Kakšne so koristi vsakodnevnega branja?

Young smart woman reading book on floor
Foto: George Milton iz Pexels

Domača branja, bralne značke, razni bralni projekti … Vse to nas že od malih nog spodbuja oziroma skoraj da sili k branju knjig. Vsa ta prisila pa pri mnogih povzroči odpor do branja, zaradi česar je pomembno, da uberemo drugačen pristop. Znanstveniki so namreč odkrili, da že 15-minutno branje vsak dan pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. Če torej potrebuješ vzpodbudo, si v nadaljevanju preberi, kakšne so koristi vsakodnevnega branja.

1Mentalno stimuliranje naših možganov

brain, exercise, training
Foto: simisi1 iz Pixabay

Branje je za naše možgane neke vrste telovadba in vsi vemo, da je telovadba zelo pomembna za naše telo. Ni torej dovolj, da treniramo samo svoje mišice, trenirati moramo tudi svoje možgančke. Veliko število raziskav je namreč pokazalo, da branje stimulira naše umske dejavnosti.

Ohranjanje aktivnih možganov pa pripomore tudi k upočasnjevanju razvoja bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

 

2Branje pomaga pri zmanjševanju stresa

Mindful young woman breathing out with closed eyes, calming down in stressful situation, working on computer in modern kitchen. Millennial hispanic lady managing stress, practice yoga at home office.
Foto: fizkes iz iStock

Zaradi hitrega tempa življenja sploh ni čudno, da so naše misli zaposlene do polne kapacitete z raznimi skrbmi. Te pa v naše življenje prinašajo pogosto nepotreben stres, zaradi česar je pomembno, da svoje možgane zaposlimo z drugimi dejavnostmi.

Med branjem se sprostimo in potujemo v namišljene svetove, kjer naše težave ne obstajajo. V knjigah pa lahko najdemo tudi pomembne življenjske nauke in rešitve na marsikatero od naših težav.

3Poglabljanje znanja

Asian female student sitting on floor in the library, Open and learning textbook from bookshelf in the International College/University Library.
Foto: sorn340 iz iStock

Veliko je načinov, kako se naučiti več o življenju. Vse od branja knjig za samopomoč do branja fikcije. Kot že omenjeno, knjige vsebujejo življenjske nauke, ki nam pomagajo razumeti obstoj na tem svetu. Materialne dobrine so nam vedno lahko odvzete, znanja, ki pa ga pridobimo z branjem pa nam ne more nihče odvzeti. Novi telefon ne za vedno z nami, pridobljeno znanje pa bo ostalo z nami do konca.

4Obogatitev besednega zaklada

dictionary, words, grammar
Foto: PDPics iz Pixabay

Vsi smo vsaj enkrat v življenju slišali stavek: »Branje obogati besedni zaklad.« Ko smo bili mlajši in so nam to rekli starši ali učitelji, smo si mislili: »Joj, kakšna bedarija!« Vendar pa je v tem stavku več resnice, kot si mislimo. Z branjem odkrivamo nove besede, nove pojme, nova znanja … Vse to pa nam pomaga tudi v službenem in akademskem svetu. Dober besedni zaklad s seboj prinese tudi samozavest, saj se tisti, ki imajo dober besedni zaklad v družbi pametnih ljudi, počutijo bolj sproščeno in samozavestno. Boljši besedni zaklad pa nam pomaga tudi pri učenju novih jezikov.

5Izboljšanje spomina

mental health, mental, health
Foto: Tumisu iz Pixabay

Kot že omenjeno, branje upočasnjuje razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence. Med to dejavnostjo naši možgani uporabljajo priklic spomina in so prisiljeni, da si zapomnijo podatke iz zgodbe, kot so na primer imena junakov, krajev in navsezadnje tudi samo zgodbo. Branje pa pomaga tudi urjenju kratkoročnega spomina in stabiliziranja našega počutja.

6Izboljšano analitično mišljenje

working, problem solving, solution

Si oboževalec detektivskih romanov? Potem imam zate odlično novico. Poseduješ namreč odlične analitične sposobnosti. Branje romanov tega žanra prinaša mnogo koristi, glavna pa je sposobnost reševanja ugank in problemov. Ti dve veščini pa nam prideta še kako prav v vsakdanjem življenju.

7Brezplačen vir zabave

library, books, bookcases
Foto: jarmoluk iz Pixabay

So tvoji sosedi naveličani, da jih vsak dan opazuješ skozi okno? Potem si raje najdi drugi vir zabave, ki je povrh vsega skoraj brezplačen in končni rezultat ne bo policija na tvojih vratih, zaradi nadlegovanja sosedov. Za ceno mesečne naročnine Netflixa si lahko pridobiš celoletno članstvo v knjižnici, lahko pa si knjige izmenjaš s prijatelji.

Vse od blagodejnih zdravstvenih koristi, do pridobitve novega znanja … koristi vsakodnevnega branja je veliko število.

Bralni začetki so pogosto težki in naporni, vendar če vztrajaš, bo vsakodnevno branje kmalu postala rutina in odličen vir zabave. Zato nikar ne obupaj!

Aja, še to … v 15-minutno vsakodnevno branje šteje tudi branje portala Študent 😉

Tea Bobnar

Junior novinar

VIRLifeHack
Prejšnji članekSladoled, sorbet in frape: trije osvežilni recepti za vroče poletje
Naslednji članekKnjižna uspešnica Joeja Abercombieja bo postala film
Tea Bobnar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.