Vsi spadamo v enega izmed 16 osebnostnih tipov, najdeš svojega?

štiri dekleta se smejijo
Foto: Elevate on Unsplash

Eden najbolj preverjenih osebnostnih testov je Myers – Briggs (MBTI), bolj znan pod imenom test 16 osebnosti. Test je dostopen na spletu v obliki vprašalnika. Za reševanje potrebuješ približno 15 minut, po koncu ti je dodeljen en izmed 16 osebnostih tipov.

Kaj pomenijo štiri črke vsakega tipa osebnosti?

Test te uvrsti v enega izmed osebnostih tipov na podlagi kombinacije določenih lastnosti. Vse štiri kategorije lastnosti imajo dve skrajnosti, ki ju označujeta črki. Zate velja črka, ki si ji na spektru bliže.

cvetlice na mizi od najmanjše do največje
Foto: on Unsplash
  1. Prva od štirih črk o nas pove, ali energijo dobimo iz sebe na samem ali iz zunanjega sveta, ko smo v družbi drugih ljudi.

I (introvertiranost) ……. E (ekstravertiranost)

  1. Druga črka predstavlja, kako opazujemo svet in procesiramo informacije. Opazovalci so zelo praktični in prizemljeni, osredotočajo se na to, kar se dogaja ali se je že zgodilo. Intuitivni posamezniki pa so odprti, radovedni in ustvarjalni, osredotočajo se na skrite pomene.

S (opazovanje) ……. N (intuicija)

  1. Tretja črka določa, kako sprejemamo odločitve in se spopadamo s čustvi. Razmišljajoči posamezniki se osredotočajo na objektivnost in racionalnost ter dajejo prednost logiki pred čustvi. Čustveni posamezniki pa poudarjajo empatijo in socialno harmonijo ter cenijo čustveno izražanje.

T (razmišljanje) ……. F (občutki)

  1. Četrta črka odraža naš pristop k delu, načrtovanju in odločanju. Presojajoči posamezniki so odločni, temeljiti in organizirani, radi imajo jasnost in strukturo. Iskalci so dobri v improvizaciji, prilagodljivi in raje puščajo odpre možnosti.

J (presoja) ……. P (iskanje)

  1. Bonus črka kaže, kako prepričani smo v svoje sposobnosti in odločitve. Nekateri so bolj samozavestni, umirjeni in odporni na stres. Drugi so manj samozavestni in občutljivi na stres.

A (odločni) ……. T (turbulentni)

 

16 osebnostnih tipov

Analitiki

ženska pred tablo
Foto: on Unsplash

Arhitekt INTJ- A/T: Strateško zelo sposobni, zanimiva so njihova nasprotja. So hkrati iznajdljivi in odločni, ambiciozni in zasebni, radovedni in učinkoviti. Verjamejo v trud, inteligentnost in znanje. So hkrati zagnani idealisti in zagrenjeni ciniki.

Logik INTP- A/T: Inovativni in kreativni, ponosni so na svoje edinstveno stališče in intelekt. Ne zanimajo jih praktične in vsakodnevne dejavnosti. Dobri so v logiki in pripravi teorij. So filozofi in sanjavi profesorji.

Poveljnik ENTJ- A/T: Naravni vodje, ki lahko povežejo množice. So karizmatični, samozavestni in odločni. Poveljniki obožujejo izzive in verjamejo, da lahko dosežejo vsak cilj.  So odlični podjetniki, razmišljajo strateško in so osredotočeni.

Razpravljavec ENTP- A/T: Uživajo v miselnih dvobojih in so brezkompromisno iskreni. Radi argumentirajo in iz čiste zabave uporabljajo svoje široko znanje, da bi dokazali stališče. Dvomijo v prevladujoča mišljenja in ustvarjajo nove zamisli.

Diplomati

dekle kaže s prstom v daljavo
Foto: Thomas Kilbride on Unsplash

Odvetnik INFJ-A/T: So idealisti, a hkrati odločni, saj ne ostanejo pri sanjah, temveč delajo na konkretnih ciljih. Svoje volje ne uporabijo za osebno korist, saj želijo enakost. Pomagajo drugim, želijo pa si, da ne bi nihče potreboval moči.

Posredovalec INFP-A/T: Idealisti, ki iščejo dobro v vseh in vsem. Vodijo jih njihova načela. Imajo dar samoizražanja, izražajo se tudi kreativno. Želijo si izboljšav in harmonije, pri čemer jim pomaga dar za komunikacijo.

Protagonist ENFJ-A/T: Naravni vodje, karizmatični, samozavestni in strastni. Tudi druge želijo navdušiti, da bi dosegli cilje, da bi sodelovali in izboljšali skupnost. Zanje je naravno in preprosto komunicirati z drugimi, dobro se vživijo vanje.

Aktivist ENFP-A/T: Svobodni, šarmantni, energični in sočutni. So v središču zabave, a uživajo v družabnih in čustvenih povezavah z drugimi. So kreativni vizionarji, ki življenje gledajo kot na sestavljanko.

Čuteči

ženski na gugalnicah
Foto: Bewakoof on Unsplash

Logistik ISTJ-A/T: Pošteni, iskreni, predani in praktični. Svojih nalog se lotijo natančno, v skladu s pravili in potrpežljivo. Vedno naredijo, kar obljubijo, in ne prenašajo neodločnosti. Raje so avtonomni in samozadostnosti, kot da bi zanašali na druge.

Branilec ISFJ-A/T: Nesebični in prijazni. Želijo delati koristno in zaščititi druge. Sposobni so globoke povezave na intimni ravni in tvorijo čvrsta družbena razmerja. Odgovornosti jemljejo osebno in se trudijo preseči pričakovanja.

Direktor ESTJ-A/T: Verjamejo v pravila, zakon, tradicije in avtoritete. Cenijo iskrenost in predanost, zavračajo pa lenobo in goljufanje. Pomembno jim je, kaj je prav in kaj narobe, z veseljem vodijo druge. Pogosto imajo vlogo organizatorja ali povezovalca skupnosti.

Konzul ESFJ-A/T: Priljubljeni in družabni posamezniki, ki določajo smer. So na tekočem z dogajanjem okoli sebe, nesebični in radi pomagajo drugim. Njihova morala temelji na uveljavljenih tradicijah. Zanimajo jih oprijemljive in praktične zadeve.

Raziskovalci

ženska v naravi
Foto: Aditya Saxena on Unsplash

Virtuoz ISTP-A/T: Radi raziskujejo, so radovedni, nepredvidljivi in se premikajo med projekti. Radi razstavljajo stvari in jih sestavljajo v boljše. Ustvarjajo in preizkušajo, učijo se iz napak iz prve roke.

Pustolovec ISFP-A/T: Umetniki, ki prestavljajo meje družbenih norm. To počnejo z eksperimentiranjem v lepoti in vedenju. Radi imajo svobodo, so spontani, nepredvidljivi in premikajo svoje meje. So šarmantni in se radi povezujejo z drugimi.

Podjetnik ESTP-A/T: Radi so v središču pozornosti in zelo vplivajo na svojo okolico. Njihovi pogovori so energetični, še raje pa so v akciji. Naredijo in razmislijo kasneje, napake popravljajo sproti, živijo za trenutek.

Zabavljač ESFP-A/T: So zelo družabni, radovedni in radi v središču pozornosti. Ko spodbujajo druge, se jim nihče ne more upreti. Drugi jim tudi zaupajo svoje težave. Imajo estetski čut in občutek za modo, pomemben jim je osebni slog.

Prejšnji članek10 serij, ki se niso znale ustaviti
Naslednji članekŠtipendije občine Koper: Na voljo štipendije za leto 2023/2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.