Plačljiva kontracepcija?

V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani ostro nasprotujejo napovedanim ukrepom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki namerava ukiniti brezplačno hormonsko kontracepcijo za ženske. Plačljiva kontracepcija bi namreč neposredno vplivala na življenja mladih žensk in se odrazila v povečanem številu neželenih nosečnosti. Pri naraščajočih finančnih težavah študentov in drugih mladih ne smemo dovoliti, da ekonomski interesi ogrozijo pravico do odločanja glede lastnega telesa.

 

Slovenija je ena izmed držav z najnižjo stopnjo nosečnosti med najstnicami, kar je predvsem po zaslugi dostopne kontracepcije. Ukinitev brezplačne kontracepcije bi se tako odrazila v povečanem številu nezaželenih nosečnosti med mladimi ženskami ter povečanem številu splavov, saj so predvsem študentke in mlade diplomantke tiste, ki so v slabšem ekonomskem položaju in si plačljivih kontracepcijskih sredstev ne bi mogle privoščiti. Tako še manj razumejo namero ZZZS, da želi ukiniti brezplačno hormonsko kontracepcijo z izgovorom, da bi privarčevala dva milijona evrov letno, medtem ko bi bili stroški tega ukrepa veliko višji kot privarčevana vsota.

 

Na ŠOU v Ljubljani so zgroženi nad ZZZS, ki želi privarčevati na račun kvalitetnega življenja žensk. Pravica do brezplačne kontracepcije namreč ni bila podarjena, temveč je bila izborjena skozi celotno zgodovino boja za enakopravnost med spoloma. Šele uvedba pravice do odločanja glede lastnega telesa, ki temelji na pravici do hormonske kontracepcije in pravici do splava, je marsikateri ženski omogočilo, da se izobrazi, se osamosvoji in si zgradi lastno kariero. Na ŠOU v Ljubljani so izredno zaskrbljeni nad napovedanimi ukrepi, saj jih vidijo kot korak nazaj od boja za enakopravnost med spoloma.

 

Sprašujejo se, ali ob vsem tem poseganju v ustavne svoboščine žensk, pride naslednja na vrsto ukinitev pravice do splava? Ali bo država zaradi finančnih motivov pričela ukinjati še druge trdo izborjene socialne pravice, kot je na primer pravica do brezplačnega študija?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.