Inovacije, ki rešujejo problem plastike

Gliva, ki je plastiko

Prav si prebral. Raziskovalci delajo na glivah, ki se prehranjujejo s plastiko. V nekaj tednih plastiko pojejo in potem je ni več. Medtem, ko bi se v naravi razgrajevala stoletja, jo gliva uniči le v nekaj tednih. To se sliši kot kaka odbita zgodba iz znanstvene fantastike, kajne?

httpv://www.youtube.com/watch?v=gajEtR–GCg

Užitna pakiranja in pribor

Predvsem v Indiji je plastični pribor zelo velika težava, saj se uporablja pri vsakem obroku. Na srečo obstaja alternativa – pribor, ki ga lahko po obroku poješ. Narejen je iz ogljikovih hidratov in naj bi bil dobrega okusa. Poleg pribora obstaja tudi pakiranje, ki ga prav tako lahko poješ.

A Spoon You Can Eat Is a Tasty Alternative to Plastic Waste | Short Film Showcase

Hiše iz plastike

Tisti, ki si ne morejo privoščiti zidane hiše, jo lahko zgradijo iz plastenk in odpadkov. Gradnja je hitra in poceni ter zelo zdržljiva. Gre za okolju prijazno gradnjo. To predvsem rešuje problem prenaseljenosti v revnejših predelih sveta.

Indian homes and pavements made from plastic - BBC News

Oblačila iz recikliranih plastenk

Poliester je vse pogostejši v naših oblačilih in je narejen iz plastike. Nekatera podjetja pa so se odločila, da bodo namesto sveže proizvodnje blaga raje reciklirala plastenke. Iz njih delajo kopalke, zimske jakne in še kaj. Odličen način za zmanjševanje odpadkov, recikliranje in ustvarjanje dobička.

Used plastic bottles are being turned into clothes

Gorivo iz recikliranih plastičnih vrečk

Tudi to že obstaja. Znanstveniki so namreč ugotovili način, kako lahko plastične vrečke predelajo v gorivo, pri tem pa porabijo le malo energije. Svoje ugotovitve so že objavili v članku, vprašanje pa je, kdaj (če sploh) bo njihov izum postal dostopen širši javnosti.

Science Can Now Turn Plastic Bags Into Fuel!

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKakšna je tvoja osebnost?
Naslednji članekVse o slovenskih smučiščih

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.