Otvoritev 64. filmskega festivala v Cannesu

V Cannesu so sinoči spet “uhodili” svojo rdečo preprogo: do 22. maja bo na francoski rivieri potekal 64. mednarodni filmski festival. Z izborom filmov, Robertom de Nirom na čelu žirije in vrsto zvezd iz sveta filma, ki jih pričakujejo v Cannesu, bi se letošnji festival lahko izkazal za enega najživahnejših do zdaj.

Festival je v pogon spravila romantična komedija Midnight in Paris Woodyja Allena, v kateri ima majhno (a zelo, zelo močno promovirano) vlogico celo francoska prva dama Carla Bruni-Sarkozy, ki pa se festivala “zaradi osebnih razlogov” (šepeta se, da bi to lahko bila nosečnost) ne bo udeležila. Sklenil ga bo muzikal Les Bien-Aimes Christopha Honora (v katerem ima majhno – igralsko – vlogo celo Milos Forman). Oba bodo predvajali zunaj tekmovalnega programa.

V tekmovalnem programu – za zlato palmo se letos poteguje 20 filmov – bodo med drugim prikazali nov film španskega režiserja Pedra Almodovarja La Piel Que Habito, v katerem protagonista (in obenem negativca) igra Antonio Banderas. Danski režiser Lars von Trier, ki je leta 2000 dobil zlato palmo za film Plesalka v temi, se na festival vrača s filmom Melancholia, brata Dardenne pa se bosta za tretjo zlato palmo potegovala s filmom Le Gamin au Velo.

Izbor filmov na letošnjem sporedu po besedah direktorja festivala Thierryja Fremauxa izraža stanje v svetovni kinematografiji, stanje le-te pa priča o stanju sveta. Canski festival je bil že od svojih začetkov po koncu druge svetovne vojne kot neke vrste strelovod za razne diskusije, letošnji izbor filmov pa je po Fremauxovih besedah “brez dvoma eden najboljših do zdaj”.

Po rdeči preprogi so se do Festivalne palače med drugim sprehodili Brad Pitt in Angelina Jolie, Johnny Depp, Sean Penn, Penelope Cruz in Catherine Deneuve.

Žiriji letošnjega festivala predseduje igralec, režiser in producent Robert De Niro. Danes 67-letni igralec je zaslovel s filmi, kot sta Taksist in Pobesneli bik. Na letošnjem festivalu bo v sekciji Klasike Cannesa prikazan tudi De Nirov režijski prvenec, mafijska drama Zgodba iz Bronxa iz leta 1993.

V sklopu festivala bo tudi filmski sejem. Na njem bo Slovenski filmski center že osmo leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo, natančneje, tri svetovne premiere: Arheo, tretji celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, ki bo prikazan na digitalnem nosilcu, Lahko noč, gospodična, četrti celovečerni film režiserja Metoda Pevca, in prvenec Izlet režiserja Nejca Gazvode.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.