Kakšna je tvoja osebnost?

Pleasant emotions. One young beautiful girl demonstrating frame gesture isolated over light green background in neon light. Close-up image
Foto: Anton Vierietin iz iStock

Na družbenih omrežjih so osebnostni testi vedno priljubljeni. Z odgovorom na nekaj vprašanj že lahko ugotoviš, v katero skupino spadaš. A kaj, ko je na voljo več različnih razvrstitev in se v množici podatkov sploh ne moreš znajti. Obstaja namreč več različnih osebnostnih razdelitev.

Myers Briggs tipi osebnosti

Ta je verjetno najbolj zapleten, saj obstaja kar 16 različnih osebnostnih tipov. Tu moraš izpolniti malce daljši test, da prideš do rezultata, vendar je vredno. Ker je toliko različnih osebnostih, se precej lažje najdeš samo v eni.

Myers Briggs Personality Types Explained - Which One Are You?

Temperamenti

O tem si se verjetno učil v srednji šoli. Razlikujemo med štirimi temperamenti: kolerik, sangvinik, flegmatik in melanholik. Vsak je točno definiran in med seboj se kar precej razlikujejo. Običajno rezultati testov pokažejo, da si mešanica dveh značajev.

Vedenje oziroma obnašanje

Tu pa govorimo o znani introvertiranosti in ekstravertiranosti. Dejansko obstaja še ena vmesna stopnja, ki se ji reče ambivertnost in je vse pogostejši rezultat osebnostnih testov. To je nekdo, ki je introvertiran in ekstravertiran. Najbolj groba definicija pravi, da so introvertirani ljudje zapečkarji, ekstravertirani pa zabavljači.

Kaj to pomeni?

Če ugotoviš, katerega tipa je tvoja osebnost, boš lažje razumel, kako deluješ in razmišljaš. Če te socializacija izčrpava, je precej verjetno, da si introvertiran in posledično potrebuješ več časa zase. Seveda pa moraš rezultate spletnih testov vzeti malce za rezervo. Najbolj te poznajo tvoja družina in prijatelji, zato jih vprašaj za nasvet, če ti ni jasno, kateremu osebnostnemu tipu pripadaš.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekLindsey Vonn: The Final Season
Naslednji članekInovacije, ki rešujejo problem plastike
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.