitev struktur in natančno interpretacijo le teh, postopek vključuje natančno kartiranje, dokumentacijo in analizo struktur. Za izdelavo zapletenih digitalnih modelov utrdb se uporabljajo metode, kot sta daljinsko zaznavanje in 3D skeniranje. To omogoča globlje razumevanje njihovih gradbenih tehnik in arhitekturnih elementov.

Oaza Khaybar, kjer je bila odkrita obsežna utrdba
Oaza Khaybar, kjer je bila odkrita obsežna utrdba Foto: on arkeonews

Poleg tega odkritje teh ogromnih utrdb odpira nove poti raziskovanja v arheologiji. Spodbuja nadaljnje raziskovanje regije pri iskanju dodatnih starodavnih najdišč in artefaktov, ki nam lahko pomagajo bolje razumeti preteklost.

To arheološko odkritje utira pot velikemu napredku v razumevanju prazgodovinske, predislamske in islamske preteklosti severozahodnega Arabskega polotoka.

Urednik portala Student.si

VIRCNRS
Prejšnji članekMojca Rudolf: 5 knjig, ki jih priporoča
Naslednji članekKako nam lahko optimizem škodi?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.