Parni valjak v Izoli!

Pred nami je še druga polovica letošnjih poletnih koncertov »NOČI NA PLAŽI«. Pravzaprav nas čaka drugi koncert, kajti letos se je organizator določil, da ponudi le dva prava glasbena spektakla.
Kdor si je ogledal koncert Siddharte na plavajočem odru ali pa prireditve v minulih letih, že ve, da Noči na plaži same po sebi ponujajo nepozabno doživetje v bližini morja, na plaži v Simonovem zalivu v Izoli. Praznovanje desete obletnice bo zaokroženo 24. julija, tokrat na veliki travnati površini Simonovega zaliva v Izoli, ko se bo še zadnjič letos v Sloveniji, na velikem odru, predstavila hrvaška skupina Parni valjak. To bo tudi edini letošnji koncert legendarne skupine na prostem.
Parni valjak (slovensko Parni valjar) je bila priljubljena hrvaška pop-rock glasbena skupina, ki je delovala med leti 1975 in 2005. Nastala je ob razpadu skupine Grupa 220 leta 1975 v Zagrebu, v sestavi Aki Rahimovski (vokal), Husein Hasanefendić (kitara, vokal), Srećko Antonioli (tolkala, vokal), Zlatko Miksić (bas kitara) in Jurica Pađen (kitara, vokal).Za razliko od kasnejših jugoslovanskih rock skupin iz osemdesetih let, kot so Azra in Prljavo kazalište, so Parni valjak igrali bolj popularnoglasbo, kar jim je prineslo komercialni uspeh in veliko število zvestih oboževalcev na Hrvaškem ter v drugih bivših jugoslovanskih republikah. Prva mala plošča je izšla leta 1976 pri založbi PGP RTB, na njej sta bili pesmi “Parni valjak” in “Šizofrenik”. Še isto leto mu je sledil prvi studijski album Dođite na show! (Pridite na šov!), prav tako pri založbi PGP RTB. Od takrat naprej so redno, vsako leto ali dve, izdajali nove albume in kompilacije, mnoge so dosegle zlat ali platinast status, med vsemi izvajalci pa so prejeli tudi največ Porinov, hrvaških glasbenih nagrad. Z leti se je zasedba večkrat spremenila, od začetnih članov sta do konca pri skupini ostala samo Aki Rahimovski in Husein Hasanefendić. Ob svoji tridesetletnici leta 2005 so priredili zaključno turnejo po Hrvaški in Sloveniji, nato pa je skupina prenehala delovati. Ponovno so s koncertiranjem pričeli decembra 2009, ko so priredili turnejo po hrvaških mestih.
Kaj je torej lepšega, kot koncert ob morju na velikem odru in ob odličnem zvoku, ko boste lahko ob šumenju valov skupaj s člani banda prepevali njihove največje uspešnice. To bo edini koncert skupine na prostem v Sloveniji in zadnji letos. Oder, ozvočenje in luči, ki jih bodo pripeljali iz Zagreva so uporabljali na vseh velikih koncertih v bivši Jugoslaviji. Vstopnice dobite na običajnih prodajnih mestih po vsej Sloveniji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.