Vzemite si čas za študij

Knjige in sedenje ali svež zrak in življenje? Dilema, ki se mnogokrat pojavi v glavah študentov. Prihajata pomlad in poletje, ko svet na drugi strani okna postaja vse bolj mikaven. Študijske obveznosti pa ne popuščajo. Kako torej organizirati svoj čas za študijske obveznosti, da boste lahko uživali v prostem poletju?

Ob nalogah in obveznostih, ki jih imamo radi in nam gredo dobro od rok, nam čas hitreje mine, ob nalogah, ki pa nam niso ljube, pa imamo občutek, da se je čas ustavil. Samo občutek nam ne da realnega pogleda na dejanski čas, ki ga za nalogo porabimo. Posledica je, da se podzavestno najprej lotevamo nalog, ki jih imamo raje, čeprav zanje porabimo več časa, kot ga imamo na voljo.

Kako torej načrtovati svoj čas za študij, da bo namenjen za prave stvari in bo vaš študij uspešen?

Prave stvari najprej

Postavljanje prioritet je veščina, ki vam ne bo olajšala le študijskih dni, temveč veliko prihodnjih življenjskih dilem. Naredite seznam obveznosti in jim določite časovno zahtevnost in pomembnost. Potem se lotite najprej obveznosti, ki so vsebinsko najbolj pomembne in za katere boste potrebovali največ časa. Nato sledijo tiste obveznosti, ki so nižje na prioritetni listi glede pomembnost in vam vzamejo najmanj časa. Tako boste najprej, ko ste najbolj spočiti in motivirani, naredili obveznosti, ki so najtežje ali so vam najmanj privlačne, in šele nato, ko bo motivacija padla in boste že utrujeni, stvari, ki so vam ljubše. Tako vam bo ostalo več časa za stvari, ki vas veselijo, in študij bo manj stresen.

Določi si čas za študij

Zagotovo imate v urniku zabeleženo, kdaj ste dogovorjeni za kavo, kdaj opravljate študentsko delo, kdaj odidete na rekreacijo, kdaj imate kolokvije in izpite. Kdaj pa je čas za učenje? Čas za učenje je največkrat prepuščen strategiji »ko bo čas«, a tega časa vedno zmanjkuje. Učenje si v svoj urnik vnesite tako kot ostale nujne obveznosti. Poleg časa za učenje, ki ga boste opredelili in zapisali v svoj koledar, zapišite tudi vsebine, ki jih boste predelali. S tem, ko si naredite načrt učenja, boste v svoj um podzavestno zapisali posamezne korake in tako boste bolj motivirani, saj boste vedeli, koliko korakov vas čaka do cilja.

Proslavi dosežke

Študij je resna stvar, a brez proslavljanja ne gre. Ko boste uspešno zaključili študijske obveznosti, si vzemite proste dneve in popoldneve. A bodite pozorni, da s tem zares proslavite uspešno opravljene naloge in se ne tolažite za neuspešno opravljene. Ugotovite tudi, kateri so vaši motivacijski dejavniki. Je to denar, prosti čas ali priznanje drugih? Če je motivacijski dejavnik denar, lahko vsako uro, ko se učite, v hranilnik namenite določeno vsoto denarja in, ko opravite svoje obveznosti, vzemite prihranek in si privoščite počitnice, koncert ali dober žur. Kadar vas motivira prosti čas, ga izkoristite po končanih obveznostih in tako bo motivacija za dokončanje naloge še toliko veča. Če pa vas motivirajo priznanja drugih, se pohvalite staršem in prijateljem s študijskimi dosežki.

Kadar je vse te nasvete še vedno pretežko vpeljati v prakso, lahko pomaga coach.

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Prejšnji članekPraktično usmerjen študij vedno bolj pomemben – na FKPV se tega zavedamo!
Naslednji članekPREDSTAVLJA SE: Fakulteta za tehnologije in sisteme
logo Coaching4me

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.