Zakaj ti dolgčas lahko zelo koristi?

Zakaj je dolgčas lahko koristen?
Zakaj je dolgčas lahko koristen? Foto: Halfpoint iz iStock

Si se kdaj počutil krivega, ker si si privoščili nekaj časa zase, ko nisi počel ničesar? Okolica te je verjetno prepričala, da je vsaka minuta brezdelja izguba dragocenega časa. A to ne velja vedno – dolgčas je lahko dejansko zelo koristen in čas, ko ne počneš čisto nič, zelo produktiven.

Kaj sploh je dolgčas?

V nasprotju s splošnim prepričanjem dolgčas ne označuje stanja, ko ne moreš početi ničesar. Gre za situacijo, ko ti nobena od možnih izbir, ni všeč. Dolgčas zaznamujejo pomanjkanje koncentracije, vznemirjenost in tudi letargičnost.

Se mu je pametno izogniti?

Kaj je dolgčas in zakaj je pomemben pri našem vsakdanu?
Kaj je dolgčas in zakaj je pomemben pri našem vsakdanu? Foto: Andrii Iemelyanenko iz iStock

V današnjem svetu je možnosti za izogibanje dolgčasa nešteto. Med čakanjem v vrsti ali celo na semaforju številni že posežejo po družabnih omrežjih, spletnih novicah ali igrah, ki jih ponuja pametni telefon. Ali s tem kaj izgubijo? Verjetno da. Ko se dolgočasiš, tvoje misli tavajo in pozornost ni usmerjena na nič določenega.

Raziskovalci so dokazali, da je stanje ugodno za kreativnost. V raziskavi so udeležencem dali zares dolgočasno nalogo: branje telefonskega imenika. Potem so jim rekli, naj se domislijo čim več idej, kaj lahko naredijo s plastičnim kozarčkom. Udeleženci iz bolj zdolgočasene skupine (tista, ki je brala telefonski imenik) so se domislili več idej.

Dolgčas je vzvod sprememb

Čeprav se sliši precej paradoksalno, te ravno dolgčas lahko spodbudi k spremembam in akciji. Ko se dolgočasiš, se namreč zaveš, da ti nekaj glede trenutnega stanja ne ustreza. Bolj postaneš pozoren na trenutno situacijo, ki si jo nato pripravljen tudi spremeniti na bolje. Dolgčas je tako lahko tudi motivacija, da zamenjaš cilje in projekte.

Zdolgočasen si bolj altruističen

Raziskave so pokazale, da dolgčas tudi poveča altruizem pri ljudeh. Bolj zdolgočaseni udeleženci v raziskavi so z večjo verjetnostjo donirali kri ali pa denar v dobrodelne namene. Verjetno gre za to, da se v stanju dolgočasja počutiš povsem brezciljno. Začneš se spraševati, kaj pravzaprav počneš z lastnim življenjem. To pa usmeri tok misli na ljudi okoli sebe in načine, na katere jim lahko pomagaš. To tvojemu življenju v trenutku da nov pomen.

Dolgčas pri ljudeh lahko povzroča altruizem
Dolgčas pri ljudeh lahko povzroča altruizem Foto: Tim Marshall iz Unsplash

Dolgčas, kompas tvojega življenja

Dolgčas ti med drugim pomaga, da razmišljaš o lastnem življenju in prihodnosti, kar imenujemo avtobiografsko načrtovanje. V tem smislu je dolgčas nujen za postavljanje ciljev. Če so tvoji možgani konstantno preobremenjeni z drugimi dražljaji, boš težje uvidel večjo sliko, si postavil dolgoročne cilje in razmislil o tem, kako cilje doseči.

Torej, naslednjič, ko te napade dolgčas, dobro premisli, če bi ga res ubil s pregledovanjem novic na telefonu. Vzemi si trenutek, da preprosto ostaneš v trenutku in opazuješ svoje misli. Morda boš presenečen nad tem, kaj vse se skriva v tvojih mislih in kako koristen je lahko ta navidezno izgubljeni čas za dobro počutje in ustvarjalnost. Dolgčas ni izguba časa – je čas, ki ga lahko izkoristiš za odkrivanje novih poti v svojem življenju in ustvarjanju sprememb.

VIRVeritasium
Prejšnji članekLjubitelji mobilnih iger boste navdušeni!
Naslednji članekV kinu avgusta 2023: Megalodon, FeKK 2023, Ninja želve, Wes Anderson in anime The First Slam Dunk

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.