Peter Florjančič o druženju s študenti

Eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev, Peter Florjančič, nam je posredoval svoje vtise po njegovem predavanju v organizaciji Revije Študent in MDDSZ-ja.

„Letos me je doletela velika čast, da sem bil imenovan za Ambasadorja aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti evropskega leta 2012.

Medgeneracijsko sodelovanje je nekaj lepšega v življenju. Kako čudovit občutek je, ko svoje izkušnje deliš z mladimi in jih tako vodiš skozi življenje. Še posebej, če so jim te izkušnje pomagale, da so se izognili kakim težavam ali pa da jim je to omogočilo krajšo pot do uspeha. Ko sem bil sam mlad in neizkušen, sem prve nasvete dobival ravno od starejših ljudi. Tako je bilo leta 1943 v Zürichu, ko mi je Emil Boral (55 let) pomagal prodati patent za ročne lesene statve in leta 1947 v Monte Carlu, ko sem skupaj z Ilhamyjem Husseinom pašo (62 let) ustanovil skupno podjetje Florilham.

To sta bili dve prelomnici v mojem življenju in te izkušnje sem pripovedoval tudi na predavanju v četrek, 5. 4. v Centru Evropa na Dalmatinovi. Organizacija je potekala prav tako medgeneracijsko, saj smo sodelovali z revijo Študent in tudi z MDDSZ-jem. Torej skupaj pet generacij. Sam odziv študentov me je zelo pozitivno presenetil, že to, da je bila dvorana polna in da žal zaradi omejitve s prostorom nekateri niso mogli prisostvovati. Med samim predavanjem je bilo neverjetno, kako zelo umirjeno so sledili mojim življenjskim zgodbam in tišina v dvorani je dala vedeti, da je tema prava. Včasih smo se pošalili in rekli, pa vpijajo kot goba vodo. Vprašanja po predavanju so bila zanimiva in še bolj sem bil presenečen, da nekateri mojo življenjsko zgodbo poznajo tako dobro kot jaz ali nemara celo še bolje. Želim si, da bi taka predavanja ponovili in delamo na tem, da naredimo podobno predavanje v mojem rojstnem kraju, na Bledu.

Ker mi nemirni duh ne da počivati, s polnimi jadri skupaj s svojimi sodelavci plujemo naprej in delamo nove projekte. Naredili smo modelno zaščito za zložljivo in hitro sestavljivo hišico za ptičke in pa vrtne škodljivce,  proizvodnja iz posebnega materiala je v testni fazi, delamo pa tudi leseno verzijo. V pripravi modelne zaščite je nekaj izdelkov, ki jim lahko rečemo „uporabni spominek“. Napisali smo dve novi knjigi, ena je priročnik, kako osvojiš žensko in ima naslov Med plesom je bil večji. Na predavanju v Kristalni palači smo imeti tudi uradno predstavitev knjige, kjer sta nastopila tango plesalca, ki sta na naslovnici knjige. S študenti pa smo pričeli delati še en nov projekt, tokrat na področju filma iz mojega življenja, iz katerega bodo nastali videospoti na osnovi moje glasbe. Užitki za oči in ušesa. V pričakovanju, da se kmalu vidimo in slišimo, vaš

Peter Florjančič.“

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.