Si pod stresom? Imamo rešitve!

Anxious young woman wearing pajamas, sitting on bed in the morning, holding head in hands, crying
Foto: vladans iz iStock

Novi semester je tu in za nekatere ta predstavlja še več stresa kakor izpitno obdobje. Zaradi pritiska, ki ga povzročajo učna uspešnost, družabno življenje in obšolske dejavnosti, zlahka postanemo preobremenjeni in izgoreli. Zato je pomembno, da imaš na voljo učinkovite tehnike sproščanja, s katerimi lahko umiriš svoje misli in zmanjšaš raven stresa. Kako si lahko pomagaš?

5Globoko dihanje

Ena od najpreprostejših in najučinkovitejših tehnik sproščanja je globoko dihanje. Za vadbo globokega dihanja poišči miren prostor, kjer te nihče ne bo motil. Sedi ali lezi v udoben položaj in globoko vdihni skozi nos ter pljuča napolni z zrakom. Dih zadrži za nekaj sekund, nato pa počasi izdihni skozi usta. Ta postopek večkrat ponovi in se osredotoči na občutek, kako dih vstopa in izstopa iz telesa. Ta tehnika lahko pomaga zmanjšati stres in spodbuja sprostitev.

Young attractive woman practicing yoga at home, lying in Savasana exercise, Corpse pose, working out, wearing sportswear, black shorts and top, indoor close up image, studio background, side view
Foto: fizkes iz iStock

4Progresivno sproščanje mišic

Ta tehnika vključuje napenjanje in sproščanje različnih mišičnih skupin v telesu. Najprej za nekaj sekund napni mišice, nato pa sprosti napetost in dovoli, da se mišična skupina sprosti. Premakni se skozi vse mišične skupine v telesu, začni s stopali in se povzpni do glave. Ta tehnika lahko pomaga pri sproščanju napetosti in spodbuja sprostitev.

3Vizualizacija

Vizualizacija vključuje uporabo domišljije za ustvarjanje miselne slike, ki spodbuja sprostitev. Lahko si na primer predstavljaš, da si v mirnem okolju, na primer na plaži ali v gozdu. Osredotoči se na podrobnosti prizora in uporabi vse čute, da bo vizualizacija čim bolj živa. Ta tehnika lahko pomaga zmanjšati stres in spodbuja sprostitev.

2Meditacija

Pri meditaciji se osredotoči na sedanji trenutek, ne da bi presojal ali odvračal pozornost. Poišči miren prostor za sedenje ali ležanje in se osredotoči na dihanje. Ko misli odidejo, pozornost nežno vrni na dihanje. Ta tehnika lahko pomaga zmanjšati stres ter izboljša zbranost in koncentracijo.

1Joga

Joga je telesna in duševna praksa, ki vključuje dihalne tehnike, meditacijo in telesne položaje. Mnogi študenti menijo, da je joga učinkovit način za zmanjševanje stresa in spodbujanje sprostitve. Obstajajo številni studii joge in spletni tečaji, ki so namenjeni posebej študentom, zagotovo se kaj dobi tudi v sklopu tvoje univerze.

Obvladovanje stresa je pomemben del študentskega življenja. Z izvajanjem sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, progresivno sproščanje mišic, vizualizacija, meditacija in joga, lahko zmanjšaš raven stresa in izboljšaš svoje splošno počutje. Pomembno je, da najdeš tehniko, ki ti najbolj ustreza, in da sprostitev postane redni del tvoje rutine.

Prejšnji članekKako uživati v čiščenju svojega doma? Tu so preprosti triki.
Naslednji članekKakšno kavo pijete?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.