PD Celje Matica bo zgradil nov Kocbekov dom na Korošici

Kocbekov dom na Korošici (1808 m) je pretekli petek, 20. oktobra, popolnoma uničil požar, Planinsko društvo (PD) Celje Matica pa bo predvidoma spomladi že začelo na Korošici graditi novo planinsko kočo. Investicija bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. Sredstva od zavarovalnice ne bodo zadoščala, zato so pri PD Celje Matica odprli poseben bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo novega doma, hvaležni bodo za vse prispevke.

Kocbekov dom na Korošici je bil konec oktobra že v zimskem režimu obratovanja in zaprt, požar pa se je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe razširil na celotno stavbo in popolnoma uničil planinski dom. Ob južnem vznožju Ojstrice je ostalo samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino. Neuradno je škoda ocenjena na 300.000 evrov, nanašajoč se na škodo na objektu, ni pa upoštevan izpad prihodka.

Prvo kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, le pet let po odprtju. Naslednje leto so zgradili novo, ki je bila skozi čas deležna več obnov in dozidav, obsežnejše obnove so se lotili v zadnjem obdobju. “Ravno smo končali dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma, pred tednom dni smo končali montažo novih stranišč in fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov in številne prostovoljne ure naših članov,” razloži predsednik PD Celje Matica Mirko Doberšek

Planinsko društvo bo predvidoma spomladi začelo na Korošici graditi nov planinski dom. “Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Dom je bil zavarovan, a sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za gradnjo doma, ki bo odvisna od financ in vremena, računam pa, da bo dom zgrajen v dveh letih, napoveduje Doberšek. Gradnja sodobne planinske koče z upoštevanjem ekološke in energetske učinkovitosti bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. “Po medijskih objavah o požaru v Kocbekovem domu smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati, zato smo pri Abanki Celje odprli poseben račun. S široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli,” dodaja predsednik PD Celje Matica.

Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri gradnji novega planinskega doma na Korošici, je PD Celje Matica odprl poseben račun. Hvaležni bodo za vse prispevke.

TRR: 051 0080 1595 8723

Sklic: 00 005 

Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici


“Vse akcije, ki se bodo odvijale na pogorišču, bodo vodene s strani našega društva in opravljane s pomočjo planincev in drugih ljubiteljev gorske narave, ki se jim že vnaprej zahvaljujemo. Predvideva se že prva akcija čiščenja pogorišča, saj ga ne moremo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno,” še sporočajo iz PD Celje Matica, ki bodo aktualne informacije objavili na svoji spletni strani, najti jih bo tudi na spletni strani PZS. 

“V Planinski zvezi Slovenije se zavedamo, da požar, ki je uničil Kocbekov dom na Korošici, ni povzročil škode samo prizadevnim planincem in lastnikom objekta, PD Celje Matica, ampak je to velika izguba za celotno planinstvo. Zato smo v stalnem stiku z vodstvom planinskega društva in pričakujemo, da se bomo aktivno vključili v vse aktivnosti gradbenega odbora za pripravo in izvedbo novogradnje. Skupaj bomo dorekli, na katerih področjih lahko PZS glede na razpoložljive možnosti najučinkoviteje pomaga,” poudarja podpredsednik PZS Miro Eržen in dodaja: “Ob nesreči, ki je prizadela PD Celje Matica, je veliko posameznikov, ki želijo tako ali drugače pomagati. Tudi v imenu PZS se jim za to pripravljenost iskreno zahvaljujemo in jim sporočamo, da lahko finančna sredstva nakažejo na poseben TRR, tisti, ki bi želeli pomagati s prostovoljnim delom, pa naj spremljajo spletno stran PD Celje Matica in PZS, kjer bodo objavljene ustrezne informacije o terminih in drugih pogojih izvedbe delovnih akcij. Pri tem prosimo za razumevanje in potrpljenje, saj mora gradbeni odbor delovne akcije ustrezno načrtovati, da bodo glede na specifičnost situacije, lokacije pogorišča in drugih okoliščin potekale učinkovito in varno.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.