Študij, kariera in zabava – Kako imeti vse?

Ah, to življenje, toliko ambicij, želja, obveznosti in tako malo časa. Vsak si želi čim bolj polno življenje in to pomeni imeti pravo ravnovesje med študijem, delom in seveda druženjem oziroma zabavo. Vsak del življenja je pomemben in predstavlja ključne temelje za osebno srečo in zadovoljstvo.

V času študija je urnik najmanj strukturiran in ravno zato je še težje najti ravnovesje med različnimi deli življenja. S tabo bom delila ključnih 5 korakov za uspešno iskanje življenjskega ravnovesja. Za vsak korak si vzemi dva dni, da ga spoznaš in zanj ustvariš prostor v življenju.

1. korak: Sprejmi dejstvo, da ima dan le 24 ur.

Vsi ljudje na svetu imamo enako omejeno dobrino časa. Ne glede na to, ali si Bill Gates ali pa gorski vodnik v Nepalu, je tvoj dan dolg 24 ur. Časa ne moremo obvladovati, lahko pa obvladujemo naloge, ki si jih zadamo znotraj danega časa. Analiziraj naloge, ki si jih zadaš, in opazuj, katere ostanejo neizpolnjene.

2. korak: Določi prioritete in prenehaj z odlašanjem.

Ko nastopi 3. dan, je čas za pregled nalog – tistih, ki so vsak dan uspešno opravljene, in tistih, ki ostajajo neizpolnjene. Najprej si na list napiši cilje za vsa 3 področja v življenju. Da, tudi za zabavo si lahko postaviš cilje. Potem pa naloge, ki so del tvojega vsakdana, pripiši k svojim ciljem in dopiši, kako prispevajo k posameznemu cilju. Lahko opaziš, da posamezne naloge ne prispevajo k nobenim izmed ciljev. Te lahko brez slabe vesti opustiš in se osredotočiš le na tiste naloge, ki te peljejo do ciljev.

3. korak: Postavi meje.

Za uspešno ravnovesje moraš postaviti meje tako drugim kot sebi. Meje sebi so zaveze, da delaš le tiste stvari, ki so pomembne za tvoje cilje, in da te naloge opraviš najprej. Meje drugim pa so predvsem to, da upoštevaš le tista mnenja, ki ti na poti do ciljev pomagajo. In tudi to, da ne sprejmeš čisto vsakega povabila na kavo.

4. korak: Poskrbi za svoje zdravje.

Ko si zdrav, lahko optimalno deluješ in izpolnjuješ vse svoje obveznosti. Poskrbi za zdravo prehrano, dovolj tekočine in predvsem dovolj spanca. Predvsem pa pozornost posvečaj stresu in razvijaj veščine za obvladovanje stresa.

5. korak: Načrtuj nepričakovano.

Vsak dan si pusti nekaj prostega časa za stvari, ki lahko pridejo in jih ne moreš načrtovati. To pomeni, da če pride do nepričakovanih obveznosti, ti te ne bodo predstavljaje dodatnega stresa. Če pa obveznosti ni, pa se nagradi s prostim časom, zapolnjenim po lastnih željah.

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Prejšnji članekZnani so zmagovalci razpisa Mladi upi 2019
Naslednji članekNajboljši telefoni za fotografiranje po ocenah strokovnjakov

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.