Sponzorirano

Kdaj začeti načrtovati kariero?

Načrtovanje kariere ali izbira karierne poti je ena najbolj pomembnih odločitev v življenju. Pred mladimi so odločitve, ki bodo močno vplivale na njihovo življenje. Zato smo na pogovor o kariernem načrtovanju povabili Mašo Ribnikar, Coachinjo, strokovnjakinjo  na področju razvoja kadrov in organizacij, da z nami deli njene poglede na področju kariernega načrtovanja.

Kdaj naj bi mladi začeli načrtovati svojo kariero?         

Mladi bi morali svojo kariero načrtovati, kar se da zgodaj. Razmislek in pogovor o tem naj steče že v osnovni šoli, najkasneje pa v srednji šoli. Kariere ne pričnemo načrtovati z izbiro šole temveč s tem, da spoznamo svoje potenciale, kvalitete in veselja, hkrati pa moramo zgraditi objektiven pogled na svet. Šola je samo orodje ali korak v smer kamor želimo. Seveda je tu pomembo zavedanje staršev, učiteljev, trenerjev in predvsem mladih, da je potrebno najti v življenju tisto izobrazbo in poklic, ki nas veseli. Mladi bi se morali med seboj ali z odraslimi večkrat pogovarjati o tem kaj si želijo, kaj jih v življenju veseli in kaj jih dela edinstvene. Vse to nam daje zavedanje kdo smo in kaj prispevamo k svetu.

Kje vidite največji potencial mladih?

Največji potencial mladih je neobremenjenost,  pred seboj imajo ves svet, so na začetku svoje karierne poti in možnosti so neskončne . Zadnje raziskave kažejo, da se zaradi vedno večje uporabe tehnologije, človeški možgani »digitalizirajo« in spreminja se način razmišljanja, kar je dobro. Ko mladi gledajo svoje starše in njihove delovne obremenitve, jim misli pogosto uidejo k razmisleku: »kaj bi delal, da bi kot odrasel imel več prostega časa«. Ta način razmišljanja omogoča mladim kreativnost in željo po spremembi, ki jo bo trg v prihodnosti močno potreboval.

Kakšne imajo možnosti?

Trg dela se bo v prihodnje spreminjal in predvsem se bo spreminjal način dela. Že danes vidimo, da je vse več dela od doma, dela na daljavo, razvoj gre v smeri digitalnih inovacij, hkrati pa se povečuje tudi potreba po krepitvi osebnostnih potencialov. Z različnimi programi, dogodki za mreženja, delavnicami, vključevanje v študentsko delo, vključitev v Erasmus programe lahko mladi dobijo veliko mero izkušenj, ki jim bodo pomagale pri odločitvi kako naprej po končani šoli ali fakulteti.

Kaj so največje ovire mladih pri načrtovanju kariere?

Če pogledamo svet od zunaj, ovir ni. Če pa pogledamo stanje skozi oči posameznika, pa je največkrat ovira pomankanje informacij in podpore. Mladi morajo okrepiti svoje osebnostne lastnosti, da bodo dovolj vztrajni pri pridobivanju informacij in podpore. Srečujemo pa se tudi s pasivnostjo mladih in prelaganjem odgovornosti na starše.

Kakšno vlogo imajo starši pri načrtovanju kariere mladi?

Starši se velikokrat znajdejo v zelo nehvaležni poziciji, za svoje otroke želijo le najbolje, a se pogosto ujamejo v svoje lastne filtre definicij in otrokom vsiljujejo lastna prepričanja kaj je prav in dobro. Svet se zelo spreminja in mlade moramo pripraviti na svet, ki jih čaka čez 20 let in ne na svet, ki smo ga živeli mi, naša generacija. Najbolj pomembno je, da starši omogočajo otroku lasten razvoj in spoznavanje, ter jih spodbujajo pri razvoju kompetenc in samostojnosti. Zelo pomembno je tudi, da imajo odkrit dialog in da se o težavah v delovnem okolju tudi kdaj pogovorijo s svojimi otroci, na takšen način otroci pridobivajo izkušnje iz delovnih okolij. Vsekakor pa je najbolj pomembno to, da vsak mladostnik najde svoj cilj, svojo pot in svoje veselje. Študij in delo, ki ga izberemo po kriteriju »nekaj moram delati oz. študirati«, jemlje veliko energije in prinaša stres. Cilj vsakega je biti srečen in izpolnjen, naj bo zato tak tudi študij in poklic.

Delujete kot coach na področju razvoja kadrov in organizacij. Kako lahko coaching pomaga pri kariernem načrtovanju?

Coaching je metoda, ki omogoča posamezniku prepoznati svoje potenciale in jih na najboljši način uporabiti za hitrejše doseganje ciljev. Coach je lahko posameznikov najbolj strog kritik, a hkrati njegov največji oboževalec. Coaching zelo olajša posameznikovo načrtovanje kariere, ker omogoča zelo širok in celosten pogled na to kakšno kariero naj posameznik izbere in kako naj se loti poti do cilja. Coach pomaga posamezniku, saj mu stoji ob strani ne glede na vse vzpone in padce.

Sodelujete tudi s športniki, kjer ste vključeni v program dvojne kariere. Lahko poveste več o tem programu in kakšna je vaša vloga v programu.

Da, sodelujem z Veslaškim Klubom Bled v Erasmus+ projektu ICDC (Innovative Clubs for Dual Careers). Cilj programa je povezati klub, šole in starše ter skrbeti za fizični in psihološki razvoj mladih športnikov. Delo na tem projektu mi je zares v veliko veselje, saj se mi zdi odličen način podpore mladih športnikov pri načrtovanju tako športne kot tudi poklicne karierne poti. Tu gre pohvaliti delo trenerjev, ki znajo opaziti izzive s katerimi s mladi športniki srečujejo in jim znajo pravilno in pravočasno priskočiti na pomoč. Moje delo v tem projektu temelji predvsem na tem, da razvijam kompetence komunikacije, načrtovanja ciljev, motivacije, pozitivnega odnosa in lastnega spoznavanja.

Kako se mladi športniki soočajo s kariernimi izzivi?

Mladi športniki imajo pri načrtovanju kariere še  dodaten izziv, saj morajo načrtovati dve karieri. Velikokrat imajo težave pri usklajevanju šolskih in športnih obveznosti. Športniki to rešujejo z izbiro prave šole, fakultete, ki jim bo omogočala usklajevanje teh dveh poti. Hkrati pa gre tudi za zelo osebno vprašanje, kaj početi po športni karieri in kater študij izbrati. Razmišljati o karieri po karieri je lahko stresno. Saj šport zahteva fokus in popolno predanost, razmišljanje o karieri po športu pa fokus in predanost usmerja v drugo smer. V športniku, predvsem mladem, to lahko zbudi dvom in nihanje motivacije. Zato je pomembno, da se s tem vprašanjem soočijo tudi trenerji in starši, ki mlademu športniku stojijo ob strani.

Kaj bi še sporočila mladim na začetku karierne poti?

Zaupajte vase, spoznavajte sebe in izberite tisto pot, ki je prava za vas. Čakajo vas vzponi in padci, zato se obkrožite s prijatelji, znanci, starši in strokovno pomočjo za vso podporo, ki jo boste na poti potrebovali. Izobražujte se, osebnostno rastite in uživajte pravo mero življenja.

logo Coaching4me

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.