Ekskurzija UP FHŠ “Od Vergerija do Trubarja”

V ponedeljek, 9. 5. 2011, sta potekala srečanje in strokovna ekskurzija študentov slovenistike dveh univerz, ki delujeta v slovensko-italijanskem obmejnem prostoru. Študenti Fakultete za humanistične študije Koper Univerze na Primorskem in študenti Filozofske fakultete in Visoke šole modernih jezikov za prevajalstvo in tolmačenje Univerze v Trstu so se na ekskurziji »Od Vergerija do Trubarja« pod vodstvom profesorjev z obeh fakultet (dekanje UP FHŠ, dr. Vesne Mikolič, asistentk Ane Beguš in mag. Vladke Tucovič ter dr. Mirana Košute, dr. Karin Marc Bratina in Rade Lečič) podali na pot od Kopra do Trsta po poteh Petra Pavla Vergerija in Primoža Trubarja, ki sta plodno sodelovala prav na koprskem in tržaškem območju. Še pred prihodom v Trst so se ustavili na gradu Socerb in v vasi Dolina, kjer jim je predsednica dolinskega kulturnega društva, Klara Vodopivec, predstavila Majenco, vsakoletni vaški običaj, s katerim praznujejo pomlad in mladost.
Mesto Trst, glavno postojanko ekskurzije, so si ogledali pod vodstvom dr. Mirana Košute, ki jih je popeljal po sledeh Primoža Trubarja v Trstu ter drugih kotičkih, ki so del slovenske kulturne zgodovine. Pot jih je mimo Narodnega doma vodila tudi v Narodno in študijsko knjižnico (NŠK), kjer jih je sprejel ravnatelj dr. Milan Pahor. Raziskovalka na Slovenskem raziskovalnem inštitutu v Trstu (SLORI), Zaira Vidali, jim je v Gregorčičevi dvorani predstavila dejstva o aktualni realnosti slovenske manjšine v Italiji.
Strokovno ekskurzijo je sklenil obisk Založbe Mladika, kjer jih je sprejel Sergej Pahor, ki je med drugim spregovoril o globokem pečatu, ki ga je na zamejskih Slovencih pustilo povojno jezikovno nasilje, ki ga je občutil tudi sam. Srečanje je zaključil z razveseljivo mislijo, da se razmere spreminjajo na bolje in se Slovenci v Trstu danes čutijo veliko bolj sprejete kot nekoč.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.